İstanbul Şile ilçesi

Son güncelleme: 16.05.2010 13:37
  • ŞİLE

    İstanbul Şile ilçesi

    Şile, istanbul metropolünün gürültü ve keşmekeşin den, trafik ve stresinden uzak güzel, şirin bir ilçemizdir. Şile, Marmara Bölgesinin kuzey doğusunda, Karadeniz kıyısından yani yeşilin içinden mavi denizlere açılan İstanbul'un kuzey penceresidir. Son nüfus sayımına göre (22 Ekim 2000) Şile ilçesinin genel nüfusu 32.923' tür. Bunun 10.571 kişisi ilçe merkezindedir. Geri kalan 22.352 kişi Ağva dahil 58 köyde yasamaktadır. 58 köyün 38 mahallesi, ilçe merkezînin de 4 mahallesi vardır. Şile ilçesi köyleri Merkez, Ağva, Yeşil vadi, Teke bucaklarına bağlıdırlar. Km2' ye 45 kişi düşer. Yunanca bir kelime olan "Şile" nin anlamı yaban çiçeğidir. Şile adını bir bitki türü olan "mercanköşk" ten alır. Tarihin, akışı içerisinde incelendiğinde Şile, MÖ 7. yy' da Miletli denizciler tarafından kurulmuş ve o günden bugüne çeşitli uygarlıklara ev jsahipliği yapmıştır. Ayrıca Şile tarihinde Lidya, Pers, Galat, Roma, Selçuk, Latin, Bizans, ve Osmanlı imparatorlukları da yer almıştır. İlk yerleşenlerin Bitinler olması nedeniyle Anadolu uygarlıkları içinde bu bölgeye Bitinya da denilmektedir.
#23.08.2007 14:25 0 0 0
  • emeklerine saglık
#30.08.2007 23:12 0 0 0
  • emeklerine saglık
#26.09.2007 14:32 0 0 0
  • tsk
#14.12.2007 02:39 0 0 0
  • noimage

    noimage
#16.09.2008 01:32 0 0 0
  • Şile hakkında ne biliyoruz - Turizmi - Otelleri - Tarihi yerleri - Eğitim kurumları




    noimage noimage




    Şile, İstanbul iline bağlı bir ilçedir. Marmara Bölgesi'nin kuzey doğusunda, Karadeniz kıyısındadır. Doğuda Kandıra, güneydoğuda Derince, güneyde Pendik ve Gebze, güneybatıda Çekmeköy ve batıda Beykoz ilçeleriyle çevrilidir.


    Etimoloji
    Yunanca bir kelime olan şilenin anlamı yaban çiçeğidir. Şile adını bir bitki türü olan mercanköşkten alır.

    Tarihi

    İlçede iskân çok eskiye dayanır. Şile çevresinin tarih öncesinde (Cilalı Taş Devri) iskan edildiğini göstermektedir. Kefken ile Bulgaristan sınırı arasındaki Karadeniz sahil kesiminde yapılan tarih öncesine ilişkin çalışmalarda, çeşitli yerlerde Paleolitik çağın muhtelif bölümlerine ve özellikle Epi-Paleolitik döneme ait bir çok konak yeri ve işlik saptanmıştır. Buluntu yerlerinin sayısındaki artıştan, buzul sonrası dönemde (yaklaşık M.Ö. 12000 ile 6000 arasında) Karadeniz kıyı şeridi üzerinde önemli bir nüfus yoğunluğunun olduğu açıkça bellidir. Nitekim İstanbul'un en eski buluntu yerleri arasında Şile'nin Ağva ve Sahilköy (Domalı) köyleri bulunmaktadır. Marmara kıyısında Ambarlı'yı da içine alan kıyı konak yerlerinden biri olan Sahilköy, aynı adı taşıyan koyun kuzeyindeki kumluğun batısındadır. Sahilköy'e ait yontma taş aletler, Göztepe ve Kazlar deresinin doğusuna rastlayan Dereağzı Tepesi üzerinde toplanmıştır. Ayrıca, ilçede o dönem insanının yaşamı için elverişli çok sayıda mağara bulunmaktadır.

