ORDU GÖLKÖY

Son güncelleme: 30.12.2008 02:14
  • noimageOrta Karadeniz Bölgesi'nde, ordu iline bağlı bir ilçe olan Gölköy'ün batısında Aybastı, kuzeyinde Fatsa, kuzeydoğusunda Ulubey, doğu ve güneydoğusunda Mesudiye, güneyinde de Tokat ili yer almaktadır. Ordu'nun dağlık ve engebeli iç kesiminde yer alan Gölköy'ün topraklarını Canik Dağları'nın uzantıları engebelendirmektedir. Bu dağlar üzerinde Harçbeli (1.940 m.), Göltepe (1.730 m.), Gürgentepe (1.275 m.) ve Aydoğan Tepe (1.971 m.) bulunmaktadır. Ormanlarla örtülü olan bu tepeler akarsu vadileri ile bölünmüştür. Aynı zamanda burada yaylalar yer alır. İlçeye 15 km. uzaklıkta Ulugöl bulunmaktadır.

    İlçe topraklarını Bolaman ve Melet Çaylarının kolları sulamaktadır. İl merkezine uzaklığı 60 km.dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 860 ile 1.200 m. arasında değişen ilçenin yüzölçümü 349 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre; toplam nüfusu 66.491'dir.

    İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında fındık, patates ve mısır gelmektedir. Az miktarda da arpa, buğday, fasulye yetiştirilir. Bunun yanında meyve ve sebze de yetiştirilmektedir. Hayvancılık çok gelişmiş olup, koyun, keçi ve sığır besiciliğinin yanında arıcılık da yapılmaktadır. Ayrıca Gürgentepe'de kurulan hayvan panayırı ilçenin önemli bir ticari etkinliğidir. İlçe topraklarında bakır, kuşun, çinko ve demir yatakları ile maden suyu kaynakları vardır.

    noimageGölköy'ün tarih öncesi ile ilgili yeterli ve kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Eski ismi Hasmane (Hapsamana) ve Kuşlıyan ismini taşıyan Gölköy, Özlü Köyü'nün (Şıhman) bulunduğu yerde idi. XVII.yüzyılda da bugünkü yere taşınmıştır. İlçeyi Şıhman Köyü'nden Gölköy'e Şıhmanoğullarından Hacı Ali Ağa taşımıştır. Hacı Ali Ağa'nın torunu Küçük Ali Ağa ilçeye hakim bir tepe üzerine surlarla çevrili bir kale yaptırmıştır.

    XIX.yüzyılda Trabzon Vilayetinin Ordu kazasına bağlı bir nahiye idi. Cumhuriyet döneminde Ordu'nun bir bucağı olan Habsamana, 1936 yılında ilçe konumuna getirilmiş ve adı da Gölköy olarak değiştirilmiştir.
    ordu ili,ordu ilinin,ordunun ili,ordu ili ünye,ordu ili mesudiye,ordu ili gölköy,ordu ili gürgentepe,ordu ili perşembe,ordu ili fotoğrafları,ordu ili fatsa,ordu ili akkuş,ordu ili aybastı,ordu ili haberler,ordu ilinde,ordu ili ulubey,ordu ili belediyesi,ordu ili resimleri,ordu ili haber,ordu ili boztepe,ordu ili kumru,ordu ili tarihi,ordu ili kabataş,ordu ili ilçeleri,ordu ili gazetesi,ordu ili askerlik şubesi,ordu ili gülyalı,ordu ili fındık,ordu ili yaylaları,ordu ili perşembe ilçesi,ordu ili turizm,ordu ili milli eğitim müdürlüğü,ordu ili meb,ordu ili haritası,ordunun ilinin,ordu ili çamaş,www ordu ili,www ordu ili com,2007 ordu ili,ordu ili 2
#25.08.2007 15:46 0 0 0
  • ellerine sağlık çok güzel paylaşım teşekkürler
#30.12.2008 02:14 0 0 0