Kayseri Tomarza İlçesi

Son güncelleme: 26.07.2008 20:17
  • TOMARZA

    Kayseri Tomarza İlçesi

    Tomarza ilçesinin adını nerden aldığı bilinmemektedir. 1953 yılında ilçe olmuştur.

    Kayseri'nin güneydoğusunda yer alan ilçe Kayseri'ye 57 Km. mesafededir. Alanı 1.499 km. karedir. Nüfus yoğunluğu ise 27.57'dir. Bu rakam il ortalamasının üstündedir. Engebeli bir arazide kurulan ilçe Mandal ovasına sahiptir. aygörmez, Sövegen, Soğanlı, Kızılgün, Dumanlı dağlarıyla çevrilidir. Akarçay, Abdil deresinden başka, Zamantı lrmağı'da ilçenin arazisinden geçer.

    Tomarza'nın iklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. ilkbaharda bol yağmur alır. Kışları sert geçer.

    Tomarza, sanayi yönünden gelişme göstermektedir. Panter Plastik Fabrikası burada kurulmuştur. Bundan başka küçük çaplı çeşitli sanayii kuruluşlar da vardır. İlçede son sayımlara göre, 52 atölye vardır. BunIarın çoğunluğu küçük çaplıdır.

    Tomarza'nın tarımı gelişmektedir. Çeşitli baklagiIler yörenin tarım ürünü olarak hububat yine ilk sırayı alır.

    Tomarza, tarihi eser bakımından fazla zengin değildir .

    Tomarza'da halk oyunlarının önemli bir yeri vardır. Özellikle Davul-zuma eşliğinde kendine has bazı oyunlara bu bölgede rastlanmak mümkündür. Osmanlı Sarayı'nın önemli meddahi incili Çavuş bu ilçeye bağlı eski adıyla Tıravşın köyünde doğduğu için, onun esprileri oldukça yaygın olarak odalar ve kahvelerde anlatılır. Bu bölgede de bozlak önemli bir yere sahiptir. Düğünlerde çeşitli gösteriler de yapılır. ilçe folklor ürünleri bakımından zengindir.

    Tomarza, eğitim yönünden fazla gelişmemekle birlikte herhangi ciddi bir problemle de karşı karşıya değildir. ilk, orta ve lise öğrenimi ile sınırlı .olarak meslek eğitimi yapan okullar vardır.

    İlçede kömür bulunmuştur. Diğer madenlerden bazı rezervler olsa da kullanılır ekonomik değildir.

    İlçe kendine yetecek bir ticari potansiyele sahiptir. Şehre yakın oluşu, burada ticari yönden de fazla gelişme şansı doğmasına imkan vermemektedir. 119 İşyerinden 75.5 milyon liralık sermaye ile çalışmaktadır.

    noimage
#23.08.2007 23:42 0 0 0
  • gusel

    tomarza anadolu lisesi hakkında bilgi lutfen acil!

    tomarza anadolu lisesi 60 kontenjanlı bi and lisesidir ilk ogrencilerini bu sene alcaktır binası yeni yapılıordur ve kayıtlar ilce milli egitimde yapılıyor
    bnde o lisenin ogrencisiyim: ) isim neydi arkadasım
#26.07.2008 20:17 0 0 0