    Şile antik çağda iki defa istilaya uğramıştır. Birinci istila, eski Yunanlıların Pers seferinden geri dönüşlerinde komutanları Xenophon tarafından, ikincisi de kıyı şeridini takip ederek ilerleyen Roma komutanı Lucullus tarafından gerçekleştirilmiştir. Roma döneminin izleri hala Şile'de görülmektedir. Doğu Roma İmparatoru Diokletianus zamanında (284-305), İnkese, Sofular gibi Şile mağaraları ilk inanan Hristiyanlar için tabii korunaklar olmuştur. Gürlek Mağarası Doğu Roma askerlerinin yakaladığı ilk inanan Hristiyanları hapsettikleri bir cezaevi gibi kullanılmıştır. Selçuklu Türkleri Kutalmışoğlu Süleyman Şah ile 1090 senesinde Şile'yi ele geçirdiler. 1097 senesinde ise 1. Haçlı orduları Şile'yi Selçuklulardan geri almıştır. Şile'nin geri alınması ancak Yıldırım Bayezid döneminde mümkün olmuştur. Şile, I. Dünya Savaşı'na kadar 500 yıl boyunca Türkler'in yönetiminde rahat bir yaşam sürmüştür. Daha sonra, İstanbul'un işgaliyle birlikte İngilizler'den cesaret alan Rumlar Şile çevresine yerleşerek Dumlupınar Zaferine kadar işgallerini sürdürmüşlerdir.

    19. yy. Osmanlı kayıtlarına göre Şile kazası 1846'da Zaptiye Müşirliği'ne bağlıydı. 1876'da şile kazasının Dersaadet Şehremaneti'ne bağlandığı görülür. 1877 Devlet Salnamesinde ise Şile, Zaptiye Nezaretine bağlı Üsküdar Mutasarrıflığına bağlıdır. 1924'de bütün sancaklar (mutasarrafflık) vilayet yapıldığında Şile'nin Üsküdar'a bağlılığı devam etmiştir. 1926'da yapılan yeni düzenlemeyle Üsküdar kaza haline getirilip İstanbul vilayetine bağlanınca Şile kazası da Üsküdar'la aynı yapı içinde yer almıştır. Ayrıca Şile, Cumhuriyet'in kuruluşu ile oluşturulan ilk belediyelerden biridir.

    Coğrafî Özellikler

    Kocaeli Yarımadasının Karadeniz kıyısında yer alan ilçenin, Doğusunda Kandıra, Güneyinde Gebze, Batısında Beykoz ve Çekmeköy, Kuzeyinde ise Karadeniz bulunmaktadır.

    Rakımı 126 metre olan Şile'nin yüzölçümü 755 km²'dir. İlçenin yüzölçümünün %79'u orman, %10'u tarım alanı, %11'i diğer alanlardan oluşmaktadır. Hafif kıvrımlı küçük köy ve doğal plajların yer aldığı 60 km'lik sahil şeridine sahiptir. Göksu, Şile Kabakoz ve Yeşil Çay önemli akarsulardır.

    İklim
    İkinci derecede deprem bölgesi içinde yer alan Şile, Karadeniz iklimi ile Akdeniz iklimi arasında geçiş iklimi özelliğini gösterir. Her mevsimde bulutluluk ve nispi nemliliğin görüldüğü ilçede yıllık ortalama sıcaklık değeri 13.6°'dir. En yüksek sıcaklıklar 2002 Haziran'da 31.3°, Temmuz'da 45.2°, Ağustos'da 29.5°, olarak ölçülmüştür. En düşük sıcaklık Ocak'da -6.6°, Şubat'da -1.7°, Mart'da -2.2° olmuştur.

    Yıllık ortalama yağış toplamı 75.7 mm. arasındadır. Yağışlı günlerin yıllık ortalaması 125-150 gün arasında değişmektedir. Yıllık ortalama nispi nemlilik, karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerinin etkisinde kaldığından %70 - % 80 arasındadır. Kuzeyi Karadenize açılı olduğundan karayel, yıldız, poyraz gibi kuzey yönlü rüzgarların etkisi altındadır.


    Turizm
    Turizm, Şile'nin ekonomisi için çok önemli bir gelir kaynağıdır. Denizi ve tarihî değerleriyle özellikle yaz aylarında turizm ağırlık kazanmaktadır.

