Kilis POLATELI ilcesi

Son güncelleme: 23.08.2007 19:40
  • POLATELI


    Kilis POLATELI ilcesi

    Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneybatı bölümünde, Kilis İli'ne bağlı bir ilçe olan Polateli'nin kuzeyinde ve doğusunda Gaziantep, güneyinde Kilis, batısında Musabeyli ilçesi bulunmaktadır. Hatay-Maraş oluğu ile Fırat ırmağı arasında uzanan Gaziantep Platosu'nun güneybatı kısmında, Türkiye-Suriye sınırında bulunan il toprakları Akdeniz ve Güneydoğu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağı üzerindedir. İl merkezine 21 km. olan ilçenin yüzölçümü 238 km2 olup, toplam nüfusu 5.917'dir.

    İlçenin iklimi genellikle Akdeniz iklimine yakındır, yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıktır. Yağışlar genelde yağmur şeklindedir.

    İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünler, arpa, buğday, mercimek, fıstık, zeytin, üzüm, mısır, pamuk ve önemli miktarda biberdir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçede sanayii kuruluşu bulunmamaktadır.

    Ravanda Kalesiİlçede arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Polatbey Köyü'ndeki Polatbey Höyüğü yörede MÖ.3000 yıllarında bir yerleşim olduğunu göstermektedir. Bundan sonraki dönemlere ait tarihi konusunda hiçbir belgeye rastlanmamıştır. Ancak Kilis yöresindeki diğer yerleşim alanları dikkate alınırsa, burasının da 1040-1157 tarihleri arasında Büyük Selçukluların hakimiyeti altına girmiş, bazı Oğuz boyları buraya yerleştirilmiştir. Daha sonra sırasıyla İlhanlılar, Dulkadiroğulları, Mısır Memlukları yöreye egemen olmuştur. Yavuz Sultan Selim zamanında da Mercidabık Savaşı (1516) ile Osmanlıların egemenliğine girmiştir.

    Daha önce bir köy niteliğinde olan Polateli, 1935'te nahiye olmuş, 1995'te Kilis'in il olması ile birlikte, Kilis'e bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.
#23.08.2007 19:40 0 0 0