Bebek odası gürültüden uzak olmalı

Son güncelleme: 22.10.2007 12:21
  • Bebeklerin odasını döşerken özen gösterilmesi gereken basit noktalar var. Aydınlatmalar tavandan olmalı, görsel gelişimi destekleyen duvar kağıtları seçilmeli, köşeli mobilyalar kullanılmamalı. En önemlisi de; gürültüden uzak olmalı.

    Anne-baba adayları, genelde bebekleri daha dünyaya gelmeden odasını hazırlar. Çok keyifli görünen bu hazırlık aşamasında bebeklerin emekledikleri hatta yürümeye başladıkları dönemler de göz önünde bulundurularak dekorasyon yapılmalıdır. Örneğin yatak odasında çok keskin köşeli mobilyalar, fazla kalın halılar kullanılmamalı ve bebeğin rahatça emekleyip oyun oynayabileceği ferah bir alan oluşturulmalıdır.

    Bebek odası, evin yaşanılan mekanlarından gürültüden rahatsız olmayacak kadar uzakta olmalıdır. Ancak kolay kontrol edilebilir yakınlıkta da olmalıdır.

    Oyun alanı olmalı
    Yatak odalarının doğuya bakması idealdir. Çünkü güneş ışınları sabah rahat uyanılmasını sağlar. Ayrıca batıya bakan odalar özellikle yaz geceleri çok sıcak olur. Soğuk ve nemli olmaması açısından kuzey cephesine bakmamalıdır. Odanın formu ve kapının yeri izin veriyorsa bebeğinizin yatağını kuzey-güney yönünde yerleştirin. Yatağı dış duvara dayamamaya çalışın.

    Fazla keskin hatlı mobilyalar kullanmamaya özen gösterin. Halı seçiminde dikkatli olun. Fazla kalın halılara çocuklar takılıp düşebilir. Bebek odası duvarlarında resimli ve renkli duvar kağıtları ve bordürler kullanılması bebeğin görsel gelişimini sağlaması açısından çok önemlidir. Duvar kağıdı yerine bebek sağlığına uygun olan pastel tonlarda boyalar da tercih edilebilir.

    Bebek odasındaki ana aydınlatma tavandan yapılmalıdır. Ancak tavandaki ışık direkt olarak bebeğin gözüne gelip rahatsız etmemelidir. Ek aydınlatma olarak şifonyer üzeri abajur ya da lambader kullanılabilir. Ancak bu aydınlatmaların elektrik kablolarının bebeğin ulaşamayacağı yerlerde olması güvenlik açısından çok önemlidir.

    Oda yerleşiminde annenin rahat hareket edebilmesi ve ileride bebeğin rahat rahat oyun oyanayabilmesi için ferah alanlar oluşturulmalıdır. Mümkün olduğu kadar fazla eşya kullanılmamalıdır.

    Karyolalar, güvenlik standartlarına uygun olmalıdır. Kullanılan mekanizmalar bebeğin rahatına gölge düşürmemelidir. Duvara monte edilen aksesuvarların yataktan olabildiğince uzak olan bölümlere yerleştirilmesinde fayda vardır.

    2007'de renk trendleri
    Bebeklerin doğdukları andan itibaren ilk olarak algıladıkları şeylerin başında renklerin gelmesi bu konuda ne kadar hassas davranılması gerektiğini de gösteriyor. Ancak artık kızlar için pembe, erkek çocuklar için mavi oda yaratma modası çoktan tarih oldu.

    Çocuk odalarında pastel renk kullanımı rağbet görmüyor. Çünkü pastel tonların yerini artık canlı renkler aldı. Erkeklerin odasında lila, mavi-beyaz kombinasyonlar; kızlarınkinde ise turuncu ve yeşil tonlar tercih ediliyor.
#23.08.2007 09:29 0 0 0
  • Paylasimin iicn tesekkurler...gercekten bebeklerin odasi gurultuden uzak olmali cunku cok hassas oluyorlar..
#22.10.2007 12:21 0 0 0