    Tarihi ve Kültürel Mekânlar

    Şile Kalesi
    Şile Feneri : Türkiye'nin en büyük, dünyanın da ikinci büyük feneridir.
    Şile Evleri
    Sarıkavak Kalesi (Hasanlı Köyü)
    Heciz Kalesi
    Yeşilvadi
    Hanımsuyu Çeşmesi
    Osmanlı Hamamı
    Kilise Kalıntısı
    Vaftiz Yeri (Yeniköy)
    Kilise Kalıntısı (Yeniköy)
    Lahit Mezar (Sortullu Köyü)
    Papazın Çeşmesi (Kabakoz Köyü)


    Gezilecek Yerler

    Şile'den bir görünKumsal ve Plajlar : Şile merkez olarak 10 km. uzunlukta bir kumsala sahip olmakla birlikte Karadeniz kıyısında 60 km.lik bir uzunluğa sahiptir.
    Değirmençayırı Şelalesi : İlçeye 33 km. uzaklıktaki Değirmençayırı köyünün güney batısında ve Şile-Gebze ilçeleri sınırları üzerinde yer alır. Şelalenin yüksekliği 8 m., genişliği 30m. kadardır. Değirmençayırı şelalesinin kuzeyinde yaz aylarında suları kuruyan 15m. yükseklikte akan Şarlak Şelalesi adı verilen bir şelale daha vardır. Tüm bu şelaleler yapılan araştırmalara göre genç faylanmalar sonucu oluşmuştur.
    Onbir göller vadisi : İlçenin görülmeye değer önemli doğal güzelliklerinin yer aldığı alanlardan birisidir. Hacıllı Köyü yakınlarındadır. Köydeki su değirmeninden doğuya doğru Göksu kolu olan Değirmendere Vadisi, 500m. Takip edilirse birinci göle ulaşılır. Vadinin devamında büyüklü küçüklü göl eğim kırığı/şelale ikilime onbir defa tekrar edilir.
    Kumbaba Tepesi : İlçenin en önemli turistik ve doğal fizyoterapi doktoru denen Kumbaba Tepesi, 60 rakımlı kırmızı - turuncu renkli, demir/bakır alaşımlı ve radyonktriteli kumları olan bir tepedir. Kumbaba Tepesi zirvesinde Kumbaba'nın mezarı vardır. Yapılan araştırmalarda Bizanslılar tarafından Güneş Hamamı olarak kullanılmış, saray gemileriyle yaz aylarında buraya gelerek güneş banyosu alırlarmış. Burasını, ismi meçhul olan Türk (Kumbaba) bir kimyager gibi etüd etmiş ve Şile Kumluğunun natür ile tedavi için uygun bulmuştur ve bir çok hastanın tedavisinde kullanılmıştır.
    Ağlayan Kaya : Ağlayan Kayalar, Şile Feneri'nin 600 m. gerisinde, taşlar arasından çıkan bir su kaynağıdır. Akış biçimi ağlayan bir insanın gözyaşlarına benzetildiği için bu adı almıştır.

    Mağaralar
    Sofular Mağarası : Sofular köyünde bulunur ve Roma dönemine aittir.
    Meşrutiyet Mağarası : Şile meşrutiyet köyünde bulunan mağara yatay ve kuru bir mağaradır.
    Meşrutiyet Yarığı
    Ekşioğlu Mağarası : Şile çayırbaşı köyünde F23-d2 paftada 75 m. Uzunluğunda -18 m. Derinliğinde dikey ve yatay şekildedir.
    Karabeyli İnleri : Karbeyli köyü elmalıtarla mevkiinde.
    Sığır Çopulu Mağarası : Sortullu köyü mevkiinde yatay ve kuru bir mağaradır.
    Gölcük İni : Sortullu köyü mevkiinde yatay ve kuru bir indir.
    Radıç Çopulu : Göksu köyü ile hacıllı arasında dikey ve kuru bir mağaradır.
    Eski Köy Yeri Mağarası : Sortullu hacıllı arasında kısmen dikey ve çoğunlukla yatay olup kuru bir mağaradır.
    Yukarı Kışla Mağarası : İnkese mağarasının 100 m. Batısındadır.
    İnkese Mağarası : Sortullu köyünün 1.5 km güneyinde, hacıllı köyünün 3 km kuzeybatısında yatay bir mağara olup kısmen suludur.
    Suşıkan Mağarası : İnkese mağarası ile bağlantılıdır.
    Soğuksu Mağarası : Hacıllı köyünün 500 m. Doğusunda yatay aktif sulu bir mağaradır.
    Gürlek Mağarası : Hacıllı köyünün güney doğusunda yatay ve yarı aktif bir mağaradır.
    Gökmaslı Mağarası : Gökmaslı köyünün 300 m batısında yol kenarındadır yatay ve kuru bir mağaradır.
    Şile deniz mağaraları : Şile adalarından ocaklı adanın batısında Ocaklıada Mağarası, Şile limanının doğusunda Tersane (Yalı) Mağarası, Şile burnunun güneyinde Feneraltı(Fusa) Mağarası, Şile harman kaya burnu batısında Akşam Güneşin Mağarası, Şile doğusunda Yay burnu güneyinde Tavanlı 1 Mağarası, Tavanlı Mağarası, ayrıca Kabakoz deniz inleri, Kilimli inleri, Malkaya deliği gibi bir çok mağara vardır.
    noimage

