Güney

Son güncelleme: 04.10.2007 10:58
  • Tarihçe :
    Güney sınırları içerisinde M.Ö.2500-2000 yıllarından beri yerleşim olduğu sanılmaktadır. Yazılı kaynaklara göre ilçe sınırları içerisinde Sala adlı büyük bir kentin bulunduğu tahmin edilmekte ancak, kentin yeri kesin olarak tespit edilememektedir. Bugünkü Güney ilçesinin kuzeydoğusunda, ya da Aşağıçeşme Höyüğü çevresinde olma ihtimali yüksektir. Bundan başka ilçe sınırları içerisinde onu aşkın tarihi yerleşim yeri saptanmıştır. Bulunan sikkeler, mimari yapı parçaları, mezarlar, seramikler ilçe tarihi hakkında yüzeysel de olsa belli dönemler için bizi aydınlatmaktadır.


    noimage
    1. Dünya Savaşı sonrasında Yunan işgaline uğramış, 3 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtulmuştur. İlçenin Karaağaçlı Mahallesi'ne yerleşenlerin sayısı zamanla artarak 1865 yılında Güney ilçesi bucak olmuş, önceleri Çal'a bağlı iken daha sonra Buldan'ın ilçe olmasıyla Buldan'a bağlanmıştır. 01.01.1948 yılında da ilçe olmuştur.
    Coğrafi Yapı ve Nüfus :
    İlçenin doğusunda Çal, batısında Buldan, kuzeyinde de Uşak-Eşme ve Güney ilçe merkezinin köyleri ile çevrilidir. Rakımı 830, yüzölçümü 534 km 2 dir. Topraklarını ortasından Menderes akarsuyu geçmektedir. Yer dağlık ve plato niteliğinde kısmi olarak ormanlarla kaplıdır. 2000 yılı nüfus sayımına göre; merkez ilçe nüfusu 6.329, toplam nüfusu 12.175'dir.
    noimagenoimage
    Ekonomik Durum :
    İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Tütün, arpa, buğday, bağcılık bunların yanı sıra antep fıstığı üretimi yapılmaktadır. İlçede modern usullerle üretim yapan, ürünlerin bir kısmını yurtdışına ihraç eden, özel bir şahsa ait şarap fabrikası da vardır. Modern hayvancılığı geliştirme çalışmaları da sürmektedir.
    İlçenin 16 km. doğusunda Büyük Menderes akarsuyu üzerinde bulunan Adıgüzel Barajı ve Hidroelektrik santrali inşaatı tamamlanmış ve şu anda elektrik üretimi yapılmaktadır. Adıgüzel Barajı, Türkiye'de işletmeye açılmış olan ve inşa halindeki barajlar içerisinde, yükseklik olarak (temelden) 9.sırada, dolgu hacmi bakımından 11.sırada, yıllık enerji üretimi bakımından 20.sırada yer almaktadır.
    Adıgüzel Barajı, Denizli ve Aydın illerindeki sulama alanlarına hizmet sunma yönünden, en büyük ve en önemli kilit tesistir. İlçenin 5 km. güneybatısında da Büyük Menderes akarsuyu üzerinde 1997 yılında inşaatına başlanan Cindere Barajı ve hidroelektrik santralinin yapımı da devam etmektedir. Cindere Barajından sulama ve kademe barajı olarak enerji üretilecektir.
    İlçenin güneyinde 5 km. uzaklıkta Güney Şelalesi bulunmaktadır.
#22.08.2007 20:27 0 0 0
  • ben güneyliyim benden iyi bilen olamaz şelaleye herkesi beklerim
#04.10.2007 10:58 0 0 0