Adana Çukurova ÜniverSiteSi

Son güncelleme: 23.08.2007 18:41
  • Tarihçe

    Çukurova Üniversitesi, 1967 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan "Adana Ziraat Fakültesi " ile 1972 yılında Atatürk Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan "Çukurova Tıp Fakültesi"nin yeni bir üniversitenin çatısı altında biraraya getirilmesiyle 1973 yılında kurulmuştur. Daha sonra kurulan Temel Bilimler, İdari Bilimler ve Mühendislik Fakülteleri ile bu sayı beşe yükselmiştir. 1982 yılında ise, Temel Bilimler, Fen-Edebiyat Fakültesi'ne; İdari Bilimler, Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin Ekonomi ve İşletme Fakülte'leriyle birleşerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne; Mühendislik Fakültesi ise yine Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin Mühendislik Fakültesi ile birleşerek Mühendislik - Mimarlık Fakültesi'ne dönüşmüştür. Adana, İçel ve Hatay'daki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Yabancı Diller Yüksekokullarının tümü Üniversite çatısı altında toplanarak, Eğitim Fakültesini oluşturmuştur.

    1992 yılına gelindiğinde, 6 fakülte, 11 yüksekokul, 3 enstitü, 1 devlet konservatuvarı, 22 araştırma ve uygulama merkezinden oluşan Çukurova Üniversitesi; 3 yeni üniversitenin nüvesinin oluşturulmasına katkıda bulunmuştur.
    Modern bina, laboratuvar ve eğitim araçlarıyla 2 yüksekokul Mersin Üniversitesi'ne, 3 yüksekokul Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'ne devredilmiştir. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne ise Kahramanmaraş'taki Araştırma ve Uygulama Merkezi, yeni Üniversitenin Rektörlük binası ve iki fakülte binası olarak devredilmiştir.

    1992 yılındaki bu küçülmeye karşılık, kuruluşunun 20.yılını kutladığımız 1993 yılında Üniversitenin daha da güçlendiğini görüyoruz. Su Ürünleri, İlahiyat, Diş Hekimliği ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin kurulmasıyla fakülte sayısı 10'a yükselmiş, Adana Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Kozan Meslek Yüksekokulları açılmıştır. 1994 yılı içerisinde, Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 1995 yılı içerisinde de Karaisalı Meslek Yüksekokulu kurulmuştur. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'na, Adana Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu da 1996 yılında Adana Sağlık Yüksekokulu'na dönüştürülmüştür. Lisansüstü eğitim öğretim yaptıran 3 Enstitü, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve 1997 yılnda kurulan Kadirli Meslek Yüksekokulu ile birlikte akademik kurum sayımız böylece 23'e ulaşmıştır.

    Genel bilgiler

    Çukurova Üniversitesi, 10 Fakültesi, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Yüksekokulu, 9 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitüsü, 29 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile ülkemizin gelişmiş üniversiteleri arasında yer almaktadır. Öğretime ve araştırmaya verdiği önemle, kütüphaneleri ve laboratuvarlarıyla ülkemize nitelikli bireyler kazandırmayı amaç edinmiş olan Çukurova Üniversitesi, Adana şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta Seyhan Baraj Gölü kıyısında yeşillikler içerisindeki kampusünde eğitim-öğretim yapmaktadır.

    Çukurova Üniversitesi'nde 1909 öğretim elemanı, 32700'in üzerinde lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisinin eğitim ve öğretiminde görev yapmaktadır.
    Öğrencilerin, öğretim elemanlarının, araştırmacıların gereksinim duydukları ulusal ve uluslararası yayınları barındıran Merkezi Kütüphane'de CD-ROM veri tabanı ve Internet bağlantısı ile tarama yapılabilmektedir.
    Çukurova Üniversitesi, zengin bir bilgisayar donanımına sahiptir. Hemen her Fakülte ve Yüksekokulda öğrencilerin kullanımına açık bilgisayar odaları mevcuttur. Fakülte ve Yüksekokullarda bilgisayar destekli öğretim ve araştırma yapılmaktadır.