    Şile Festivali
    Her yıl geleneksel olarak kutlanan Şile bezi kültür ve sanat festivali Şile ve Şile halkı ile özdeşleşmiş ve bir gelenek haline gelmiştir. Türkiye' de kültür festivalleri arasında özel bir yeri olan şile bezi kültür ve sanat festivali her yıl Temmuz ayının son haftası kutlanmaktadır.

    Şile bezi kültür ve sanat festivali uluslar arası alandada kendini kanıtlamış bir festivaldir, kutlandığı dönemde bir birinden ünlü sanatçılar, modacılar bu festivalde boy göstermektedir.

    Ana teması şile kültürü ve şile bezi olan bu festival uzun yıllardır şile belediyesi tarafından tertip edilmektedir.

    Konaklama
    Turizm bilincinin gelişmesiyle birlikte artan turizm hareketlerine bağlı olarak ilçenin ilk turistik belgeli konaklama tesisi 1953 yılında Kumbaba Motel adıyla hizmete girmiştir. Sonraki yıllarda artan talebe cevap vermek amacıyla 20'den fazla Otel/Motel (ev pansiyonları ve kampingler dışında) birçok turistik amaçlı tesisi hizmete açılmıştır.




    Eğitim
    Anaokulları

    Yıldırım Beyazıt Anaokulu (Şile)
    İlköğretimler

    75. Yıl İlköğretim Okulu (Şile)
    Balibey İlköğretim Okulu (Şile)
    Kanan İlköğretim Okulu (Ağva)
    Teke İlköğretim Okulu (Teke Köyü)
    Ş.Ö. Hüseyin Aydemir İlköğretim Okulu (Değirmençayırı Köyü)
    Necda Moralıgil İlköğretim Okulu (Doğancılı Köyü)
    Üvezli Yıldız Aytaman İlköğretim Okulu (Üvezli Köyü)
    Çayırbaşı Fatma Seher Hanım İlköğretim Okulu (Çayırbaşı Köyü)
    Ahmetli Yahşi Bey İlköğretim Okulu (Ahmetli Köyü)
    Liseler

    Dr. Vasıf Topçu Fen Lisesi (Şile)
    Ağva Lisesi (Ağva)
    Şile İMKB 50. Yıl ÇPL (Şile)
    Anadolu Öğretmen Lisesi (Şile)
    Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi (Şile)
    Şile Tekstil Meslek Lisesi (Şile)
    Üniversiteler

    Işık Üniversitesi (Şile)
    Askeri

    Er Eğitim Merkez Komutanlığı (Şile)
    Diğer Kurumlar

    Şile İMKB Halk Eğitim Merkezi
    Şile Rehberlik ve Araştırma Merkezi
    İMKB Halk Eğitim M. Binası
    Şile Belediyesi
    Şile Turizm Danışma
    Atatürk'çü Düşünce Derneği Şile Şubesi

    Sağlık
    Şile Devlet Hastanesi
    Ağva Sağlık Ocağı
    Ayazağa Sağlık Ocağı
    Kurucaşile Sağlık Ocağı
    Özel Şile Polikliniği
    Özel Şilem Uzman Polikliniği

    Nüfus
    2008 nüfus sayımına göre nüfusu 28.571'dir. Bunun 12.753'ü ilçe merkezinde yaşamaktadır. Geri kalan 15.818 kişi ise, Ağva dahil, 58 köyde yaşamaktadır. Ancak hafta sonları ve özellikle yaz aylarında ikinci konut ve yazlıkların devreye girmesi ile nüfus 100.000'i geçmektedir.Şile de dere köyleri olan kömürlük,üvezli,kervansaray,oruçoğlu,bıçkıdere,ulupelit,darlık artvin-ortaköy(berta)asıllı olup ahıska(kıpçak) Türk'lerindendir.

    Ünlüler
    Zeki Müren
    Feyyaz Uçar
    M. Sunullah Arısoy
    İsmet Ay
    Fuat Ergin
#16.05.2010 13:37 0 0 0