Tekirdağ Efsaneleri

Son güncelleme: 15.04.2013 14:32
  • 1- ANAOĞUL KÖYÜNÜN EFSANESİ

    Bu köy kurtuluş savaşında düşmanlar tarafından ele geçirilmiş, eli silah tutan erkekler savaşa gitmiş, köyde yalnızca çocuklar, kadınlar va yaşlılar kalmış.Düşman köye girince yaşlıları toplayıp büyük bir binaya kapatmış.Bu ihtiyarlara günlerce işkence etmiş, ıslak urganlarla dövmüşler.Yaşlılara yapılan bu işkencelere dayanamayan bir erkek çocuk düşman askerlerine saldırmış.Askerler onu yakalayıp köy meydanına getirmişler.çocuğun annesi oğlunu orada görünce köy meydanına doğru koşmaya başlamış.Düşman askerleri ateş etmişler.çocuk ve annesi birbirine sarılmış halde bulunmuş.şehit olmuşlar.Köyün adı da "Anaoğul" olarak kalmış.

    Anaoğulun mezarı köyün ortasındadır.Daha sonra türbe haline getirilmiştir.

    2- ARZULU KÖYÜ EFSANESİ

    Bu köyde bir zamanlar Arzu Baba adında bir ihtiyar varmış. Arzu Baba her gece köyün etrafını bir kere dolaşıp, ne olup bittiğini öğrenirmiş. O zamanlar düşmanlar çete halinde köylere saldırıp yağma ederlermiş. Yine bir gece düşmanlar Arzulu Köyüne saldırmışlar. Arzu baba köyü tek başına düşmanlardan korumuş. Arzu Baba öldüğünde de tüm köy ardından ağlamış.Ona köyün kenarında bir türbe yapmışlar. Köye de Arzulu Köyü denmiş.

    Hala türbenin yakınında oturan bir aile her cuma akşamı burada mum yakar.

    3- ALMALI EFSANESİ

    Tekirdağ'ın ilçesi Malkara'ya bağlı Elmalı köyünün, adının nereden geldiğine dair söylenen bir efsanedir.
    Elmalı köyü yakınında bir kale varmış. Türkler Rumeli'ye ilk geçtiklerinde kalede yabancılar varmış. Türkler, Trakya'ya ilerlerken bu kaleyi kuşatmışlar. Kale için devamlı "Almalı, almalı, burayı mutlaka almalıyız" diyorlarmış. Türklerin bu arzuları gerçekleşince kalenin yakınındaki köye Almalı köyü adını vermişler. Ancak köyün adı daha sonra Elmalı olarak değişmiştir.

    4- BARBAROS YOLUNUN EFSANESİ (KRAL YOLU)

    Tekirdağ'a bağlı deniz kenarında bir köy olan Barbaros'da bir bey varmış. çok önceleri Tekirdağ Beyinin oğlu Barbaros beyinin kızına aşık olmuş. Babasından kızı istemesini rica etmiş. Barbaros Beyi kızını bir şartla verecekmiş. Bu şartta Tekirdağ'dan Barbaros'a kadar denizin hemen yanından bir yol yapılmasıymış. Tekirdağ Beyi yolu yaptırmış. Böylece çocukları birbirleriyle evlenmişler. Bir gün Tekirdağ'dan Barbaros'a giderken deniz çok dalgalıymış. Deniz kenarındaki yolda giden araba, atlar ve iki genç dalgalara kapılarak uçsuz denizde boğulmuşlar. Barbaros Beyi gençlerin ölümünden (yolun yapılmasını istediği için ) kendini sorumlu tutmuş.
    O zamandan beri denizin içinde taşlardan bir yol bulunmaktadır. Ancak, bazı kısımları çökmüş ve üzerini midyelerle yosunlar kaplamıştır.

