GÜMÜŞHANE TABİİ GÜZELLİKLER

Son güncelleme: 13.05.2008 21:30
  • Gümüşhane: Tabii güzellikler ve anıtlar


    noimage
    EVLİYA ARDICI (TABİAT ANITI)

    Şiran İlçemiz Kırıntı Köyünde 2123 metre rakımda bulunan 700 yaşındaki Ardıç ağacının 4.80 metre boy 1.32 metre çap ve 4.15 metre çevre genişliğine sahiptir.

    noimage
    ANIT AĞAÇ-GÖKNAR (4)

    BULUNDUĞU YER:ÖRÜMCEK ORMANLARI-KÜRTÜN
    YAPILIŞ TARİHİ:450 YAŞINDA
    TESCİL DURUMU:TESCİLLİ (1.DERECEDE SİT ALANI)


    ANIT AĞAÇ - LADİN


    Kürtün İlçesi Örümcek Ormanları sınırları içerisinde olan doğu ladinlerinin ,57.6 metreyle en boylu ve 192.0 (cm) çaplada en büyük çap ve çevreye sahip ağaçlar arasında yer almaktadır.
    Kürtün İlçesi Örümcek Ormanlarız Çifte Köprü mevkiindedir.Doğu Karadeniz Göknarı türüne ait bulunmaktadır. Bu Ağaçlardan ikisi 169 nolu bölmede,diğer ikiside 159 nolu bölmededir. 61.5 metre boyundaki Karadeniz Göknar'ının Avrupanın en uzun Göknarı olduğu söylenir.Anıt Meşcere olarak adlandırılabilir.


    ALİ AĞANIN KAVAĞI



    Anıt Kavak,Şiran İlçesi Kırıntı Köyünden,köy mezarlığı istikametinde yolun altındadır. 500 yaşındaki kavak ağacının 30 metre boy,1.55 metre çap ve 4.15 metre çevre genişliğine sahiptir.

    Korunan Alanlar :

    noimage


    ARTABEL GÖLLERİ TABİAT PARKI



    Artabel Gölleri ve çevresi Torul İlçemiz Gülaçar köyü sınırları içerisindedir. Gerek jeolojik ve jeomorfolojik , gerekse flora ve fauna yönünden oldukça zengin kaynak değerlere sahip olmasının yanında , peyzaj değerleri bakımından da oldukça yüksek bir potansiyeli olan, UNESCO Dünya Miras Listesine girebilecek güzellik ve değerde ülkemizin ender mekanlarından bir yerdir. Saha içerisinde yer alan ve yöreye adını veren on sekiz adet buzul / krater gölünün devamlılığının sağlanması eşsiz manzara güzelliklerinden halkın koruma kullanma dengesi içerisinde faydalanabilmesi ve yörenin gelecek kuşaklara bir miras olarak aktarılabilmesi için 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ' nun 3. Maddesine göre Artebel Gölleri ve Çevresinin 5859 hektarlık bölümü " Tabiat Parkı " olarak ilan edilmiştir.

    Jeolojik Yapı : Yöre iki ayrı jeolojik zaman diliminde hüküm süren volkanik aktiviteye bağlı formasyonlarla kaplıdır.Toplam 18 adet krater gölü mevcuttur.
    Memeliler :Bozayı, Kızıl keçi, Yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, gelincik, kaya sansarı, ağaç sansarı, porsuk, tavşan, tarla sincabı, köstebek, kör fare, cüce yarasa.
    Kuşlar :Kaz, yeşilbaş, atmaca, şahin, kartal, akbaba, kerkenez, doğan, keklik, bıldırcın, su tavuğu, çulluk, güvercin, ebabil, ibibik, toygar, kuyruk sallayan, kuzgun, isbinoz.
    Balıklar:Alabalık ve yılan balığı.
    Orman ağaç ve ağaçcıkları : Bölge ormanlarında genel olarak Sarıçam ve Göknar hakimdir.
    Ulaşım: Sahaya en ugun ulaşım Gümüşhane'ye uzaklığı 50 km. olan Gülaçar köyü üzerinden sağlanmaktadır.Söz konusu yol toprak niteliktedir.Tabiat parkı sınırı Gülaçar köyüne 5 km. uzaklıkta olup, ulaşım ancak yürüyerek ağlanabilir.
    noimage
    ÖRÜMCEK ORMANLARI TABİAT KORUMA ALANI

