ORMANCILIK

Son güncelleme: 20.08.2007 13:26
  • ORMANCILIK


    Ormanlarımızın coğrafik dağılımı şöyledir:
    Karadeniz %27, Akdeniz %21, Marmara %19, Ege %16, İç Anadolu %9, Doğu Anadolu %7, Güney Doğu Anadolu %1
    Ülkemizde ormanların az olmasının nedenleri:
    a) Tarım alanlarının bilinçsizce kesimi,
    b) Tarım alanı açmak için yapılan tahribatlar,
    c) Bilinçli veya bilinçsiz yangınlar ve hayvanların verdiği zararlardır.
    NOT: - Ormanların dağılımı neme bağlıdır.Nemli bölgelerde ormanların fazla olduğu görülür. Ayrıca bu gibi yerlerde orman yangınları çok az görülür.
    - Ormanların ana ve yan ürünlerinden yararlanılır.
    - Batı Karadeniz'de ormancılık önemli gelir kaynağıdır.
    Ormanların Faydaları
    - Erozyonu önler. - Havayı temizler.
    - İklim üzerinde önemli etkiler yapar. - Nem sağlar.
    - Akarsu rejimlerini düzenleyici rol oynar. - Kağıt üretiminde kullanılır.

    MADENCİLİK
    Ekonomik değeri olan mineral ve elementlere maden denir.
    Türkiye'de madencilik faaliyetleri 1935 yılında kurulan MEA ve Etibank tarafından yürütülmektedir.MEA araştırma yapar, Etibank ise bulunan madeni işletir.Madenlerin oluşumu ile jeolojik devirler arasında ilişki vardır.Örneğin, volkanik olaylarla krom, kurşun, pirit, manganez, elmas gibi madenler, iklim değişmesiyle kayatuzu, jips gibi madenler ilişkilidir.
    Bir madenin işletilmesi için;
    - Rezervin yeterli olması, - Sermayenin yeterli olması,
    - Kalifiye ve teknik elemanın bulunması. - Ulaşımın kolay olması,
    - Maden rezervi içinde saf maden oranının yüksek olması gerekmektedir.
    Maden rezervi: Toprak altında bulunan saf madendir.
    Maden cevheri: Ekonomik değer taşıyan mineral ve elementlerdir.
    Maden filizi: Toprağın altında diğer minerallerle bileşik oluşturan maden cevherine denir.
    Maden tenoru: Madenin taş ve toprak içindeki yüzde olarak oranına denir.
    Tuvanön cevheri: Topraktan çıkarılmış, fakat işlenmemiş madene denir.
    Başlıca Madenlerimiz
    1. Demir: Sanayinin en önemli madenidir.Türkiye'de çıkarılan demir madeni, Ereğli, Karabük ve İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nda işlenir.Demir madeni çıkarılan yerler: Malatya çevresi (Hekimhan, Divriği, Çetinkaya), İç Anadolu'da (Kayseri, Sivas), Akdeniz'de (Adana-Saimbeyli, Hatay), ayrıca Edremit, Eymir, Doğu Karadeniz'de (Fundacık) çıkarılır.Dünyada ise BDT, ABD, Hindistan ve Avustralya önde gelir.
    2. Bakır: Elektrik ve elektronik sanayinin hammaddesidir.Bir kısmı ihraç edilir.Çıkarılan yerler: Kastamonu (Küre), Artvin (Murgul), Elazığ'da (Ergani) çok miktarda çıkarılmaktadır.Bakırlar Samsun, Murgul ve Ergani'de işlenmektedir.Dünyada ise Türkiye, ABD, Rusya ve Şili önde gelir.
    3. Krom: Demirin sertleşmesinde ve paslanmaz çelik üretiminde kullanılır.Çıkarılan yerler: Muğla (Fethiye, Köyceğiz, Dalaman), Mersin, Adana ve Elazığ (Guleman)'dır.Krom Antalya Ferra-Krom Tesislerinde işlenmektedir.Dünyada ise GAC, Rusya ve Türkiye önde gelir.
    4. Alüminyum (Boksit): Otomobil ve uçak sanayinde, inşaat sektöründe, mutfak eşyalarının yapımında ve elektrikli araçlarda kullanılmaktadır.Çıkarılan yerler: Konya (Seydişehir), İskenderun (Islahiye), Muğla (Milas), Gaziantep, Antalya ve Adıyaman'dır.Dünyada en fazla Avustralya, Yeni Gine, Çin ve ABD'de çıkarılır.
