Çankırı-Tarihi Eserler

Son güncelleme: 14.01.2010 17:18
  • TARİHİ ESERLER
    Uzun tarihi geçmişe sahip bulunan İlimizde, geçirdiği pek çok deprem sebebiyle ayakta kalabilen eserler genellikle Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine aittir. Daha eski dönemlere ait eserler arasında kaya mezarları, antik yerleşim yerleri ile hö­yük ve tümülüsler önemli yer tutmaktadır. İlimizin tarihine ışık tutması bakımından, farklı geçmiş medeniyetlere ait defineler ile değişik yollardan elde edilen eser ve kalıntılar Çankırı Müzesi'nde sergilenmektedir.
    Bilimsel ve kapsamlı arkeolojik kazılar yapılabildiği taktirde çok sayıda tarihi eser ve kalıntıya rastlanması mümkün görülmektedir. Bu konuda yüzey buluntuları bizleri ümitlendirmektedir.

    Çankırı Müzesi

    Çeşitli millet ve medeniyetlerin yaşadığı ilimizde, Cumhuriyet Dönemi ile birlikte bazı taş, seramik, bronz ve etnoğrafik eserlerin çevreden toplanarak eski Halkevi binasında depolanmasıyla müzenin kurulması için ilk adımlar atılmış, bunların muhafazası ve ser­gilemesi için bir müzeye ihtiyaç duyulması üzerine başlatılan çalışmalar sonucunda 16 Mayıs 1972 tarihinde Halk Eğitim binasının bir bölümünde mevcut eserlerin sergilenmesiyle Çankırı Arkeoloji ve Etnografya Müzesi faaliyete başlamıştır.
    noimage
    Çalışmalarını 1976 yılına kadar bu binada yürüten Müzemiz, yeni bir binanın yapılmaya başlaması sebebiyle ziyarete kapatı­larak depo haline getirilmiş, Çankırı Lisesi'nin bir sınıfında büro faaliyetlerini sürdürmüştür. Yapımı tamamlanan 100. Yıl Kültür Merkezi'nin ikinci katında 23 Ağustos 1981 tarihinde yeniden ziyarete açılmıştır.Anadolu'nun değişik kesimlerinde yaşamış olan medeniyetler bölgemizde de temsil edilmiştir. Buna paralel olarak Müzemizde de Eski Tunç Çağının (M.Ö. 3000-2500), Hitit Çağının (M.Ö. 2000-1200), Friglerin (M.Ö. I. binin ilk yarısı), Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinin güzel eserlerinin sergilenmesi ve tanıtılması yoluna gidilmiştir. Müzemizde arkeolojik ve etnoğrafik eserler bir arada muhafaza ve teşhir edilmektedir.
    Arkeolojik eserler; çevre araştırmaları, satınalma, bağış ve adliye kanalıyla kazanılan eserlerden meydana gelmektedir. Etnoğrafik eserlerde satınalma ve bağış yoluyla elde edilmektedir.


    noimagenoimagenoimage

    Kültür Merkezi'nin 2. katında yer alan Müze'de 1200 metrekarelik iki teşhir salonu ile bir de­po ve bürolar bulunmaktadır. Müzenin ikinci katta olması ve bir bahçesinin bulunmaması, teşhir ve tanzimde birçok sıkıntılara sebep olmaktadır. Bu sebeple arkeolojik ve etnoğrafik eserler tek bö­lüm halinde, taş eserlerin ancak bir bölümü de binanın dış boşluğu ile tretuvar üzerinde sergilenilebilmektedir. Salonda hepsi seyyar olmak üzere 24 adet cam vitrin ile 6 adet masa tipi vitrin olmak üzere otuz adet vitrin bulunmaktadır. Bunların yanısıra açık teşhir olarak da bir bölüm düzenlenmiştir.
    noimage noimage
    Arkeoloji bölümünde Eski Tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemlerine ait eserler ile çeşitli medeniyetlere ait sikkeler sergilenmektedir. Vitrinde sergilenen eserler arasın da pişmiş toprak kaplar, kemik, cam, boncuk, bronz aletler ve süs eşyaları, cam gözyaşı ve koku şişeleri, tıp aletleri, ağırşaklar, kandiller, iğneler, yüzük kaşları ve çeşitli heykel parçaları bulunmaktadır.

    Etnografya bölümünde yer alan eserler Çankırı ve çevresine ait çeşitli dokumalar, el işlemeleri, giysiler, heybe, kilim ve çuvallar ile bakırcılık sanatıyla ilgili siniler, taslar, ibrikler, sahanlar ve leğen gibi eşyalar, kılıçlar, hançer, kama ve çakmaklı tüfek ve tabancalar, barutluk ve yağlıklar, balta, teber, ok ve yaylar, el yazması kitap, icazet ve Kur'anlar, yazı takımları, oyma ve kakma çekmece, ağızlık ve takunyalar, mahalli bindallı, üçetek, fermane, cepken, yağlık, bohça, fes tepeleri, önlük bağları, kuşaklar, kunduralar, çorap ve eldivenler, mineli gümüş saatler ve köstekler, bilezikler, kemer ve kemer tokaları ile değişik sanat örneklerini yansıtan eserler sergilenmektedir.
    Salonun orta bölümünde Kurtuluş Savaşı'nda, İnebolu, Kastamonu, Çankırı ve Ankara arasında cephane taşıyan tarihi kağnı yer almaktadır.
    Binanın dış cephesindeki boşluklar ve tretuvar üzerinde ise Hitit Dönemi'ne ait aslan heykelleri, Roma Dönemi aslan heykeli, mezar stelleri, mil taşları, mimari parçalar, sütun kaide ve başlıkları, Latince ve Grekçe yazıtlar ile Osmanlı mezar taşları ve aslan kabartmalı dibek bulunmaktadır.
#26.08.2007 23:54 0 0 0
  • teşekürler
#03.12.2008 11:44 0 0 0
  • ya nedne açamıyorum ben bu sayfayı yardım edermisiniz
#03.12.2008 11:44 0 0 0
  • tesekkürler
#11.11.2009 13:25 0 0 0
  • tşkler ama çankırı kalesini de eklesen daha iyi olurdu
#14.01.2010 17:18 0 0 0