Denetlenemeyen firmaların yasak olan katkı maddelerini kullanması büyük sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Tükettiğimiz hemen her ürün, gıda katkı maddeleri içeriyor. Bu maddeler ürünün rengini korumak, kalitesini artırmak, raf ömrünü uzatmak ve tat kazandırmak gibi çeşitli amaçlarla kullanılıyor. Ancak bu maddelerin fazla kullanımı çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Örneğin unları beyazlatmak için kullanılan "benzoil peroksit" doz aşımında kırmızı kan hücrelerini olumsuz etkiliyor. Konserve ve cerezlerde kullanılan E-127 maddesi ise öngörülen oranın üzerine çıktığında guatr kanserine neden olabiliyor.

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ali Haydar Süslü, gıda katkı maddesi kullanımıyla ilgili en büyük sorunun denetlenemeyen firmalar olduğunu belirtiyor:
"Problemimiz katkı maddelerinin hatalı kullanımı ya da yasak olan katkı maddelerinin kullanımıyla ilgili kayıtdışı olan firmaların yaptığı üretimlerdir. Bu ancak şikayet olursa ilgili Tarım İl Müdürlüğü ya da Bakanlık bunu tespit edebilir. Yoksa onun haricinde rutin kontrollerde bunun denetimi yapılmadığı için bunun ortaya çıkması çok zor."

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Sekreteri Firdevs Koroğlu ise bu konuda çalışma yapmak istediklerini söylüyor:
"Bugün hangi katkı maddesinin hangi oranda kullanıldığını ya da o katkı maddesinin yasalara uyup uymayacağını tespit ettirmek çok pahalı bir iş. TÜKODER'in böyle bir bütçesi ve kaynağı yok. Onun için mevcut laboratuarlardan TÜKODER'in belli miktarlarda ücretsiz kullanım hakkını sağlamaları gerekiyor."

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 422
favori
like
share
CA-CHALLENGE Tarih: 20.08.2007 18:42
payLa$imin icin t$kLer
missx Tarih: 17.08.2007 10:07
artık tükettiğimiz her üründe katkı maddesi var malesef..
everekli38 Tarih: 17.08.2007 02:24
katkı maddeleri yüzünden çoğu cocukda hastalık cıkmıştır..saolasın..