    5. Altın: Süs ve ziynet eşyası yapımında kullanılan altın, eskiden para olarak kullanılmaktaydı. Çıkarılan yerler: Antakya, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Bursa, İzmir ve çevresidir.Dünyada ise Yeni Gine'de çıkartılır.
    6. Bor Mineralleri: Jet ve roket yakıtı, emaye, porselen, cam üretiminde, fotoğrafçılıkta kullanılır.Çıkarılan yerler: Balıkesir (Bigadiç, Sandıklı, Susurluk), Eskişehir (Seyitgazi), Kütahya (Emet) ve Bursa'dır.Dünyada ise Türkiye, ABD ve BDT önde gelir.Kullanım alanının yaygın olmaması nedeniyle ekonomimize katkısı azdır.
    7. Civa: Tek sıvı madendir.Zirai ilaçların yapımında, altın çıkarımında, kağıt ve suni gübre üretiminde, boya ve asit sanayinde kullanılır.Dünya üretiminde birinci sırada bulunmaktayız.Çıkarılan yerler: İzmir (Karaburun-Ödemiş), Manisa-Alaşehir ve Konya (Sarayönü)'dür.
    8. Kükürt: Zirai ilaçların yapımında, sülfürik asit üretiminde ve muhtelif kimya sanayinde kullanılır.Çıkarılan yerler: Isparta (Keçiborlu), Kütahya (Simav), Denizli (Sarayköy)'dür.
    9. Kurşun-Çinko: İkisi karışık halde bulunur.Silah sanayi ve paslanmaz metal üretiminde kullanılır.En fazla Giresun, Sivas, İzmir, Kayseri ve Elazığ'da (Keban) çıkarılır.
    10. Antinom: Cephane yapımında, cam ve seramik sanayinde, renklendirme işlerinde kullanılır. En fazla Balıkesir, Kütahya, Bursa, İzmir ve Tokat'ta çıkarılır.
    11. Asbest (Amyant): Öz ısıya dayanıklı eşyaların yapımında kullanılır.Kansorejen olması nedeniyle kullanımı sınırlıdır.En fazla Erzincan, Kars, Ağrı, Malatya, Sivas ve Uşak'ta çıkarılır.
    12. Barit: Çeşitli boyaların yapımında ve sondaj çalışmalarında kullanılır.Isıyı emme ve soğutma özelliği taşır.Cam sanayinde kullanılır.En fazla Antalya, Mersin, Adana ve Elazığ'da çıkarıtılır.
    13. Fosfat: Suni gübrenin hammaddesidir.Dünyada Fas, Tunus ve Cezayir'de çıkartılır.Ülkemizde Mardin'den (Mazıdağı) çıkartılır.Yeterli olmadığı için ithal edilir.
    14. Wolfram: Sert olduğu özel sanayi çeliği olarak kullanılır.Demiryolu, iş makineleri, uçak, gemi ve uzay araçları yapımında kullanılır.En fazla Bursa (Uludağ), Kırıkkale (Keskin), Elazığ (Keban) ve Niğde'de çıkartılır.
    15. Lüle taşı: Pipo ve süs eşyası yapımında kullanılır.Dünyada ve Türkiye'de sadece Eskişehir'de çıkarılır.
    16. Manganez: Çeliğin sertleştirilmesinde kullanılır.Ray ve karayolu araçları, köprülerin yapımında kullanılır.En fazla Uşak, Afyon, Burdur, Muğla, Artvin, Adana, Antep, Sivas, Erzincan ve Trabzon'da çıkarılır.
    17. Nikel: Sanayide demir, bakır, alüminyum ile alaşım yapımında kullanılır.Tuzlu suya dayanıklıdır.Bu nedenle gemi yapımında kullanılır.Ülkemizde Manisa ve Turgutlu'da çıkarılır.
    18. Oltu taşı: Tesbih ve süs taşı olarak kullanılır.Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılır.
    19. Zımpara taşı: Zımpara yapımında kullanılır.Ülkemizde İzmir (Karaburun, Urla, Çeşme, Ödemiş) ve Muğla'da (Milas) çıkarılır.
