Sakarya daki Ovalar

Son güncelleme: 14.08.2007 13:39
  • Sakarya'daki Ovalar

    Akova

    İl'in en büyük ovasıdır. Bir adı da "Adapazarı Ovası"dır. Aşağı Sakarya Vadisi'nde Sapanca gölü ile Adapazarı'nın doğusunda yer alır. Doğuda Keremali Dağı'nın eteklerine dek uzanan Akova, Marmara Bölgesi'nin En büyük ovalarından biridir.

    Sakarya Irmağı'nın taşıdığı kalın bir alüvyon tabakasıyla kaplı olduğundan çok verimlidir.

    Ova'yı güneyden kuzeye doğru akan Sakarya Irmağı ve doğudan güneye doğru akan Mudurnu Çayı sulamaktadır.

    Pamukova

    Aşağı Sakarya Vadisi'nin Akova'dan sonra ikinci büyük tarım alanı, Pamukova'dır. İl topraklarında hızla genişleyen Sakarya Vadisi'nde alüvyonların birikmesiyle oluşmuş verimli bir ovadır.

    Pamukova, Adapazarı Ovası'na göre daha yüksek olduğundan, Sakarya Irmağı, burada daha hızlı akar.

    Irmak derinden aktığı için yatağı değişmemektedir. Taban suyu Akova'ya göre daha düşüktür.

    Söğütlü Ovası

    Akova'nın kuzeyinde yer alan Söğütlü Ovası İl'in en çukur tarım alanıdır. Taban Suyunun yer yer yüzeye çıkması ve Sakarya Taşkınları nedeniyle ovanın bazı kısımları sazlık ve bataklık durumundadır. Söğütlü Ovası'nda toprakların tarıma elverişli duruma getirilmesi amacıyla yoğun drenaj çalışmaları yapılmıştır.

    Bu çalışmalarla ovanın kimi yerinde taban suyunun düzeyi düşürülmüş bataklıkların bir bölümü kurutulmuştur. Sakarya İli'nde bu büyük ovalardan başka Sakarya Vadisi ile bu vadinin tabanlarında kimi küçüklü büyüklü tarım alanları vardır. Bu alanlar alüvyal toprakla kaplı olduklarından verimleri yüksektir.
#14.08.2007 13:39 0 0 0