    Çukurova Üniversitesi öğrencileri AIESEC ve benzeri kurumlar aracılığıyla yurt dışında staj yapabilmektedir.
    Kapalı Spor Kompleksi, kapalı yüzme havuzu, kayıkhanesi ve çeşitli spor sahaları ile öğrencisine her türlü sporu yapma olanağı sağlayan Çukurova Üniversitesi, öğrencilerinin beden ve ruh sağlığına büyük önem vermektedir.
    Çukurova Üniversitesi'nde kurulmuş olan 29 kolda, öğrenciler boş zamanlarını ilgilendikleri alanda en iyi şekilde değerlendirmektedirler.
    Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampusü'ne ulaşım özel toplu taşıma araçlarıyla yapılmaktadır.

    Yerleşim yeri

    Çukurova Üniversitesi ana yerleşkesi 22000 dekar arazi üzerine kurulu olan Balcalı Kampüsü olup Adana şehrinin hemen kuzeyinde ve şehir merkezinden 10 km uzaklıkta bulunan her yönüyle seçkin bir kampüstür. Seyhan Baraj Gölü'nün doğu ve kuzey yakasında yer alan Balcalı Kampüsü doğal güzellikleri ile eşsiz bir kampüs alanıdır. Kampüs adını, Üniversitenin kurulmasından önce kampüs alanında bulunan Balcalı köyünden almaktadır.

    Kampüste yönetim ve eğitim-öğretim birimleri yanında, değişik bilim dallarında çeşitli araştırmalara olanak sağlayan laboratuvarlar, hastane kompleksi, merkezi kütüphane, öğrenci
    ve personele öğle yemeği veren bir merkezi kafeterya, spor tesisleri, lojmanlar, sosyal tesisler ve 3500 öğrenciyi barındıran Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlar yer almaktadır.

    Şehirden Kampüs'e, Üniversitemize kuruluşundan itibaren büyük hizmetleri geçmiş olan emekli rektörümüz Sn. Prof.Dr.Mithat Özsan'ın adıyla anılan Mithat Özsan Bulvarı üzerinden ulaşılır. Düzenli olarak çalışan çok sayıda ulaşım aracı, öğrenci ve personelin şehir ile kampüs arasındaki ulaşımını sağlamaktadır. Kampüs'e ulaşmak için Adana şehir merkezinde bulunan ana bulvar veya caddelerde Balcalı hattına çalışan özel otobüs veya dolmuşlara binmeniz yeterlidir. Şehir merkezinden kampüse ortalama ulaşım süresi yaklaşık 20-30 dakika almaktadır.


    Diş Hekimliği Fakültesi


    1993 yılında kurulan Fakülte'de eğitim-öğretime 1995-1996 ders yılında 20 öğrenci alınarak başlanmıştır. Diş Hekimliği Fakültesi:

    Diş Hastalıkları ve Tedavisi,
    Protetik Diş Tedavisi,
    Ortodonti,
    Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Cerrahisi,
    Periodontoloji,
    Pedodonti,
    Oral İmplantoloji
    anabilim dallarından oluşmaktadır. Fakültede 42 akademik personel görev yapmaktadır. Fakültenin modern anlamda düzenlenmiş "Sürekli Eğitim Kliniği" bulunmaktadır.
    Eğitim Fakültesi


    Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Adana Yabancı Diller Yüksekokulu'na İçel ve Hatay Yabancı Diller Yüksekokulları'nın katılımıyla 1982 yılında kurulmuştur. Kuruluş yılında 16 öğretim görevlisiyle eğitim-öğretime başlayan Fakülte'nin bugün 95 akademik personeli bulunmaktadır. Fakültenin Almanca, Fransızca ve İngilizce Öğretmenliği bölümlerinde yabancı dil hazırlık eğitimi verilmektedir. Fakültenin amacı, öncelikle, ilk ve orta öğretim düzeyinde görev alacak ögretmen yetiştirmektir. Fakülte:

    Eğitim Bilimleri

    Psikolojik Danışma ve Rehberlik
    Eğitim Proğramları ve Öğretim

    Felsefe Grubu Ögretmenliği
    Resim-İş Eğitimi

    Sınıf Öğretmenliği
    Almanca Öğretmenliği
    İngilizce Öğretmenliği
    Fransızca Öğretmenliği
    Anaokulu Öğretmenliği

    bölümlerinden oluşmaktadır.
    Fen-Edebiyat Fakültesi

    Fen-Edebiyat Fakültesi 1974 yılında Temel Bilimler Fakültesi adıyla kurulmuştur. 1978'de öğretime başlayan Fakültenin adı 1982'de Fen-Edebiyat Fakültesi olarak değiştirilmiştir. 133 akademik personelin görev yaptığı Fakültede 1 bilgisayar laboratuvarı, 1 kantin, 2 okuma salonu ve Türk Dili ve Edebiyati Bölümü öğrencilerinin yararlandığı bir seminer kitaplığı, Biyoloji, Fizik ve Kimya laboratuvarları bulunmaktadır. Fakültenin bütün bölümlerinden mezun olan ögrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullar veya özel dersanelerde öğretmenlik yapabilmekle birlikte, devlete veya özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarında da çalışabilmektedirler. Fen-Edebiyat Fakültesi:

    Biyoloji
    Fizik
    Kimya
    Matematik
    Türk Dili ve Edebiyatı
    İstatistik
    bölümlerinden oluşmaktadır.
    İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

    İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1967 yılında kurulan Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin Çukurova Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi ile birleştirilmesiyle 1982 yılında kurulmuştur. Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü dışında şehir merkezinde yer alan bu fakültenin kampüs içindeki 12000 metrekarelik yeni bina inşaatı 2001 yılında bitmiştir ve Eylül 2001 yılında Balcalı Kampüsü içerisine taşınmıştır. 74 akademik personelin görev yaptığı Fakültenin amacı, kamu ve özel sektör kuruluşlarında kaynakların etkin kullanının sağlanması, mal ve hizmetlerin planlanması, üretimi ve dağıtımı, bölüşümü, çalışmaların yönlendirilmesi gibi konularda istihdam edilmek üzere eleman yetiştirmektir. Ögrencilerin isteğine baglı olarak çeşitli sanayi ve hizmet işletmelerinde staj yapma olanağı sağlanmakta, ayrıca Fakülte bünyesinde faaliyet gösteren uluslararası staj komitesi AIESEC aracılığı ile başarılı ögrenciler yurtdışına staja gönderilmektedir. Fakülte öğrencilerinin yararlandığı 19000 kitap kapasiteli bir kütüphane, öğrencilerin kullanımına sunulmuş 15'er adet bilgisayardan oluşan iki bilgisayar dershanesi, seminer salonu ve öğrenci kantini Fakültenin olanakları arasında yer almaktadir. Fakülte:

    İktisat
    İşletme
    Maliye

    Ekonometri

    bölümlerinde eğitim-öğretim hizmetleri sunmaktadır.
    İlahiyat Fakültesi

    1992 yılında kurulan, 1994-95 eğitim-öğretim yılında öğretime başlayan İlahiyat Fakültesi'nde 23 akademik personel görev yapmaktadır. Bir yıl hazırlık öğretimi olan Fakültede, bu süre içerisinde Arapça, Kur'an-ı Kerim ve İslam Dini Esasları okutulmaktadır. İlahiyat Fakültesi'ni bitiren öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm okullarda "Din Bilgisi ve Meslek Dersleri" öğretmeni, Diyanet İsleri Başkanlığı bünyesinde din görevlisi, müftü, vaiz ve bunun yanında Başkanlığın yurtiçi ve yurtdışı birimlerinde din görevlisi olarak, Kur'an Kursu öğretmeni ve çeşitli bakanlıklara bağlı arşivlerde eski el yazmaları ve sicillerle ilgili alanlarda uzman olarak çalışabilmektedirler. İlahiyat Fakültesi:

    Temel İslam Bilimleri
    Felsefe ve Din Bilimleri
    İslam Tarihi ve Sanatları
    bölümlerinden oluşmaktadır.
    Güzel Sanatlar Fakültesi
    Resim
    Seramik
    Müzik Bilimleri
    Grafik
    Fotograf
    Tekstil
    Sinema - TV
    bölümleriyle eğitim-öğretim yapacak olan Fakülte henüz alt yapısını tamamlama aşamasındadır.
    Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

    1978 yılında kurulan Mühendislik Fakültesi, 1982 yılında A.İ.T.İ.A. Mühendislik Bilimleri Fakültesi'nin Çukurova Üniversitesi'ne bağlanmasıyla Mühendislik-Mimarlık Fakültesi adını almıştır. Toplam 169 akademik personelin görev yaptığı Fakültede İnşaat, Makine, Jeoloji, Maden, Tekstil ve Elektrik-Elektronik Bölümleri'nin laboratuvarları ile öğrencilerin çalışmalarına açık iki adet bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Fakülte'nin temel amacı, bilim ve teknolojideki gelişmelerin, hızla insanlık alemine iletilmesi ve topluma kazandırılmasıdır. İnsan refahının büyük boyutlarda gelişmesinin temel dayanağı olan bilim ve teknoloji, ülkemizin gerek sosyal, gerekse ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Bu gerçeklerin ışığında günümüzde yüksek eğitim disiplini içinde mühendis ve mimarlar yetiştirmek Fakülte'nin vazgeçilmez amacıdır. Fakültede:

    Çevre Mühendisliği
    Elektrik-Elektronik Mühendisliği

    Endüstri Mühendisliği
    İç Mimarlık
    İnşaat Mühendisliği
    Jeoloji Mühendisliği
    Maden Mühendisliği
    Makine Mühendisliği
    Mimarlık
    Tekstil Mühendisliği

    bölümlerinde eğitim-öğretim yapılmaktadır.
    Su Ürünleri Fakültesi

    Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Mühendisliği adı altında tek program halinde eğitim yapmaktadır. Su Ürünleri Fakültesi, 1985 yılında Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Yüksekokulu adı altında kuruldu. 1989-1990 öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak öğretime başlamış olup 1992 yılında ise Su Ürünleri Fakültesi'ne dönüştürülmüştür. Fakültede 25 akademik personel görev yapmaktadır. Fakülte'nin başlıca amaçları, su ürünleri alanında, değişik konularda çalışabilecek bilgilerle donanmış su ürünleri mühendisleri yetiştirmek, kurs ve seminerlerle alt yapı ve teknik elemanların bilgi düzeylerini geliştirmek, bölge ve gerektiğinde ülke sorunlarının çözümüne katkıda bulunacak arastırma, deneme ve uygulamalar yapmaktır. Ayrıca, kampüs içinde ve Yumurtalık'ta yer alan Deniz Balıkları ve Kabuklu Su Ürünleri Yetiştirme İstasyonu'nda öğrencilere yaz stajı imkanı sunulmaktadır.
    Tıp Fakültesi

