Kastamonu Kızılcık Tarhanası

Son güncelleme: 02.05.2009 18:27
  • Kastamonu Kızılcık Tarhanası


    Bayram ve yılbaşı için İnebolu'ya geldim. Herkes için aşağı yukarı aynıdır, yaşınız kaç olursa olsun annenizin gözünde hala çocuksunuzdur. Akşam yemeğinden sonra annem ''Kızılcık tarhanası çorbası yapacaktım'' dedi. Yapmaya zamanı kalmamıştı, çünkü onların beklediği zamandan iki saat önce gelmiştim.

    Bir süredir kızılcık tarhanasını yazmak istiyordum, konunun uzmanını yakalamışken sorularımı sordum. Annem akşam anlattı, şimdi gece ve aklımda kalanları yazıyorum. (1)

    Önce pazardan olgun kızılcıklar alınır. Kızılcıklar bir kabın içinde karıştırılarak tuzlanır. Eskiden ahşaptan yapılmış tekneler kullanılırdı. Üzeri bir örtüyle kapatılıp 3-4 gün bekletilir. Bu sırada kızılcıklar sulanıp hamur yapmaya uygun olur. Üzerine un eklenir. Unun miktarı konusunda annem bir kilo kızılcığa bir buçuk kilo un konulması gerektiğini söylediğinde babam söze karıştı ve bire bir konulduğunu iddia etti. Bu kısa tartışma katı kıvamda bir hamur olana kadar un katılması gerektiğinde anlaşılarak bitti. Hamur köfte gibi küçük parçalara ayrılarak büyük örtülerin üzerine serilir ve birkaç gün kurutmaya bırakılır.

    Kızılcık tarhanası hamuru kurudukça pembe bir renk almaya başlar. Kuruma işlemi çok kuru olmadan bitirilir ve bir kabın içinde ovulmaya başlanır. Bu bir ovalama işlemidir. Kurumuş parçalar ellerin arasında birbirine sürtünerek ve kızılcık çekirdeklerinin de yardımıyla bir un haline gelir. İçine çekirdeklerin ve ufalanmamış parçaların olduğu karışım elenir alta geçen kızılcık tarhanasıdır, üstte kalanlar gerekirse yeniden ovalanır ve elenir.

    Elde edilen kızılcık tarhanası henüz tam kuru değildir. Bir örtü üzerine serilir ve birkaç gün kuruması için bu şekilde bekletilir. Rengi çok güzel bir pembedir ve rengin güneşte açılmaması için bu kurutma işlemi evin içinde yapılır. Zaten artık ince bir un olan kızılcık tarhanasını hafif bir rüzgar bile uçuruverir. İyice kuruduğunda emin olunduğunda bez torbaların içinde saklanır.

    Bu akşamın kızılcık tarhanası sohbetinde ikinci bölüm bu tarhanadan nasıl çorba yapıldığı konusundaydı.

    Annem ayrıntılarıyla anlatmaya başladığında babam daha kısa anlattı: Aynı hazır çorba yapar gibi... Ben annemin tarifini yazacağım:

    Tencerenin içinde az yağda ince doğranmış soğan kavrulup üzerine eklenir. Bu sırada kızılcık tarhanası bir kasede soğuk veya ılık suyla karıştırılır. Su ısınınca kasedeki suyla karıştırılmış kızılcık tarhanası eklenir, karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir.

    Kızılcık tarhanası, sevmediği ve yemediği çok yemek olan benim için güzel bir çorbadır.


    noimage
#26.08.2007 15:03 0 0 0
  • tsk
#14.12.2007 02:30 0 0 0
  • t$k'Ler....
#27.12.2007 22:55 0 0 0
  • tskrler... hmm nede tatlidir kimbilir...
#02.05.2009 18:27 0 0 0