Erzurum Köprüköy İlçesi

Son güncelleme: 30.08.2007 14:35
  • KÖPRÜKÖY

    Erzurum Köprüköy İlçesi

    İl Merkezinin doğusunda bulunan ilçenin doğusunda Horasan, batısında Pasinler güneyinde Karayazı ilçeleri bulunmaktadır. Pasinler Ovası içinde Aras nehri'nin geçtiği alanda kurulmuş olan ilçe merkezi deniz seviyesinden 1650 metre yüksekliktedir. Yüzölçümü 470 Kilometre karedir.
    Erzurum ve çevresi Türklerin eline geçmeden 40 yıl kadar önce Köprüköy fethedilmiştir. 1054 yılında yağan kasabasına gelen Halil Dede yöre halkının islamiyeti kabul etmelerini sağlar. O zamanlarda çevrenin en önemli yerleşim yeri olan Avnik Kalesi'ndeki Bizans yöneticileri de müslüman olunca 29 tane köy Halil Dede'ye satılır. Satılan köylerden birisi de Köprüköy'dür. Rus işgal yıllarımda yaşayan Köprüköy 1990 yılında ilçe olmuştur.
    Çoban Dede Köprüsü, Avnik Kalesi, Soğuk Çermik(DeliÇermik) kaplıcaları ve mesire yerleri ile iç turizm yönünden gelecek vaadetmektedir.
    Halkın başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Aras nehri'nin sulama imkanlarından faydalanılan arazilerde daha çok şeker pancarı, patates ve ayçiçeği ekilirken; diğer tarım alanlarında arpa ve buğday ekilmektedir. Hayvancılık ise hemen her ailenin uğraştığı en önemli geçim kaynağıdır.
    İlçede iklim karasal olup, kışlar soğuk ve uzun yaz ayları ise kısa ve serindir. 1997 Genel Nüfus sayımına göre İlçenin toplam nüfus sayısı 23. 092 kişidir.
#30.08.2007 14:35 0 0 0