    Atatürk Üniversitesi'ne bağlı olarak 1972 yılında Çukurova Tıp Fakültesi adı ile eğitim-öğretime baslamış, 1973 yılında Ziraat Fakültesi ile birleşerek Çukurova Üniversitesi'ni oluşturmuştur. Kuruluşunu izleyen ilk yıllarda eğitim-öğretim Hıfzıssıha Enstitüsü'ndeki barakalarda ve 200 yataklı Numune Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. 1977 yılından itibaren önce Temel Tıp Bilimleri olmak üzere kademeli olarak Balcalı Kampusü'ne taşınmış, 1987 yılında sağlık hizmetlerinin tümü kampus içindeki hastanede verilmeye başlanmıştır.
    Acil Servis ve İlk Yardım, Eczane, Kan Merkezi, teknolojinin son ürünleriyle donatılmış modern Merkezi Ameliyathane ve Merkez Laboratuvarlarının yanı sıra öğrencilerin eğitiminde kullanılan Multidisiplin Laboratuvarları ile kaynağını Tıp Fakültesi'nden alan Araştırma ve Uygulama Merkezleri mevcuttur.

    Teknolojinin son ürünü cihazlarla donanmış olan Tıp Fakültesi Hastanesi, 850 yatak kapasiteli olup Güney, Güneydoğu ve Doğu bölgelerimizin önemli bir bölümüne üst düzeyde sağlık hizmeti vermektedir. Hastanenin ek inşaatının bitmesiyle yatak sayısı 1200 olacaktir.
    Fakülte'nin tüm birimlerinde bilgisayar olup, laboratuvarlar, eczane, kan merkezi, hasta kabul ve muhasebe gibi birimler hastane otomasyonuna girmiştir. Kütüphanesi, Hastane içerisinde okuma salonu, akademik, idari personel ve öğrenciler için her türlü ihtiyacı karşılayacak kantin ve kafeterya ile hastane içerisinde 200 kişilik bir toplantı ve konferans salonu bulunmaktadır. Tıp Fakültesinde toplam 501 akademik personel görev yapmaktadır.
    Ziraat Fakültesi
    Ziraat Fakültesi 1969 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak Adana'da kurulmuş, daha sonra ise 1973 yılında kurulan Çukurova Üniversitesi'ne bağlanarak Üniversitemizin çekirdeğini oluşturmuştur. Toplam 243 akademik personeli bulunan Fakültenin:
    Bahçe Bitkileri
    Bitki Koruma
    Gıda Mühendisliği
    Peyzaj Mimarlığı
    Tarım Ekonomisi
    Tarım Makineleri
    Tarimsal Yapılar ve Sulama
    Tarla Bitkileri
    Toprak
    Zootekni bölümlerinde eğitim-öğretim yapılmaktadır. Fakültedeki derslerin uygulamalarının çok daha etkin bir şekilde yapılabilmesi; lisans, master, doktora öğrencileri ve araştırma görevlileri ile araştırıcılarin bu alandaki gereksinimlerinin karşılanabilmesi amacıyla, yeterli donanıma sahip laboratuvarlar, seralar ve her bölümün kendi araştırma alanları bulunmaktadır.


    Öğrenciler, ders uygulamaları yanında, stajlarını da bu olanakları kullanarak yapabilmektedir. Fakülte, işbirliği protokollerine dayalı olarak; Almanya, Fransa, ABD, Polonya, İspanya, İngiltere, Suriye, İtalya, İsrail'deki üniversiteler yanında, Dünyadaki belirli Uluslararası Tarımsal Amaçlı Araştırma ve Eğitim kurumlarıyla yakın işbirliği içerisindedir. Bu işbirliği olanakları ile gerek bilim adamı gerekse öğrenci değişimleri sürdürülmektedir.


    Fakültenin, 1000 hektarlık Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde öğrencilerin uygulamalı öğretimleri sürdürülmekte, temel araştırmalar ve üreticiler ile tarım kuruluşlarının sorunlarının çözümünü hedefleyen uygulamalı tarımsal araştırmalar yapılmakta, çağdaş tarım tekniğinin gereklerine uygun, çok çeşitli bitkisel ve hayvansal üretim etkinlikleri sürdürülmektedir. Ayrıca, Araştırma ve Uygulama Çiftliği elde ettiği gelirle Fakültenin eğitim ve araştırma giderlerine önemli katkılar sağlamaktadır.


