VARİS

Son güncelleme: 20.08.2007 14:34
  • Varis
    Özellikle kadınlarda görülen, fizyolik olduğu kadar estetik açıdan da rahatsız eden varise karşı öneriler...

    Sağlığımızı korumanın yollarından en önemlileri, doğru beslenme alışkanlıkları ile beraber yapılan bedensel egzersiz programlardır.

    Günümüzde insanların bahaneler öne sürerek sağlıklarını korumak için çaba göstermemelerinin sonucunda başta kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları olmak üzere kas, hormon, sinir ve psikolojik sistemlerinde olumsuz yönde değişimler görülmektedir. Kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarında beslenme ve hareketsiz yaşamın dışında genetik faktörlerin önemi büyüktür.

    Damar genişlemesi

    Özellikle kadınlarda görülen ve fizyolojik olduğu kadar estetik açıdan da insanları rahatsız eden bir hastalık olan varis, vücudumuzda bulunan toplar damarların çeşitli nedenlerden dolayı genişlemesiyle meydana gelmektedir. Normalde kalpten, vücutta atardamarlarla gönderilen kan, daha sonra yeniden kalbe dönmek için toplardamarlar yardımıyla kan sirkülasyonu sağlamaktadır. Dünyamızdaki yer çekimi kanın toplardamarlardan yukarı çıkmasını zorlaştırmaktadır. Toplardamarlarda bulunan kapakçıkların dejenerasyonu sonucunda varis adı verilen rahatsızlık meydana gelmektedir.

    Şişme ve ağrı

    Belirtileri ise toplardamarların kıvrımlı ve bölüm bölüm genişlemiş bir hal almasıyla ortaya çıkar. Ayakta uzun bir süre hareketsiz kalınınca alt bacakta şişmeler ve ağrılar ortaya çıkar. Çok nadir görülmekle beraber kaşıntı da yapabilir. Tedavi edilmez ise dolaşımın bozulmasından dolayı kanda pıhtılaşma ve yukarıda saydığımız belirtilerin şiddetlenerek artmasına sebep olur. Tedavisi ameliyatla olabildiği gibi ilaç tedavisiyle de başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

    Dikkat edilecek noktalar:


    Sıcak su ile banyo yapılmamalıdır.
    Sauna, jakuzi ve buhar banyosunu kullanmamaları gerekmektedir.
    Ayakta uzun süre hareketsiz beklenmemeli.
    Yataktan kalkmadan varis çorabı giyilmelidir.
    Kasların, damarların üzerindeki masaj etkisinden yararlanmak için yürüyüş yapılmalıdır.
    Dinlenme sırasında ayakları kalp seviyesinin üzerine çıkartmalısınız.
    Sıcak havalarda dolaşım veya uzun süre ayakta kalmışsanız eve gelince varisli bölgeyi soğuk su ile yıkayarak istirahat edin.
#16.08.2007 21:03 0 0 0
  • paylaşımın için saol
#17.08.2007 01:11 0 0 0
  • Paylaşım saolasın ...

    Varis başabela bir hastalık..
#17.08.2007 01:16 0 0 0
  • teşekkürler..
#17.08.2007 09:05 0 0 0
  • BİRŞEY DEĞİL! AMA NEDENSE MAİN_BOARDA GEREKLİ OLACAK BİLGİLERE UZAK DURUYOR GİBİYİZ
#17.08.2007 14:05 0 0 0
  • ELLERİNE SAĞLIK. VARİS HEM ERKEKLERDE GÖRÜLEBİLEN BİR HASTALIKTI DEĞİLMİ?
#20.08.2007 14:34 0 0 0