    5- YUKARI SIRTKÖYÜ'NÜN BEDDUALANMASI EFSANESİ

    Tekirdağ'a 15 km. uzaklıkta olan Sırtköy'ün bedduaya uğradığı söylenir. Bir gün köye bir derviş gelmiş. Kaç evden su istediyse hiç bir ev su vermemiş, git kuyudan su al, demişler. Derviş de köylülerin böyle yapması üzerine "Kuyularınız kurusun, köyünüz 32 haneden fazla olmasın" demiş. Bundan sonra kuyular kurumuş. Köy 25 hanedir. Su ihtiyaçlarını Aşağısırt (Yeşilsırt) köyünden karşılarlar.

    6- SARI KIZ

    Yıllar önce Tekirdağ'da sarı kız adında bir kız varmış. Bunlar ninesiyle bir mağarada yaşarlarmış. Bunların çok sevdikleri bir keçileri varmış. Keçinin bir memesinden bal, diğerinden süt akarmış. Bir gün sarı kız keçiyi sağmaya gitmiş, bir ses duymuş "haykırarak mı geleyim? Kükreyerek mi? " kız çok korkmuş. Gidip ninesine anlatmış. Ninesi de "Haykırarak gelmesini söyleseydin" demiş. Ertesi gün sarı kız tekrar mağaraya gitmiş. Aynı sesi duymuş. "Haykırarak gel" demiş. O anda büyük bir gürültü işitilmiş. Sarı kız kaybolmuş. Yapılan sarı kız tekkesine dilek dileyip, mum dikerler. Bu türbe Kız Enstitüsünün yanındadır.

    7- BARDAKLI BABA EFSANESİ

    Karaevli köyüne ait bu efsane savaş zamanında geçmektedir.Köyün olduğu yerde savaşlar oluyormuş.Savaş sırasında Karaevli denilen bir adam tek bir çanakla susayan tüm askerlere su veriyormuş.Bu arada çanağındaki su hiç bitmiyormuş.Ancak, osırada bir düşman askerinin kılıcıyla vurması sonunda Karaevlinin kafası uçmuş.Fakat kafasını eline alarak yürümeye başlamış, görenler çok şaşırmışlar.Bir süre sonra Karaevli yere düşmüş.Düştüğü yere türbesi yapılmış.

    Karaevli'ye de Bardaklı Baba denilmiş.

    8- KARACAKILAVUZ EFSANESİ

    Karacakılavuz isminin bir efsaneye dayandığına inanılır.Köyü, Bulgaristan'dan gelen 82 muhacir kurmuştur.Bunlar on aile olup yerleşecek yer ararlar.Bu sırada önlerine çıkan karaca onlara epeyce öncülük eder.Göçmenler bu sırada ahşap, terkedilmiş bir bina bulup onun yanında kalmayı düşünürler.Bulundukları yere isim verirken "Bize bu karaca kılavuzluk etti.O yüzden buraya karaca kılavuz adını verelim" diye düşünmüşler.Böylece köye Karacakılavuz denmiş.
#27.08.2007 02:09 0 0 0
  • çok güzel olmuş
#13.05.2009 12:49 0 0 0
  • ödevlerime çok yaradı süppperr ya sitede süpper
#15.12.2009 18:50 0 0 0
  • Yararlı olabilmek kadar güzel birşey var mı :)
#16.12.2009 22:19 0 0 0
  • çok teşşekür ettim performans ödevime yaradı tek geçerim
#20.04.2010 22:20 0 0 0
  • çok güzel
#17.12.2011 21:37 0 0 0
  • çok güzel
#17.12.2011 21:38 0 0 0
  • knight online
#17.12.2011 21:42 0 0 0
  • Ödevlerime Yaradı Çok Sağol Kardeş ...!


    noimage

    :)
#19.09.2012 22:38 0 0 0
  • Size Bir Film Öneriyim;

    [video=youtube;8l9HLYotS84]http://www.youtube.com/watch?v=8l9HLYotS84[/video]
#19.09.2012 22:49 0 0 0
  • çok saol herkezin ödevine yaramış bnim hem performans hemde projeme yaradı saol kardeş

#15.04.2013 14:32 0 0 0