    Fakülte, GAP Bölgesine sulama sonucu ortaya çıkacak tarımsal potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlamak amacıyla yapılması gerekli tarımsal araştırma-inceleme-geliştirme hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için GAP Kalkınma İdaresi ile olan sözleşmesi uyarınca, yoğun araştırma faaliyetlerini 1987 yılından bu yana sürdürmektedir.
    Devlet Konservatuvarı


    YÜKSEK OKULLAR
    Adana Meslek Yüksekokulu

    1989 yılında kurulan Adana Meslek Yüksekokulu, öğretime 1990-91 eğitim-öğretim yılında baslamış olup Balcalı Kampüsü dışında, Beyazevler Kampusunda eğitim vermektedir. Mühendis ile teknisyen arasında iletişimi sağlayacak ara eleman yetiştirmeyi amaçlayan Yüksekokul'da maden, iklimlendirme-soğutma ve tekstil laboratuvarlarının yanısıra, öğrencilerin kullanımına açık bilgisayar laboratuvarları bulunmaktadır. Eğitim-öğretim; kadrolu 4 öğretim görevlisi ve basta Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olmak üzere diger birimlerden görevlendirilen öğretim elemanlarınca yürütülmektedir. Tekniker ünvanı alan ögrenciler bankalar, özel dershaneler basta olmak üzere çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alabilmektedirler.
    Bilgisayar Proğramcılığı
    İklimlendirme-Soğutma
    Moda-Konfeksiyon
    Tekstil olmak üzere 4 proğramda 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
    Adana Sağlık Yüksekokulu
    Ebelik
    Hemşirelik olmak üzere 2 proğramda 4 yillık lisans eğitimi verilmektedir. Adana Saglık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak 1992 yılında kurulan yüksekokul 1997-1998 eğitim öğretim yılında lisans düzeyinde eğitim verecek Adana Saglık Yüksekokuluna dönüştürülmüştür. Adana şehir merkezinde Numune Hastanesi bitişiğinde yer almaktadır.
    Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu

    Beden Egitimi ve Spor Ögretmenliği proğramı altında 4 yıllık lısans eğitimi verilmektedir. 1987 yılında Egitim Fakültesi bünyesinde Beden Egitimi ve Spor Ögretmenliği Bölümü adıyla öğretime baslamıs olup, 1995 yılında Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu'na dönüştürülmüstür. 15 akademik personel görev yapmaktadır. Mezunlar çeşitli düzeydeki eğitim kurumlarında ögretmenlik, özel ve resmi spor kuruluşlarında spor uzmanlıgı ve yöneticiliği ile antrenörlük yapabilmektedirler.
    Ceyhan Meslek Yüksekokulu

    1976 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan Ceyhan Meslek Yüksekokulu 1982 yılında Çukurova Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Adana'ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Ceyhan ilçesinde yer almaktadır. Akademik personel sayısı 23 olan Yüksekokul'da her proğram için ikişer adet derslik, kitaplık, çizim salonları, basım ünitesi ve bilgisayar uygulama ünitelerinin bulundugu eğitim bloku, atölyeler, laboratuvarlar, konferans salonu ile sosyal ve sportif amaçlı tesisler ve yaklaşık 150 dekarlık bitkisel üretim yapılan tarımsal uygulama alanı bulunmaktadır. Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı 200 kişilik erkek ögrenci yurdu ile Yardımsevenler Derneği'nce yaptırılan 100 kişilik kız öğrenci yurdu vardır. Ayrıca yine Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı 760 kişilik öğrenci yurtları 1997 yılında hizmete girmiştir. Yüksekokulda:
    Tarım Alet ve Makinaları
    İnsaat
    Elektrik
    Pazarlama olmak üzere 4 proğramda 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
    Kadirli Meslek Yüksekokulu
    Bilgisayar Proğramcılığı
    Endüstriyel Elektronik olmak üzere 2 proğramda 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir. 1997 yılında kurulan yüksekokula 1997-1998 eğitim-öğretim yılında 20 öğrenci alınarak eğitime başlamıstır. Adana'ya 102 kilometre uzaklıktaki Kadirli ilçesinde yer almaktadır.
    Karaisali Meslek Yüksekokulu

