Aydın KUŞADASI İlçesi

Son güncelleme: 12.05.2008 18:17
  • KUŞADASI

    Tarih boyunca Kuşadası ve havailisi, değişik isimlerle anıldı. Pygela, Neapolis, Ania, Anaca, Marathesium, Scalaryova(Scala Nouva), Nea Ephesea (Yeni Efes)
    bu isimlerden bazılarıdır. Kuşadası'nın ilk defa Yılancı Burnu denilen mevkiininde, Efes'e bağlı "Neapolis" adı ile iyonlar tarafından kurulmuş olması çok kuvvetlidir. Türkmenlerin bölgeye göçü ile
    Pilav Dağının eteklerinde "Andız Kulesi" adı verilen yerde Ayasuluğ'a bağlı köyü kuruldu. Bir süre sonra Bizanslı'lara ait olan bu kıyılara Venedik ve Cenevizliler ekonomik açıdan egemen oldular.
    Dış saldırı tehlikesi nedeniyle, ulaşım güçlüklerine rağmen, Pilav Dağı eteklerinde oturan Türkmenler, bölgenin Osmanlıların eline geçmesinden sonra sahile, yani bugünkü yerine indiler.
    Kent yüzyıllar boyunca batılıların verdiği isimler, yani Yeni Iskele "Scala Nuova" adı ile anıldı. Osmanlı imparatorluğu'nun son dönemlerine ve hatta yabancı ülkeler tarafından Cumhuriyet
    döneminin ilk yıllarına kadar, Scala Nuova ismi Kuşadası isminin yanında kullandı.
    Kuşadası Ege Denizi kıyısında kendi adı ile anılan körfez irs yamaçlarında kurulmuş, İzmir iline bağlı bir ilçe iken 1 Eylül 1957 tarihinden sonra da Aydın'a bağlanmıştır. Yüz ölçümü 264 km 2 ve
    denizden yüksekliği 5 metredir. Kuşadası 37-50 derece kuzey enlemi ile 27-12 derece doğu boylamları arasında, doğusunda Ortaklar bucağı, batısında Ege Denizi, güney doğusunda Söke, kuzeyde
    Selçuk ilçesi ile çevrilidir. Ege Bölgesi kıyılarında, kara içine pek sokulmayan ve geniş bir yayı andıran Kuşadası Körfezi, kuzeyde Urla Yarımadası'ndan, güneyde Sisam (Samos) Adasına doğru en çok yaklaştığı Dip Burnu'na kadar uzanır.

    Körfez içinde, Yunanistan'a ait Sisam Adası yanında Kuşadası'nın sembolü olan ve kıyıya 800 metre yapay yol ile bağlanan Güvercin Ada ile, bu adanın güneyinde, Karga Adası bulunmaktadır.

    Kuşadası Körfezi kıyılarında çok belirgin olmayan çıkıntılar da vardır. Kuzey'den güneye doğru Yarcık Burnu, Karaağaç Burnu, Yalancı Burnu (Yılancı Burnu), Aslan Burnu ve Kavaklı Burun (Kalamaki Burnu) bunların en önemlileridir.

    Tek ovası Söke asfaltının 6-7 km'sinden sağa denize uzanan Kara Ovadır. Ege denizinde başka yer üstü suyu yoktur, ilçenin yakın çevresinde orman yoktur. Fakat ilçeye bağlı Davutlar bucağı ile Güzelçamlı beldesinde,
    Samsun Dağları'nda çam, Ihlamur, Meşe, Delice ormanları ve zeytin ağaçları bulunmaktadır. Dilek Yarımadası Milli Parkı, 10.985 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Kuşadası'na uzaklığı ise 28 km'dir.

    Kuşadası'nda yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi hakimdir. Çok yumuşak bir iklimi olan ilçemizde, yazın en sıcak gününde dahi, hafif esintili (imbat) bir rüzgarı vardır.
    Kışı çok hafif şartlar altında geçer. Kar çok seyrek yağar. Genellikle, poyraz ve lodos rüzgarları eser.
#25.08.2007 19:33 0 0 0
  • arkadaşlar kuşadasından olan yok mu hiç??
#10.12.2007 16:50 0 0 0
  • hayır germencikten?
#12.12.2007 18:49 0 0 0
  • ben
#14.04.2008 15:29 0 0 0
  • Ben Kuşadalıyım Beyler İsmim Hakan BEKTAŞ
#12.05.2008 18:17 0 0 0