    20. Tuz: Kayalardan, göl ve deniz gibi durgun sulardan elde edilir.Tuz üretiminin %30'u Tuz Gölü'nden, %10'u kayalardan, geri kalanı da İzmir Çamaltı Tuzlası'ndan elde edilir.
    21. Mermer: Heykel yapımında, inşaat işleri ve süslemede kullanılır.Ülkemiz mermer bakımından zengindir.Afyon, Kütahya, Marmara Adaları, Kırşehir, Tokat, Bitlis ve İzmir'de çıkarılır.
    ENERJİ KAYNAKLARIMIZ
    1. Taş kömürü: I. zamanda oluşmuştur.Enerjisi yüksektir.Demir-çelik sanayinin hammaddesidir. Ülkemizde Zonguldak'ta (Ereğli, Kozlu, Kilim) çıkarılır.Dünyada en fazla ABD, BDT, Polonya, G. Afrika, Avustralya ve İngiltere'de çıkarılır.İngiltere, Fransa ve Almanya bugünkü kalkınmışlık seviyesine gelmesini taşkömürüne borçludur.
    2. Linyit: Kalorisi düşüktür.En zengin enerji kaynağıdır.III. zamanda oluşmuştur.Evlerin ısıtılmasında kullanılır.En çok elektrik enerjisi linyit ile çalışan termik santrallerden elde edilir.Çıkarılan yerler: Kütahya (Tunçbilek, Değirmisaz, Tavşanlı, Seyitömer), Muğla (Yatağan), Manisa (Soma), Afşin, Elbistan, Amasya (Çeltek), Ankara (Çayırhan) ve Çanakkale (Çan)'dır.
    Termik Santraller:
    - Kahramanmaraş (Afşin-Elbistan) - Kütahya (Seyitömer-Tunçbilek)
    - Zonguldak (Çatalağzı) - Muğla (Yatağan)
    - Manisa (Soma) - İstanbul (Ambarlı)
    3. Doğalgaz: Geleceğe yönelik önemli enerji kaynağıdır.Ülkemizde az da olsa Trakya'da (Kırklareli, Babaeski, Lüleburgaz) çıkarılır.Ülkemizde son yıllarda büyük kentlerde doğalgaz kullanımı artmıştır.Rusya ithal etmekteyiz.
    4. Petrol: Ülkemizde ilk petrol 1940 yılında Raman'da bulunmuştur.Petrol üretimimiz tüketimimizin sadece %25'ini karşılamaktadır.Çıkarılan yerler: Raman, Mardin, Adıyaman ve Diyarbakır çevresidir.En fazla ithalatta bulunduğumuz ülkeler İran, Irak, Arabistan, ABD, Rusya ve Venezuella'dır. Ülkemizde petrol arama işlerini TPAD yürütmektedir.En fazla petrol üreten ülkeler: Orta Doğu Ülkeleri, Orta Asya Ülkeleri, ABD, Çin, İngiltere, Kanada ve Meksika'dır.
    5. Uranyum ve Toryum: Nükleer enerji kaynağıdır.MTA'nın belirlediğine göre ülkemiz uranyum yönünden zengindir.Manisa-Gördes'te toryum, Aydın-Söke, Yozgat-Sorgun, Giresun ve Rize'de ise uranyum çıkartılır.Dünyada 600 civarında nükleer santral vardır.Örneğin komşularımızdan Bulgaristan, Ermenistan, Ukrayna ve BDT'de bulunmaktadır.
    6. Jeotermal enerji: Buhardan elde edilen enerjidir.Ülkemizde Denizli (Sarayköy), Aydın (Germencik) ve Afyon'da (Göcek) bulunmaktadır.
    7. Hidroelektrik enerji: Akarsular üzerinde barajlar yapılarak elde edilen enerjidir.Avrupa'da Norveç'ten sonra ikinci sırada bulunmaktayız.Doğu Anadolu enerji potansiyeli açısından birinci sıradadır. Yapımı tamamlanmış doksan kadar barajımız vardır.
    - Enerji üretiminde termik santrallerde üretilen enerjinin payı hidroelektrik santrallerinkinden daha fazladır.
    - Termik santrallerin çalıştırılmasında kullanılan yakıt taşkömürü, fuel-oil, motorin ve linyittir.
    - Hamitabat ve Ambarlı Termik Santralleri doğal gazla çalışmaktadır.
#20.08.2007 13:26 0 0 0