HATAY’DA SPOR

Son güncelleme: 16.05.2008 23:20
  • HATAY'DA SPOR
    Türkler gittikleri her yere götürdükleri gibi Hatay'a da güreşi beraberlerinde getirmişlerdir. Hatay'da bugün de yaygın olarak yapılan güreş türüne "Aba Güreşi" adı verilmektedir. Güreşçilerin üstlerine "Aba" adı verilen koyun yününden ve keçi kılından el tezgahlarında dokunan, kolsuz omuz ve sırtları dayanıklı olması için deri ilave edilen boyu güreşçinin dizlerine kadar gelen bir giysi giydikleri için bu güreşe "Aba Güreşi" denilmektedir.
    Aba Güreşi en eski güreş türü olup, bugün Uzakdoğu sporlarından kabul edilen Judo, Aba güreşinin farklı bir versiyonudur. Aba Güreşi tarih boyunca İskit, Saka, Uygur, Karahan, Moğol, Özbek, Kazak ve Çağatay Türklerince yapılagelmiş olup, ülkemizde de özellikle Gaziantep ve yöremizde (Hatay'da) yaygın olarak oynanan geleneksel spor dalıdır.
    noimage


    Hatay'da özellikle köyler Aba güreşine rağbet göstermekte, Aba güreşi yapılan köylerin halkının ortak malı en az 2-3 Abası bulunmaktadır. Bu Abalar; güreş meydanında köylü güreşçiler tarafından sırayla giyilir ve güreş yapılır. Aba güreşlerinde her yıl bir yıllığına "Ağa" seçilir. Ağalık ünvanı alan şahıs büyük bir ün ve şöhret kazanmakta, güreşlerin tüm masrafları ile kazanan güreşçilere para ve diğer armağanları güreş ağası sağlamaktadır.

    Güreş dışında Hatay'da faaliyete geçen ilk spor türü futbol olup, 26 Ağustos 1926'da Fransız Mandası yönetimi sırasında Antakya'lı gençler tarafından "GENÇSPOR" kulübü kurulmuştur. Gençspor kulübü Antakya'da Türklerin bilinçli bir mücadeleyi organize etme ve daha da önemlisi Türk kültürün korunması, geliştirilmesi için çalışan bir okul görevi yapmıştır.

    . Hatay'da ilk Halk Kütüphanesi de Antakya'da Gençspor kulübü bünyesinde 20 Ağustos 1931 günü 500 kitapla açılmıştır. Bu kütüphane daha sonra "Bekir Efendi Kütüphanesi" adını almıştır.İskenderun Sancağı idaresinde, Gençspor ile birlikte yaklaşık 15-16 spor kulübü mevcut olup, bu takımlar kendi aralarında maçlar yaptıkları gibi, Halep ve Adana takımları ile de maçlar yapmışlardır. Gençspor kulübü Türk ve Türklük davasına büyük katkılar sağlamıştır. Zamanla etkinliğini yitirmiş, kulüp statüsü ortadan kalkarak, tarihe mal oluştur.
    noimage

    noimage
    1967 yılında müsabakalarla halkın ilgisini çekmek ve gençlerin kötü alışkanlıklarından kurtulması için şehrin ileri gelenleri Hataysporu kurmuştur. Hatayspor'un ilk kurucu üyeleri; Razık GAZEL (Başkan), Orhan AKSUYU (2. Başkan), Fatih HOCAOĞLU (Genel Kaptan), Hüsnü HATAYLI (Menejer), Ali SEÇMEN (Yönetici), Hayrettin ERAY (Yönetici), Halit ERİŞEN (Antrenör), Deniz YURTMAN (Yönetici), Nizamettin Gündüz TÜRKER (Yönetici), Recep TOY (Yönetici) ve Kemal HACER (Yönetici) olmuşlardır Hatayspor bugün futbol, hentbol,masatenisi, ve güreş branşlarında faaliyet göstermektedir.
    Hatayspor'un Maşuklu beldesinde Kulüp binası, dinlenme tesisleri, 2 adet çim antrenman sahası, 1 adet açık voleybol ve 1 adet açık basketbol sahası tesisleri içinde bulunmaktadır. Türkiye liglerinde mücadele veren Hatayspor, geçmişte birinci lig olan günümüzde ise süper lig olarak adlandırılan kategoride hiç mücadele etmemiştir.

    Günümüzde Hatay İlinde 3 Adet profesyonel futbol kulübü bulunmaktadır. Bu futbol kulüplerinden; 2.Türkiye Futbol liginde, Hatayspor ile İ.D.Ç.G.M. Spor (İskenderun Demir Çelik Genel Müdürlüğü Spor), 3. Türkiye Futbol liginde ise Antakya Spor mücadele etmektedir.


#24.08.2007 11:45 0 0 0
  • cok iyi gidiyo
#16.05.2008 22:02 0 0 0
  • hataylı olarak tesekur edıyorum
#16.05.2008 23:20 0 0 0