Eskişehir'de Madencilik

Son güncelleme: 26.08.2007 11:47
  • Eskişehir'de Madencilik

    Yeraltı kaynakları itibarıyle zengin bir potansiyele sahip olan ilimizde, Boraks, Krom, Magnezit, Mermer, Perlit, Kömür, Demir, Kaolen, Bentonit, Talk, Alçı taşı, Kireç taşı, Amyent, Atapuljit, Bakır, Dolomit, Florit, Kalsedon, Tuğla ve Kiremit hammaddesi ile Lületaşı çıkarılmaktadır. Ayrıca termal ve turizm nitelikli sıcak sular ile maden suları da bulunmaktadır. İl ekonomisi için önemli olan bazı madenler aşağıda açıklanmıştır.
    Lületaşı (Sepiolit)
    Bir magnezyum silikat mineralidir. Doğada tabakalı ve masif olarak bulunan lületaşı, dış görünümü ile deniz köpüğünü andırır. Bu şekline meerschaum adı verilmiştir. Sertliği Mohs cetveline göre 2-2.5 özgül ağırlığı 2 gr/cm3 dür. Türkiye'den başka Somali, Tanzanya, Kenya, ABD, İran, Hindistan, Fransa, Yunanistan, İspanya ve Avusturya'da Sepiolit yatakları bulunmaktadır.
    Lületaşının kullanım alanlarını aşağıda şekilde sıralayabiliriz;
    - Pipo, süs eşyası ve hediyelik eşya yapımında,
    - Otomotiv sanayiinde yakıt temizleyicisi olarak,
    - Leke çıkarma işlemlerinde,
    - Eczacılıkta,
    - Füzeler ve uzay başlıklarının iç kaplamalarının yalıtılmasında,
    - Parafinlerin ayrılmasında.
    Lületaşı absorbe etme özelliğinden dolayı tütünün nikotinini emerek bünyesine aldığı tüm yabancı maddelerle birlikte dışarı atabilme özelliğine sahiptir. Beyaz Altın olarak adlandırılan Lületaşının Eskişehir'in tanıtımında önemli yeri vardır. Eskişehir civarında 2.572.850 ton lületaşı rezervi tesbit edilmiştir.
    Boraks
    Eskişehir Bor Mineralleri açısından zengin yataklara sahiptir. Seyitgazi İlçesi Kırka Bucağı Sarıkaya mevkiinde boraks yatakları bulunmaktadır. Önemli boraks mineralleri kolomonit boraks, tinkal ve uleksittir. Suda çözülebilen renksiz, billursu bir maddedir. Isı etkisi ile önce su kaybeder, sonra erir. Eridiği zaman metal oksitlerini çözündürebilir. Boraks: Cam, seramik, lehim ve borikasit üretiminde, jet füze yakıtlarında, ateşe dayanıklı cam mutfak ve labaratuvar malzemeleri yapımında, cam elyaf, kimya, ilaç ve kağıt sanayiinde kullanılmaktadır. Bölgemizdeki Bor tuzları rezervi 174.722.103 ton olarak tesbit edilmiştir.
    Magnezit
    Magnezit; ateşe dayanıklı tuğla imalinde, yüksek gerilimli elektrik izolasyon sanayiinde, kağıt, kimya, ilaç sanayiinde, fotoğrafcılıkta, patlayıcı madde ve havai fişek yapımında ve yem sanayiinde kullanılır. Yüksek tenörlü zengin rezervli magnezit yatakları; merkez ilçeye bağlı Dutluca, Nemli, Yukarıkartal, Mollaoğlu, Çanakkıran, Ballıkseyitali, Akkaya, Karaalan, Gümele, Margı, Sepetçi-Gündüzler, Karatepe, Türkmentokat, Gökçeoğlu, Mihalıcçık ve çevresi, Sivrihisar ilçesi ve bağlı köyleri ile Beylikova ilçesinde bulunmaktadır. Eskişehir ve Kütahya'da işlenerek yurtiçi ve yurtdışı pazarlara iletilmektedir. Magnezit rezervi 15.239.412 ton olarak tesbit edilmiştir.
    Krom
    Mihalıcçık İlçesi Kavak ve Bahtiyar köyleri ile Merkez İlçeye bağlı Gündüzler, Kireç, İmişehir, Kuzfındık, Yeşilköy ile Sivrihisar İlçesi Bahçecik ve Dumluca köylerinde önemli Krom yatakları bulunmaktadır. Korm rezervi 1.336.168 ton olarak ölçülmüştür.
#26.08.2007 11:47 0 0 0