    1995 yılında kurulan yüksekokulda eğitim-öğretim kendi bünyesinde bulunan bir akademik personel ile çeşitli fakültelerden görevlendirilen öğretim elemanlarınca yürütülmektedir. Adana'ya 47 kilometre uzaklıktaki Karaisali ilçesinde yer almaktadır. Yüksekokulda 1 teknik resim salonu, bilgisayar, menaroloji, petrografi, maden laboratuvarları bulunmaktadır.
    Yüksekokulda ayrıca 100 ögrenci kapasiteli yurt, yemekhane ve kantin olanakları ile spor tesisleri yer almakta olup
    Bilgisayar Programcılığı
    Harita-Kadostro
    Maden
    Seracılık olmak üzere 4 proğramda 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
    Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu

    1994 yılında kurulan yüksekokul dört yıllık lisans eğitimini Beyazevler Kampusunda vermektedir. Konaklama İşletmeciliği ve Seyahat İşletmeciliği bölümleri 2002 yılında açılmıştır.
    Kozan Meslek Yüksekokulu

    1992 yılında kurulan Kozan Meslek Yüksekokulu öğretime 1993-94 eğitim-öğretim yılında başlamıştır. Adana'ya 70 kilometre uzaklıktaki Kozan ilçesinde yer almaktadır. Yüksekokulda bilgisayar ve daktilo laboratuvarları mevcuttur. Ögrencilere çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda staj yapma olanagı saglanmaktadır. Egitim-öğretim, yüksekokulun kendi kadrosunda görevli öğretim elemanlarınca yürütülmektedir.
    Büro Yönetimi ve Sekreterlik
    Bilgisayar Programcılığı olmak üzere 2 proğramda 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
    Osmaniye Meslek Yüksekokulu

