Kerebiç nedir?



[COLOR=#4e4e50]Kerebiç, Mersin yöresine ait biraz da ramazan ayıyla özdeşleşmiş bir tatlı. Bu yüzden ramazan ayında yoğun olarak yapılıyor ve tüketiliyor. Beyaz bir köpüğün içinde yatan irmikle yapılmış, içi fıstık veya ceviz dolu, içli köfte şeklinde oldukça şekerli değişik bir tatlı. İlk lokmada hoşlanmasanız da devam etmeyi deneyin, çünkü ilk lokma daha önce kerebiçi tadmamış birisi için şaşırtıcı olabiliyor. Bunun sebebi beyaz köpüğün kendisi. Tatlının dışındaki beyaz köpük aslında krema değil; çöven kökünün suyu. Bu değişik tada sonraki lokmalarınızda alışıyor hatta bu taddan hoşlanmaya başlıyorsunuz.

İçliköfte şekline getirilerek yapılan kısmın dışı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılıyor; içine de fıstık veya ceviz konuluyor. Sosunun hazırlanışı ise daha zahmetli: Çöven kökü ıslatılıyor ve ertesi güne kadar bekletildikten sonra beş saat kaynatılıyor. Beş saatin sonunda süzülmeye bırakılıyor ve süzülen yeşil su büyük çırpma aletlerinde çırpılıyor. Bu çırpma işlemi; yeşil su, beyaz köpük halini alana kadar devam ediyor. Bu köpüğe, neredeyse karamelize olacak kadar yoğunlukta şeker ekleniyor ve çırpma işlemine devam ediliyor. Her şey bittikten sonra üzerine tarçın serpiliyor. İşte kerebiçin pişirilme macerası böyle.


Etiketler:
Beğeniler: 2
Favoriler: 1
İzlenmeler: 2114
favori
like
share
KaHiN Tarih: 19.02.2008 00:37
[QUOTE=H!ERA;2062431]kerebiçi yemeden bu dünyadan gitmeyin

bir mersinli olarak tavsiye ederim

ama en güzel kerebiç tatlısı ramazan ayında yenir

:85:
H!ERA Tarih: 11.09.2007 21:21
kerebiçi yemeden bu dünyadan gitmeyin

bir mersinli olarak tavsiye ederim

ama en güzel kerebiç tatlısı ramazan ayında yenir
Altazar Tarih: 15.08.2007 22:15
Tanıtımın için eline sağlık arkadaş.