Eskişehir Sivrihisar ilçesi

Son güncelleme: 25.08.2007 18:47
  • Eskişehir Sivrihisar ilçesi

    Sivrihisar, Eskişehir'in en büyük ilçesidir. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai gibi çok önemli Türk büyüklerinin bu ilçeden çıktığı iddia edilmektedir. Ankara'ya 120 km. Eskişehir'e 90 km. uzaklıktadır.

    Genellikle Türkmen gelenek ve görenekleri hakimdir. Eskişehir ticaretinde söz sahibi çok Sivrihisarlı bulunmaktadır. Sivrihisarli denildiği zaman cimrilikle eşdeğer gibi düşünülmekle birlikte, bu ticaretteki başarılarından kaynaklanıyor olabilir.

    Ankara, Eskişehir ve İzmir yollarının kesişme noktası üzerinde duran Sivrihisar, dikkati ilk önce, mızrak gibi göklere kadar uzanan yüksek, sivri kayalıklarıyla çekiyor. İsmini de bu kayalıklar veriyor şehre. Kayalıklar arasında, taştan sokakları ve eski evleri sadece görünen yüzü. Kökeni Anadolu'da ilk Türk uygarlığı olan Etiler'e kadar dayanan şehir, buram buram tarih kokuyor. Tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midas'ın da memleketi.

    Etiler devrinde "Sallpa" olan adı, M.Ö 700 yıllarında Frigler'in yerleşme yeri olunca "Spalya"'ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral Yolu'nun üzerinde bulunması. Kral Yolu, ilçe sınırları içindeki Pessinus'tan geçiyor. Şehrin 10 km. güneyinde bulunan "Pessinus", şimdilerde geçimi tarım ve hayvancılığa dayanan Ballıhisar Köyü.
#25.08.2007 18:44 0 0 0
  • Nasreddin Hoca'nın Doğduğu Şehir

    Sivrihisar şehirle bütünleşmiş ve ilçenin medar-ı iftiharı olan Nasreddin Hoca'nın da doğum yeri. Türk halk mizahının büyük filozofu Nasreddin Hoca, 1208'de Sivrihisar'ın Hortu Köyü'nde doğdu. Köyün adı 1999'da Nasreddin Hoca olarak değiştirildi. Hoca'nın evi halen burada varlığını sürdürüyor. İki katlı ev, belediyeden anahtarı alınarak gezilebiliniyor. Hortu Köyü Sivrihisar'a 26 kilometre uzaklıkta.

    Köyde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir de temsili Nasreddin Hoca evi yaptırılmış. Bu ev de halka açık.

    Hoca'nın doğduğu evin Sivrihisar'da, türbesinin ise Akşehir'de bulunması iki ilçe arasında, Hoca'yı sahiplenme yönünde, sürekli bir tartışma ve gerginlik konusu olmuş. Sivrihisar Belediye Başkanı Yaşar Yurtdaş, şair Arif Nihat Asya'nın şu dizeleri ile aradaki buzları eritmek istediğini söylüyor: 'Bir beşik kalmış Sivrihisar'da. Akşehir'de bir mezar. Sayesinde akraba olmuşlar Akşehir'le Sivrihisar.
#25.08.2007 18:47 0 0 0