Kocaeli Derince ilçesi

Son güncelleme: 18.02.2009 23:03

  • DERİNCE

    Osmanlılar döneminde "Çınar Çayırı" olarak anılan ve 1. Selim zamanında Çınarlı Köyü olarak kayıtlara geçen bir yerleşim yeridir.Derince, Cumhuriyet döneminin ortaya çıkardığı yeni bir yerleşim yeridir.Tarihi çok yakındır. 1900 yılında liman kurulması için ,

    İzmit Körfezi'nde en derin kıyısı bulunan bir yer aranır, yetkililer an derin yer olarak bugünkü limanın bulunduğu yeri tespit ederler.Burası derinliğinden dolayı 'Derince Liman' diye anılmaya başlar bu nedenleDerince, Cumhuriyet döneminin ortaya çıkardığı yeni bir yerleşim yeridir.Tarihi çok yakındır. 1900 yılında liman kurulması için İzmit Körfezi'nde en derin kıyısı bulunan bir yer aranır, yetkililer an derin yer olarak bugünkü limanın bulunduğu yeri tespit ederler.Burası derinliğinden dolayı 'Derince Liman' diye anılmaya başlar bu nedenle, Derince adını limandan almıştır. Almanlar tarafından hemen inşaatına başlanan liman için çok sayıda insan liman inşaatı yapımında çalışmak için bölgeye gelir. 1904 yılında faaliyete geçen limanda, çalışanlar birer ikişer evlerini kurmaya başlarlar.1887 yılından itibaren Balkanlar' dan, Kafkaslar' dan ve Kırım' dan göçler alan Derince artık genişlemeye vegelişmeye başlamıştır.

    Bu gelişmelerden sonra Atatürk 1936 yılında Romanya' dan Türkiye' ye göç eden soydaşlarımıza Derince' de otuz hanelik arazi verir.Göçmenlerin evlerini kurmaları üzerine Çınarlı köyü muhtarlığına bağlı olan Derince 1952 yılında bağımsız olarak muhtarlık olur.Derince' nin ilk muhtarı Ahmet Usta' dır. Ve Derince artık İzmit' in bir mahallesidir.Bölgede bulunan Çenesuyunun Derince' nin tanınmasında önemli yeri vardır. Körfez kıyısında sanayiinin kurulmasıyla gelişen ve nüfusu hızla artan Derince 27 Mayıs 1960' da dört mahalleye ayrılır. Bir çok devlet adamının yanı sıra M. Kemal Atatürk ,İsmet inönü , Celal Bayar, Adnan Menderes, Turan Güneş,Turgut Özal, Süleyman Demirel gibi önemli şahsiyetler de Derince' yi ziyaret edenler arasındadır. Derince 1994 yılında Belediye statüsüne kavuştuktan sonra 27 Mart 1994' de yapılan yerel seçimler sonunda Nihat Ergün ilk Belediye Başkanı oldu.18 Nisan 1999 seçimini kazanan Halit Altuntaş Derince' nin ikinci Belediye başkanıdır.

    KONUM


    İstanbul' a 90 km. uzaklıkta olan İzmit'in Batısındaki Derince,bir çok ilimizi nüfusu ekonomik yapısı ve gelişmesiyle geride bırakmıştır.3 Kasın 1999 tarihinde yıllardır özlemle beklediği ilçe statüsüne kavuştu ve sınırları Kuzeye doğru genişledi.Buna göre Doğusunda Çınarlıdere,Batısında Kaşkaldere arısına sıkışmış olan yaklaşık 200 bin nüfuslu Derince' nin Kuzeyinde Gurcadağ yer alırken güneyinde İzmit Körfezi bulunuyor.Derince' nin yüzölçümü mücavir alan olarak 16 kilometrekaredir.

    Derince' nin sınırları içerisinde bir çok sanayii kuruluşu yer almaktadır,bunlardan bazıları; Derince Limanı, Petrol Ofisi Shell, Türkkablo, Koruma Tarım, Uzer Makine, Körfez Kimya, Varilsan, Tavas yem fabrikalarıdır.Ayrıca Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, SSK Kocaeli Hastanesi, Kocaeli Üni.Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Asker Hastanesi, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi önemli kamu kuruluşları da yer almaktadır.

    Dumlupınar, Deniz, Çenedağ, Sırrıpaşa, Çınarlı, Yenikent, Mersincik, Yavuz Sultan, İbn-i Sina, Fatih mahallelerinin yanı sıra Derinceye İlçe olmasından sonra Karagöllü, Terziler, Çavuşlu, Tahtalı, Geredeli ve Kaşıkçı muhtarlıkları da bağlanmıştır.


    İstanbul ile Anadolu arasında geçiş sağlayan yolları ve Marmara Denizi 'nde boğazların trafik ve navlun yükünü hafifletici etkisi olan Derince Limanı; çok etkin dağıtıcı - toplayıcı ve Ro-Ro seferlerini yürütmektedir.

    Kocaeli İlinin sanayi özelliklerini yoğun bir şekilde bünyesinde barındıran Derince, büyük sanayi kuruluşlarının yanı sıra iş merkezleri ve küçük sanayi kuruluşları ile de İlimizin sanayi merkezlerindendir. Derince Çenesuyu ile de ülke çapında bir üne sahiptir.

#25.08.2007 22:43 0 0 0
  • ilk yerleşiklerindeniz
    adının limanın derinliğinden geldiğini yaklaşık bir hafta önce öğrendim :)
    Yavuz Sultan mahallesindeki(yani 60 evler) Harikalar sahilini de görmenizi tavsiye ederim efendim
#27.10.2007 22:04 0 0 0
  • Paylasim icin tessekur ederim....
#18.02.2009 23:03 0 0 0