    Örümcek Ormanları Tabiat Koruma alanı içerisinde yer alan 4 (Dört) adet Göknar Tescil edilerek koruma alına alınmıştır. Örümcek Ormanları Çifte Köprü mevkiinde Doğu Karadeniz Göknarları türüne ait olan bu ağaçlardan ikisi 169 nolu bölmede,diğer ikiside 159 nolu bölmededir. 61.5 metre boyundaki Karadeniz Göknar'ının Avrupanın en uzun Göknarı olduğu söylenir. Yine Örümcek Ormanları sınırları içerisinde bulunan doğu ladin ağaçları ise, 57.6 metreyle en boylu ve 192.0 (cm) çaplada en büyük çap ve çevreye sahip ağaçlar arasında yer almaktadır.
    Jeolojik Yapı : Kretase ve tersiyer yaşlı kayaçlar eğemendir.Bunlar tabandan tavana doğru, volkano-sedimenter, sedimenter volkanik ve plitonik kayaçlar şeklinde stiflenmiştir.
    Fauna: Tilki, ayı, kurt, sincap, domuz, karaca.
    Flora: Doğu ladini, Doğu Karadeniz göknarı, Doğu kayını, Sakallı kızıl ağaç, adi porsuk.
    Ulaşım: Gümüşhane'ye 74 km. mesafede olan Özkürtün Beldesine 22 km. uzaklıktadır.Gümüşhane- Özkürtün arası asfalt olup, Özkürtün ile TKA arası toprak yol kalitesindedir.
    Mevcut Kullanım: Saha ziyaret amaçlı kullanılmaktadır.

    YUKARI KULACA YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI

    Yukarı kulaca köyü civarında varlığı bilinen ve nesli çok azalmış cengel boynuzlu dağ keçisinin korunması amaçlı olarak belirlenmiş bir sahadır. Saha çoğunlukla çıplak kayalık ve dalgalıdır.Saha içinde çok miktarda pınar ve yan dereler mevcuttur.Ağaç cinsi olarak sarıçam, kavak ve meşeye rastlanmaktadır.
    Çengel boynuzlu dağ keçisinin nesli tükenecek kadar azalmıştır.6-10 adetlik bir iki sürü mevcuttur.Bu bölgede avlanmak kontrol altındadır.

    CAMALLI KÖYÜ YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI
    Varlığı bilinen ve nesli çok azalmış sarp kayalık yörelerde mevcudiyetini devam ettirmeye çalışan çengel boynuzlu dağ keçisinin korunmasına ve üremesinin sağlanması amacıyla belirlenmiş sahadır.Sahanın %56'sı ormanlık, geriye kalan alan çayır otları ile kaplıdır.
    Çengel boynuzlu dağ keçisinin grup halinde Erzincan tarafından geldiği ve sürüler halinde dolaştıkları öğrenilmiştir.

    MAHMATLI YABAN HAYATI KORUMA ALANI

    Nesli çok azalan ve sarp kayalıklarda neslinin muhafazısını ve üremesini devam ettirmeye çalışan dağ keçisinin korunmasını ve üremesini sağlamak amacıyla Kelkit İlçemiz Mahmatlı Köyünde 22.000 (HA) Ç.A Dağ keçisi Koruma alanı olarak ilan edilmiştir.

    SOĞUKSU MESİRE YERİ

    İli: Gümüşhane
    İlçesi: Torul
    Mevkii:Çayırlar
    Ulaşım : Gümüşhane'ye 36 km. Torul İlçesine 12km. mesafede bulunan alanın etraf köylere olan yakınlığı 2 km. dir.
    Tesisler:WC, su deposu, çeşme, yağmur barınağı, kamelya, bekçi evi mevcuttur.

    LİMNİ GÖLÜ

    Torul İlçesi Zigana Köyü Saranoy Yaylasındadır.Göl ve çevresi sahip olduğu doğal güzellikleri,zengin flora ve faunası ile adeta insanları büyülerken klima özelliği havası ile insanlara sağlıklı bir ortam sunar.Göl çevresinde öncül tesisler mevcuttur.
    Ulaşım:Gümüşhane'ye 40 km.Torul İlçesine 16 km. mesafededir.
    Tesisiler:Giriş kontrol kulübesi, otopark,büfe, bulaşık yıkama yeri, WC, kamelya, piknik ocağı, su deposu, su isale hattı.
#25.08.2007 13:43 0 0 0
  • emeklerin icin tesekkürler sagol..
#08.12.2007 00:19 0 0 0
  • çok güzel tanıtım eline sağlık teşekkürler
#04.01.2008 13:35 0 0 0
  • bende gümüşhaneliim haaa
#13.05.2008 21:29 0 0 0
  • çok kral mekanlar
#13.05.2008 21:30 0 0 0