Antalya Hadrianus Kapısı

Son güncelleme: 25.08.2007 18:15
  • Antalya Hadrianus Kapısı



    noimage



    Surların çeşitli kapıları bulunuyordu. Şehrin doğusundaki hadrian Kapısı, bunların en büyüğüdür. "Mermer Kapı" ismi ile de tanınan bu kapı üzerindeki Latince kitabesinde; şehri MS.130 yılında ziyaret eden Roma İmparatorlarından Hadrianus için yapıldığı ve Ona ithaf edildiğinden bahsetmektedir.

    Antalyada'ki tarihi yapılardan en iyi korunmuşlarından birisidir. Zamanla şehir surları kapının dış kısmını kapatmış ve kapı uzun yıllar kullanılmamıştır. Sur kalıntılarının yıkılması ile kapı ortaya çıkarılmıştır. Pamfilya'nın en güzel kapısı olarak kabul edilmektedir. Üst kısımları kubbe şeklinde üç gözü vardır. Sütunları dışında, tamamen beyaz mermerden yapılmıştır. Oyma ve kabartma süslemeleri çok güzeldir.

    Kapının orijinali iki katlıdır. İç ve dış yüzlerinde kalın payeler, payelerin önünde kaideler üzerinde Korint başlıklı sütunlar bulunuyordu. İmparator ve ailesinin heykellerinin yer aldığı ikinci bir katının olduğu sanılmakta, ancak bunun hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır.

    Kapının iki tarafında, kapı ile aynı zamanda yapılmadığı bilinen iki kule vardır. Bunlardan güneydeki Julia Sancta kulesi olarak bilinir ve bir Hadrianus devri eseridir. Süslemesiz blok taşlardan yapılmıştır. Kuzeydekinin ise alt kısımları antik çağa ait olup üst kısmı Selçuklular zamanından kalmadır.
#25.08.2007 18:15 0 0 0