Sinop Anıtları

Son güncelleme: 25.08.2007 16:40
  • Sinop Anıtları


    1854 Anıtı (Merkez)

    Sinop Valilik Binasının arkasında, Cumhuriyet Meydanı'nda park içerisinde bulunan bu anıt Kırım Savaşı sırasında Osmanlı donanmasının Ruslar tarafından Sinop yakınında 1854 yılında şehit düşen denizciler için yapılmıştır. Anıtın yapımına 1857 yılında başlanmış ve 1933 yılında açılmıştır.

    Anıt, dört köşe ve iç içe dikdörtgenler üzerinde yuvarlak bir sütun halindedir. Üzeri küçük ve dik bir kubbe ile örtülmüştür. Anıtın üzerindeki yazıtta da "1854 Sinop Deniz Savaşı'ndaki yüce ölülerimizin saygı anısı" yazılıdır.

    Bu savaşa ait şehitlik ise Şehit Bilal Tepesi'nde bulunmaktadır. Bu şehitlik Sinop Müzesi'nin bahçesindedir.



    Atatürk Heykeli (Merkez)

    Sinop il merkezindeki Şehir Parkı'nda bulunan Atatürk Heykeli "Atatürk Heykeli Yaptırma Derneği" tarafından 1968 yılında yaptırılmıştır. Heykeli Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü Başkanı Prof.Dr.Nusret Suman yapmıştır.

    Heykel 2.75 m. boyunda olup, yerden 1.10 m. yüksekliğinde bir kaide üzerine oturtulmuştur. Heykelin Karadeniz'e bakan cephesinde Atatürk'ün sağında Türk gençliğini temsil eden bir figür bulunmaktadır. Bu figür bir eli ile meşale, diğer eliyle de bir çınarı tutmaktadır. Bununla Türk Ulusu'nun aydınlığa götürülmesi ve devrimler simgelenmiştir. Atatürk'ün heykelinin solunda elinde alfabe tutan sakallı bir ihtiyar figürü işlenmiştir. Burada da Atatürk devrimlerinin benimsendiği sembolize edilmiştir. Atatürk 15 Eylül 1928'de Sinop'a gelmiş ve lise bahçesinde kalabalık bir halk grubunun karşısında Arabacı Bekir Ağa'ya verdiği ders anlatılmak istenmiştir.

    Atatürk heykelde bir eliyle arkasındaki kaya kütlesini itmekte olup, bununla Türkiye'ye yapılan saldırılar simgelenmiştir. Heykelde giysiye yer verilmemiş yalnızca Atatürk'ün başı ön plana çıkarılmış, gövde ve bacaklar yeterince işlenmemiştir. Böylece heykelde dikkati Atatürk'ün yüzüne çekilmek istenmiştir.
    sinop,sinop resimleri,sinop anadolu,sinop anadolu lisesi,sinop ayancık,sinop belediyesi,sinop boyabat,sinop cezaevisinop com,sinop davul,sinop davul zurna,sinop dikmen,sinop durağansinop erfelek,sinop eğitim,sinop gerze,sinop haber,sinop haberleri,sinop köyleri,sinop lisesi,sinop otel,sinop tarihi,sinop türkeli,sinop üniversitesi,www sinop,
#25.08.2007 16:40 0 0 0