Bat



Anne hatırı kırılmaz. Size taze yaprak aldım bir bat bile yapmadın bana diye serzenişte bulunan kişi annenizse daha çabuk kollarınızı sıvarsınız. Birinci adım kollarınızı sıvamaksa ikinci adım telefon etmek oluyor benim için.
İreeemm!. Hani gelecem demiştin ya bende bu saatte gelsen ne yapabiliriz demiştim?
Gel buldum ne yapacağımızı. Bu gün Tokatlı olmaya karar verdik. dedim demesine de şöyle ufak çaplı bir internet turundan sonra bu muhteşemi bir tek Tokatlıların yapmadığını bir çok ilde yapıldığınıda öğrendim. Malatya, Gaziantep v.s.
Yine malzemeler değişiyor isim değişmiyor. Tahinli, susamlı, yer fıstıklı bir ahbab kıyma koyarmış ama bu da Kars ketesi gibi benim küçüklüğümde. İrem'in bir arkadaşı ekmekleri kızartıp yanında servis yaparmış. Alternatif çok vakit yoktu vakit akşama yaklaşmış en pratiğini ve en bildiğimizi yaptım.

İrem bazı aksaklıklar yüzünden masayı zor çekti. Aslında çeşit tekti, çekilecek bir şey yoktu amma ben bu sofrayı İrem ve fanatik taraftar arkadaşlarına hediye ediyorum. Ben kesinlikle aynı takımı tutmuyorum. Ayrı düştüğümüz noktalardan biri. Bir sefere mahsus arkadaş jesti. Bir daha ki sefer benim renklerim var sırada.



Malzemeler;

2 su bardağı ince bulgur

1 su bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı dövülmüş ceviz

2 kuru soğan

5 domates

2 salatalık

2 limon suyu

1 demet taze soğan

1 demet maydonoz

1 demet nane

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay bardağı nar ekşisi

1 yemek kaşığı isot

1 yemek kaşığı pulbiber

1 yemek kaşığı sumak

2 yemek kaşığı susam(olacaktı evde yoktu)

Tuz


Hazırlanışı;


Mercimek haşlanır süzülür. Bulgur iki bardak kaynar suyla ıslatılıp süzülür. (kaynar suyla ıslatmadan soğuk su serperek veya domates suyu serperek bulguru yoğurarak yumuşatan tarifler var fakat vakit dar olduğu için ben kolayını seçtim)


Kuru soğanlar ince kıyılır. Geniş bir yerde bulgur, soğan, salçalar, baharatlar, nar ekşisi, limon suyu , susam karıştırıp yoğrulur.


Domates, salatalık küçük, küçük doğranır. Taze soğan, maydanoz, nane ince kıyılır. Yoğurduğunuz karışıma mercimekle birlikte ilave edilir.


Arzunuza göre sulandırılır. Ceviz serpilir ,süslenir haşlanmış yaprakla servis yapılır.(biz iki litreye yakın su koyduk, fakat içimizden biri susuz ve marulla yedi)


tokat almus,tokat belediyesi,tokat erbaa,tokat resimleri,tokat reşadiye,tokat seyahat,tokat turhal,tokat zile,izzet yıldızhan tokat,mehmet tokat,tokat anadolu lisesi,tokat artovatokat com,tokat gazetesi,tokat gop,tokat haber,tokat haberleri,tokat hava,tokat havaları,tokat ili,tokat köyleri,tokat meb,tokat merkez,tokat milli,tokat milli eğitim,

Etiketler:
Beğeniler: 1
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1315
favori
like
share