    1976 yılında kurulan, 1981 yılında Çukurova Üniversitesi'ne bağlanan Yüksekokul, Osmaniye şehir merkezi ve Fakiuşağı Kampüs alanı olmak üzere iki ayrı yerde 34 kadrolu öğretim elemanı ile eğitim-öğretimi sürdürmektedir. Meslek ara elemanı yetiştirilmesini amaçlayan Yüksekokulda İnşaat, Elektrik ve Makina proğramları YÖK-Dünya Bankası II. Endüstriyel Eğitim Projesi kapsamındadir. Kampus alanında ögrenci yurtları da bulunmakta olup Yüksekokul bünyesinde çeşitli laboratuvar ve atelyeler ile bilgisayar ve lisan laboratuvarları, basketbol, voleybol, futbol sahası, fotokopi, bilgisayar, baskı işleri odası, ögrenci kantini, toplantı salonu ve kitaplık mevcuttur.
    İnşaat
    Elektrik
    Makina
    Seramik
    Çevre Koruma
    İsletmecilik
    Muhasebe olmak üzere 7 proğramda 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
    Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
    Anestezi
    Radyoloji
    Tıbbi Laboratuvar
    Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik
    Diş Teknik Sekreterliği olmak üzere 5 proğramda 2 yıllık önlisans eğitimi vermektedir. Balcalı Kampüs alanı içerisinde yer almaktadır. Yardımcı sağlık personeli yetiştiren Yüksekokulda teorik dersler, uygulama ve yaz stajları ile desteklenmektedir. 1989 yılında kurulan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 1990-91 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Eğitim-öğretim başta Tıp Fakültesi olmak üzere diğer fakülte ve birimlerden görevlendirilen öğretim elemanlarınca yürütülmektedir. Mezun olan öğrenciler "sağlık teknikeri" ünvanı almakta olup, kamu ve özel sektör bünyesindeki tüm saglık kurum ve kuruluşlarında kendi branşlarında görev alabilmektedirler.
    ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZLERİ
    Adana Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (ÜSAM)
    Aile Planlaması ve İnfertilite Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Akdeniz Ülkeleri Tarımı Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Atatürk Kültür ve Sanat Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BBUAM)
    Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi(ÇESAM)
    Çukurova Üniversitesi Avrupa Birliği Dokümantasyon Merkezi
    Halil Avcı Duyma Engelli ve Özürlüleri Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Endüstriyel ve Tibbi Elektornik Enstrümentasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Fertilite-Sterilite ve Aile Planlaması Araştırma Uygulama Merkezi (FESAM)
    Genetik ve Embriyo Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (GEM)
    Kalıtsal Kan Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Makine Alet Cihaz Tasarım İmalat Araştırma ve Uygulama Merkezi (MACTİMARUM)
    Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Pamuk Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Perinatal Tanı Araştırma ve Uygulama Merkezi (PERİTAM)
    Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (POZMER)
    Soğutma ve İklİmlendirme Tekniği Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Stratejik Araştırmalar Merkezi
    Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Tarımsal Yayım Haberleşme Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi (TIBDAM)
    Tropikal Hastalıklar Araştırma ve Uygulama Merkezi
    Tümör Araştırma ve Teşhis Uygulama Merkezi (TATUM)
    Türkoloji Araştırmaları Merkezi
    >Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER)
    Yabancı Diller Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi(YADİM)
    Yunus Emre Kültür ve Sanat Araştırma ve Uygulama Merkezi ENSTİTÜLERFen Bilimleri Enstitüsü
    Bahçe Bitkileri
    Bitki Koruma
    Biyoloji
    Çevre Mühendisliği
    Elektrik-Elektronik Mühendisliği
    Endüstri Mühendisliği
    Fizik
    Gıda Mühendisliği
    İnsaat Mühendisliği
    Jeoloji Mühendisliği
    Kimya
    Mimarlık
    Matematik
    Maden Mühendisliği
    Makina Mühendisliği
    Peyzaj Mimarliği
    Su Ürünleri
    Tarla Bitkileri
    Tarimsal Yapilar ve Sulama
    Tarım Ekonomisi
    Tekstil Mühendisliği
    Toprak
    Tarım Makinalari
    Zootekni anabilim dallarında lisans üstü eğitim ve öğretim vermektedir.
    Sağlık Bilimleri Enstitüsü
    Adli Tıp
    Anatomi
    Beden Eğitimi ve Spor
    Biyofizik
    Biyoistatistik
    Biyokimya
    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
    Dahili Bilimler
    Deontoloji ve Tıp Tarihi
    Farmakoloji
    Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
    Fizyoloji
    Halk Saglığı
    Histoloji-Embriyoloji
    İmmünoloji
    Kulak Burun Bogaz
    Mikrobiyoloji
    Morfoloji
    Parazitoloji
    Patoloji
    Pediatrik Hematoloji
    Pediatrik Metabolizma
    Spor Fizyolojisi
    Tıbbi Biyoloji
    Üreme ve Gelişme Fizyolojisi dallarında lisans üstü eğitim ve öğretim vermektedir.
    Sosyal Bilimler Enstitüsü
    Alman Dili Eğitimi
    Fransız Dili Eğitimi
    Eğitim Bilimleri-Eğitim Proğramları ve Öğretim
    Eğitimde Psikolojik Hizmetler
    Ekonometri
    Felsefe Grubu Eğitimi
    Felsefe ve Din Bilimleri
    İktisat
    İngiliz Dili Eğitimi
    İşletme
    Konservatuvar-Sahne Sanatları, Müzik Sanatları
    Maliye
    Resim-iş ve Sanat Eğitimi
    Temel İslam Bilimleri
    Türk Dili ve Edebiyatı dallarında lisans üstü eğitim ve öğretim vermektedirFOTOĞRAFLAR

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage
#23.08.2007 18:41 0 0 0