Kayseri Bünyan ilçesi

Son güncelleme: 24.08.2007 09:09
  • BÜNYAN

    Kayseri Bünyan ilçesi

    Bünyan-ı Hamid adından ismini alan ilçe Elbaşı bucağı merkezi durumundayken ilçe olmuştur. Kayıtlara göre, önceleri Sivasa bağlıyken 1890 yılında i1çe olmuştur. 1911 yılında da Kayseri'ye bağlanmıştır.

    Kayseri'ye 42 km. mesafededir. Denizden 1250 metre yüksekliktedir. Yüzölçümü 1.865 km2 'dir. Koramaz Dağının eteklerinde kurulmuştur. İlçe sınırları içinde Koramaz Dağı'ndan başka, Hınzıf Dağı, Beşpınar ve Karakaya dağları bulunmaktadır. Akdölen ovasında tarım ekimi yapılmaktadır. Küçük çaplı yaylaları vardır. Sarımsaklı barajını besleyen su Bünyan'dan çıkmaktadır. Ayrıca Akkışla, Topsöğüt, Gömürgen ve Kahveci adını taşıyan küçük ırmakları vardır. Akın ve Elbaşı köyleri yakınında da İki tabi göl bulunmaktadır. 25 köyü, 2 bucağı vardır.

    İlçenin İklimi karasaldır. Yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Mart-Nisan aylarında yağmurlar yağar. Sonbaharda da Ekim ayında yağmur görülür. Kar, Aralık ayında düşer. Boğazyeli dedikleri doğudan batıya esen rüzgar ilçede etkilidir. Ayrıca Poyraz, Lodos ve Karayelde esmektedir.

    1926'da Bünyan hidroelektrik santrali kuruldu.Sümerbank Bez Fabrikası'nında ilçede önemli bir yeri vardır. Bu fabrikanın ürettiği battaniyeleri meşhurdur. Ayrıca, son yıllarda yeni un fabrikaları ve gıda tesisleri yapılmıştır. İlçede 86 çeşit işyeri vardır.

    Bünyan halıları

    Bünyan, adını sadece Türkiye'ye değil dünyaya el halıları ile duyurmaktadır. İnce ve zarif desenleri, kaliteli ipliği ve birbirlerine uyum sağlayan desenleri ile Bünyan Halısı Türk Halıcı1ığının en önemli temsilcisidir. İlçede hemen her evde halı tezgahı vardır. Halk geçimini çoğunlukla halıdan sağlamaktadır. Mancester tipi olan halılar, ülkenin önemli ticaret merkezlerine buradan sevkedildiği gibi Kayseri de de pazarlanmaktadır.

    Bir ay gibi bir zaman içinde yaklaşık altı metrekarelik bir halı dokunabildiğini söyleyen Bünyanlı kızlar, Bünyan halısının santimetrekaresinde ortalama 25 düğüm bulunduğunu belirtiyorlar. Daha çocukken tezgah başına geçip günboyu 10 bin düğüm atan halı dokuyucuları, ürettikleri halılar sayesinde bir yandan ailelerine katkıda bulunurken diğer yandan ülke ekonomisine milyarlarca liralık döviz kazandırıyorlar. Bünyan halılarının karakteristik özelliği birbirine uyumlu açık ton renkleri, kendine özgü desenleri.

    Dış piyasalarda haklı üne sahip Bünyan halıları, yılların geleneği olarak Bünyan'da hemen hemen her evdeki halı tezgahlarında üretilmeye devam ediyor. Halı için gerekli ipler Uşak'tan alınıp Kayseri'de boyatılıyor. Bir nevi halı fabrikası görünümündeki Bünyan'da halı dokuyan kızlar, 30-35 günde bitirdikleri 6 metrekare halı sonrası ikinci halıya geçmeden önce bir, iki haftalık dinlenme süresi yaşıyorlar. Dokunan halılar, "ince çiçek buğdaylı, üzümlü, dönmeli, kirpikli" adları verilen geleneksel motifleri taşıyor. Gördes düğümüyle dokunan Bünyan halılarının çözgüsü pamuk ipliğinden yapılıyor.

    Bünyan tarım bakımından fazla gelişememiştir. Ancak köyleri kendi ihtiyacını karşılayabilmektedir. Arazisinin engebeli oluşu buna sebep olmaktadır. Buna rağmen pancar ekimi yapılmaktadır. Ayncak köylerde çeşitli yem bitkileri de üretilerek hayvancılığın gelişmesine destek
    sağlanmaktadır. Tarım modernleşme bakımından devlet desteği görmektedir. Bünyanda özellikle elmacılık hayli gelişmiştir. Diğer meyve türleride yetiştirilmektedir. Son derece besleyici ve şifali Glaboru yetiştirilmektedir. Glaboru hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız

    Bünyan, tarihi eserler bakımından oldukça zengindir. İlçe sınırları içerisinde Kayabaşı Mağaraları ve Akkışla kalesi bulunmaktadır. Bunlardan başka, Karatay ve Sultanhanı kervansarayları da ilçe sınırları içerisinde yer almakta ve büyük ilgi toplamaktadır. Bünyan'ın büyük camilerinden Ulu Cami de tarihi niteliklidir. Koramaz Dağından çıkan suyun meydana getirdiği tabii göl İç turizm İçin önemli bir merkezdir. Ayrıca bu suyun şelalesi de çevrenin tabi güzelliğini zenginleştirmektedir. Sarımsaklı Barajıyla Bünyan tabii ve tarihi güzellikleri bakımından şanslı bir ilçemiz olmaktadır.

    Bünyanda folklor, halk türküleri, çeşitli oyunlar, düğün törenleri ve bunlara bağlı yapılan gösterilerden oluşmaktadır. Burada zaman zaman cirit oyunları oynanır ve güreşler yapılır. Çevre halkı, geleneksel yaşama biçimi içerisinde, geçmişten gelen adetlerini korumaktadır. Avcı
    ve Keloğlan burada gece oturmalarında oynanan oyun türlerindendir.

    Okul problemi pek olmayan ilçede çeşitli ilkokullar, ortaokul, lise ve meslek liseleri vardır.

    Develi'de Bakır Dağı civarında Kömür, Kale Köyü yakınlarında Çinko-Kurşun, Havadan Köyünde ise Çinko madenleri vardır. Bu madenlerden bazılarında üretim yapılabilmektedir.

    Bünyan merkezi ilçeye 25, Elbaşı bucağına ise 9 köy bağlıdır.

    noimage
#24.08.2007 09:09 0 0 0