Sakarya Ekonomisi

Son güncelleme: 14.08.2007 14:07
  • SAKARYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

    İlimiz coğrafi konum itibari ile sanayi, tarım ve turizm yatırımlarına uygun bir nitelik taşımaktadır. Özellikle İstanbul, Bursa ve Kocaeli üçgeninde sanayinin yoğunlaşması, müteşebbisleri yeni yatırım alanları arayışlarına yönlendirmiş dolayısıyla da İlimiz alternatif bir yatırım alanı olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. İlde sanayinin sağlıklı bir biçimde oluşup gelişmesi birinci organize sanayi bölgesindeki özel sektör yatırımlarının tamamlanması ve ikinci organize sanayi bölgesinin hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır.

    Sanayinin yanı sıra tarım ve hayvancılıkta ilimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olup aktif nüfusun % 50'a yakını tarımla uğraşmaktadır. Ayrıca sığır besiciliği ve tavukçuluk ilimiz ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.

    Konum itibariyle ülkemizin sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş yöresi olan Marmara Bölgesini Anadolu'nun diğer bölgelerine bağlayan ana ulaşım akışı üzerinde yer alması ilin iç turizmine de büyük canlılık getirmektedir. İlimiz özellikle termal kaynaklar bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir.

    Bulunduğu coğrafyanın yer altı ve yerüstü zenginlikleri Sakarya'yı bugün gelişmekte olan Türkiye sanayisinin en gözde illerinden birisi durumuna gelmiştir. TEM ve D-100 (Eski E-5) uluslararası karayolları ile Haydarpaşa-Arifiye demiryolu hattı Avrupa'yı, Asya'ya bağlayan uluslararası karayolu ulaşımı olarak Sakarya'nın coğrafi konumunu öne çıkarmaktadır.

    Ekonomisi bugüne kadar tarım ve ticarete bağlı olarak gelişen Sakarya, 1990 yılların başından itibaren sanayi ağılıklı bir gelişim içine girmiştir. 1990 nüfus sayımında % 55'den fazlası kırsal kesimde yaşarken, sanayinin çok kısa zaman içerisinde büyük bir gelişim göstermesiyle, 1997 yılında şehirlerde yaşayan nüfusun oranı % 69'a yükselmiştir. Ekonomik gelişme verilerine bakıldığında, şehirde yaşayan nüfus oranının yakın zaman içinde hızla artacağı görülmektedir. Ancak 1999 yılında yaşadığımız deprem nedeniyle şehir nüfusunun büyük bir kısmı kırsal kesime kaymış durumdadır. İlimizde 40 bine yakın konutun hasar görmesi nedeniyle insanlarımız binalarında oturamamaktadır. Fakat kalıcı konutların tamamlanmasıyla nüfusun bir kısmı şehre geri dönmüştür.

    İlimizde sağlam zeminler üzerine ve alt ve üst yapıları bitmiş kalıcı konutların inşaatları bir kısmı tamamlanmış bir kısmı da tamamlanmak üzeredir. Bu yeni yerleşim bölgesinde modern bir kent doğmaktadır. Ticari hayat yine eski yerinde devam edecektir. İnsanlarımızın huzur içinde yaşabilecekleri güzellikte bir kent oluşumu içindedir. Birkaç yıl içinde her yönüyle mükemmel bir şehir ortaya çıkacaktır.

    İlimizde sanayi, organize sanayi bölgelerinin tamamlanması ile disiplinli ve çağdaş teknolojilerle daha düzenli bir şekilde gelişecektir. Sanayi yatırımlarının dağınık ve düzensiz yapılanması OSB'lerle önlenmekte, bereketli tarım arazileri büyük bir özenle korunmaktadır.

    Toyotasa, Toprak İlaç, Toprak Sağlık Ürünleri, Toprak İplik, Pilsa, Otoyol, Otokar, Fruehauf, Tırsan, Balaban Gıda, Erdem Çelik, Barışsan, Yazar İmalat, Atasan, Arma, Kromel, Panoteks, Ada Nakış, Takanachi, Yazakisa, Noksel, Goodyear, gibi dev kuruluşların art arda Sakarya'da yaptıkları yatırımlar da gösteriyor ki, Marmara Bölgesi'nin ve ülkemizin en cazip sanayi yatırım alanları İlimizdedir. İlimizde mevcut 1. Organize sanayi Bölgesi'nde bir çok fabrika üretime geçmiş ve yaklaşık 3.500 kişiye istihdam yolu açılmıştır. 1.Organize Sanayi Bölgesindeki bütün fabrikalar üretime geçtiğinde yaklaşık 8.500 kişiye iş olanağı verilecektir. Hendek Kargalıhanbaba mevkinde kurulan 2. Organize Sanayi Bölgesinde 106 firmaya yer tahsisi yapılabilmiştir. Aşırı talep nedeniyle 3. Organize Sanayi Bölgesi Söğütlü İlçesinde 240 hektarlık alanın seçimi yapılmış ve seçilen bu alanda da İl Genel Meclisi'nin 08.06.1998 tarih, 16 sayılı kararı ile 3.OSB'nin kurulması uygun görülmüş ve Müteşebbis Teşekkül oluşturulmuştur. Organize Sanayi Bölgelerinin 4'ncü, 5'nci, 6'ncı ve 7'nci için yer tespitleri yapılmıştır.
#14.08.2007 14:07 0 0 0