Kadınların 31 yılı diyetle geçiyor

Son güncelleme: 02.09.2007 01:19
  • İngiltere'de 1840 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, neredeyse bütün kadınlar mart ayında 'Yaza hazırlık rejimi'ne giriyor ve yaz bittikten sonra da rejimi bırakıyor. Türkiye'deki kadınların durumunun çok farklı olmadığını söyleyen uzmanlar, dengeli ve doğru beslenme alışkanlığı edinemeyen, sürekli kilo alıp veren dolayısıyla da diyetten hiç kurtulamayan kadınların hem hızlı yaşlandığı hem de mutsuz olduğu görüşünde birleşiyor.

    '31 YIL AZ BİLE'
    Ender Saraç
    "Kadınlar eğer o diyetleri de yapmazlarsa kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker ve hormon bozukluğu gibi sorunları daha fazla yaşarlar. Çünkü günümüzde gıda endüstrisi ve teknolojisi o kadar lezzet ağırlıklı üretim yapıyor ki hatalı tüketim artıyor. Dolayısıyla kadınlar bu diyeti yapmaya mecbur, aslında bu az bile yani ömürlerinin 31 yılını değil yanlış ve hatalı beslenen kadınların bütün ömürlerini diyetle geçirmeleri gerekiyor. Ama sürekli diyet yapmak insanı mutsuz eder. Kadınlar özellikle sonbahar gelince bu mutsuzluğun yarattığı enerji açığını kapatmak için de yemeğe yöneliyor. Erkekler de hatalı beslenmenin getirdiği bir çok sağlık sorunu yaşıyor ama erkekler kadınlara göre daha fazla hareketli. Bu nedenle erkeklerin diyetle geçirdikleri zaman daha az."

    'İNCE GÖRÜNMEK ÖNEM KAZANDI'
    Selahattin Dönmez
    "Bundan 10 yıl önce kadınlar 25'li yaşlardan sonra diyete başlıyordu ve bir kadının diyet yapma süresi 15 ile 20 yaş arasındaydı. Şimdi ise diyet yapma yaşının 12'lere düşmüş olmasından ve ince görünmenin daha önem kazanmış olmasından dolayı kadınların en az 25 yılı sıkı diyet yapmakla geçiyor."

    'ÖNCE YEME SONRA AÇLIK KRİZİNE GİRİLİYOR'
    Muzaffer Kuşhan
    "Zengin dünyada şişmanlıktan sağlığı bozulan insanların sayısı zayıflıktan sağlığı bozulanlardan çok daha fazla. O yüzden kadınların ömrünün 31 yılla geçmesi gayet doğal. Türkiye'de durum farklı değil. Bu kadar kendisine ait olan bir durumda insanın cahil olması kötü bir durum. Yani neyi nasıl ve ne kadar yemesi gerektiğini bilmediği için ömrünün yarısını diyet yaparak geçiriyor. Bu şekilde fast food ve hareketsizlik varken insanoğlu sürekli şişmanlıyor ama mutsuz olduğu için de diyet yapıyor. Ne yazık ki diyeti de ağzına gözüne bulaştırıyor ve önce yeme sonra da açlık krizlerine giriyor ve metabolizmasıyla birlikte hayatını da mahvediyor."

    'SÜREKLİ DİYET İNSANI DEPRESYONA SOKAR'
    Berrin Yiğit
    "Dünyada bir sıfır beden çılgınlığı var bu nedenle diyet yapanların sayısı arttı ve diyet yaşı 12'ye düştü. Ömrün 31 yılının diyetle geçmesi kadınları mutsuz eder çünkü sürekli diyette olmak insanı depresyona sürükler. Normal ideal kiloda olmasına rağmen daha zayıf olma amacıyla kendisine işkence yapar gibi diyet yapanlar da var ki bu da insanları mutsuz eden bir durum. Oysa ki sürekli kilo alıp vermek ve düzensiz diyet yapmak yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Yani doğru ve dengeli beslenmeyi alışkanlık yapıp diyet yapmaktan kurtulmak ve hayatın neredeyse yarısını heba etmemek gerekir."

    'KADINLAR DÖNEMSEL DİYETLERE MEYİLLİ'
    Seçil Kenar
    "Kadınların ömrünün önemli bir diliminin diyetle geçmesi tabi ki çok olumlu bir şey değil. Ama kadınların kas kütleleri ve metabolizma hızları erkeklere göre daha düşük. Bir de estetik kaygı kadınlarda erkeklerden daha fazla. Çok fazla spor yapmayan kadınlar örneğin, düğünden önce sıkı bir diyetle 6 kilo verip, düğünden hemen sonra bunu alabiliyorlar. Yani kadınlar dönemsel diyetlere daha çok yöneliyor. Ancak Bir de kadınların hamilelik, doğum ve menopoz nedeniyle daha fazla diyet yapmalarını doğal karşılamak gerekir."

    'DİYET YAPMAK KÖTÜ DEĞİL'
    Banu Kazanç
    "Türkiye ortalaması olarak alırsak 31 yıl rakamı düşer ama İstanbul ortalamasını alırsak rakam yükselir. İstanbul'da benim gözlediğim bundan on yıl önce bile insanların diyete çok erken yaşlarda başladıkları. Bence bu kötü bir durum değil, eğer bunu sağlıklı beslenme alışkanlığı haline getiriyorsanız bu olumludur. Yalnız diyeti kendi başınıza şok ve sağlıksız diyetler şeklinde yapıyorsanız tabi ki metabolizmanızı bozarsanız. Bir danışmanla yapıyorsanız aslında diyet yapmak kötü bir şey değil. Ama sürekli kilo alıp veriyorsanız ve bunu alışkanlık haline getirdiyseniz bu sakıncalıdır."
#24.08.2007 16:42 0 0 0
  • 31 yıl çok ciddi bir rakam yazık ya..
    ben hiç diyet yapmadım daha inşallah bundan sonrada gerek olmaz..
#24.08.2007 17:50 0 0 0
  • bir ömür ya..
#02.09.2007 01:19 0 0 0