Yöresel Yemekler

Son güncelleme: 31.08.2007 21:55
  • Batırık Ermenek bölgesine ait bir yemektir ve daha çok yazın tüketilir.

    Malzemeler:
    Kişi başına bir çay bardağı ince bulgur(düğürcük), Yeteri kadar olgun domates, bir baş büyük soğan, 2-3 adet yeşil biber, yarım veya bir demet maydonoz, bir dal fesleğen (fazlası acı tad verir), bir su bardağı dövülmüş iç ceviz (fıstık, susam veya kendir de kullanılabilir), tuz, yeterli miktarda 1.5-2 lt su

    Yapılışı:
    Domatesler soyulur ince ince doğranır veya rendelenir. Soğan , maydonoz, fesleğen ve biber çok

    ince bir şekilde doğranır ve ince bulgur yani düğürcükle bunlar tuz ilave edilerek yoğrulur. Düğürcük biraz yumuşayınca ceviz içi ilave edilerek biraz daha yoğrulur.İstenirse su katmadan biraz sıkma ayrılır (sıkma:Çiğ köfteden biraz büyükçe parçalar) daha sonra buna su ilave edilerek sulandırılır ve karıştırılır.

    Yanında maydonoz, marul, tere, domates ,s alatalık, taze veya kuru soğan, lahana veya asma yaprağının haşlanmışı ile servis yapılır.

    Bölgemizde yerde Sini üzerinde tepsiden yenmesidir. Zira hem insanları kaynaştırır hem de kimin ne kadar yediği belli olmaz.

    Delisinin farkı ceviz veya benzerlerinin olmamasıdır.

    Etlisi ise daha çok Ermenek'te yapılır bir nevi sulandırılmış çiğ köfte gibidir.


    Tahranabaşı yağlı kıyma veya patates ile yapılır.

    Malzemeler:
    Patates veya yağlı çekilmiş kıyma, ince bulgur (düğürcük), kekik, feslikan, maydanoz, sıvı yağ, acı veya tatlı biber, tuz, su...Eğer patatesli olursa bir miktarda kavurma ...

    Yapılışı:
    Rendelenmiş soğan yağda bir miktar kavrulur. Kıyma veya patates ve ince bulgur diğer malzemelerle bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurulur. Daha sonra avuç içinde 7-8 cm büyüklüğünde küçük parmak kalınlığında dairesel şekiller verilir. Sonra saç, tava veya kömür üzerinde ızgarada kızarıncaya kadar pişirilir...


    Ermenek ve bölgesinde saç kebabı denilince Zeyvepazarı'nda fırında yapılan kebap akla gelir

    Malzemeler :
    Keçi eti, 100 gram keçi iç yağı, yarım kilo patates, 1 kg domates, 100gr yeşil biber, yarım kilo soğan, 2-3 baş sarımsak, yeteri miktarda tuz, 1-2 bardak su, bir tutam maydonoz

    Yapılışı:
    Doğranmış etimizi yağla beraber iyice pişiriyoruz etler pişince soğanı atıp 5-10 dk kavuruyoruz daha sonra yeşil biber ve patatesi ilave ediyoruz bunlarda biraz pişince üzerine ince doğranmış domatesi seriyoruz bir su bardağı su ilave edip üzerini kapatıyoruz kısık ateşte 1.5-2 saatte pişiriyoruz Üzerine maydanoz servise hazır...


    SU BÖREĞİ
    Öncelikle Bizim Ermenek ve Çevresinde su böreği iki şekilde olur.Biri peynirli diğeri kavurma olur ve özellikle tepside ateşin üstünde pişirilir.Resimde de görüldüğü gibi...

    Malzemeler:
    500 gr un
    4 yumurta
    300 gr tam yağlı beyaz peynir veya kavurma
    1 demet dereotu
    1 demet maydanoz
    150 gr tereyağ
    2 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 çorba kaşığı yoğurt

    Nasıl Hazırlanır:
    1) Unu elekten geçirerek bir kaseye alın. Unun ortasına bir çukur açıp içine yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz,yoğurt ve 50 ml su ekleyip karıştırın.
    Yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru 12 parçaya bölüp parçaları unlanmış bir zemine yerleştirin. Üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika kadar dinlendirin.
    2) Peyniri bir çatalla ezin. Dereotu ve maydanozu ayıklayıp yıkayın. Ardından ince ince kıyın ve peynire ilave edip karıştırın.
    3) Fırına dayanıklı yuvarlak bir kabı yağlayın. Unlanmış bir zeminde 12 hamur parçasından birini kaptan biraz daha büyük açıp kabın içine yerleştirin. Büyük bir kase soğuk su hazırlayın. Fırını 225 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
    4) Büyük tencerede 1 çorba kaşığı tuz ve zeytinyağı ekleyerek su kaynatın. 10 açılmış hamuru suyun içinde ikişer dakika haşlayın. Kalan hamuru haşlamayın.
    Haşlanan hamurları soğuk su dolu kasede durulayın ve süzün.
    5) Sarkan kenarları içe doğru katlayın ve en üste haşlanmayan hamur parçasını kapatın. fırına verin. 30 - 35 dakika kadar pişirin.


    ARABAŞI
    Malzemeler:

    1 adet tavuk, 1 talı kaşığı kırmızı biber ve domates salçası karışık, 3 tatlı kaşığı un, 1-2 kaşık sıvı yağ, tuz, limon suyu, bolca acı biber

    Yapılışı:

    Tavuğu temizleyip tütsüledikden sonra yıkayın, sonra düdüklünüze tavuğunuzu koyun ve üzerini geçecek seviyede su ilave edin ve tuzunu koyun. Bence 20-25 dakika normal ateşte pişirilmeli. Ayrı bir tavanın içinde 3 tatlı kaşığı ununuzu kokusu gidene kadar biraz kavurun ve soğuduktan sonra içine tavuk suyundan ilave ederek ayran kıvamında açın.

    Çorbayı yapacağınız tencerenize yağı ilave edin ve salçayı biraz kavurun bu aşamada bolca acıbiber ilave edin. Sonrasında üzerine 4-5 su bardağı tavuğun suyundan ilave edin. Kaynamaya başlayınca suyla incelttiğiniz ununuzu azar azar çorbanızın içine ilave edin ve 5-10 dakika kaynatın. Bu arada tuzu az ise tuz ilavesi yapın. Ocaktan indireceğinizde içine limon suyu ekleyin.

    Not: Tavuğun etlerinden çorbanın içine bolca didikleyerek koyun.


    SAÇ BÖREĞİ
    Malzemeler :
    Hamuru için;
    4 su bardağı un, 1,5 bardak su, 1/2 çay kaşığı tuz
    İçi için;
    1/2 kg. ıspanak (ayıklanmış, yıkanmış, incecik kıyılmış), 1 iri baş kuru soğan, 1 çay bardağı ovalanmış beyaz peynir ya da lor, 1 kahve fincanı sıvı yağ, tuz karabiber ve kırmızıbiber
    Yapılışı :
    Unu tepsiye dökün, ortasını açıp, suyu ve tuzu ilave edin. İyice yoğurup güzel bir hamur yapın ve bir kenara ayırın, üstünü temiz bir bezle örtün, 20 dk. bekletin.
    İçin hazırlanması:
    Ispankları ince ince kıyalım içine peynirimizi,incecik kıydığımız soğanı,yağını,tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştıralım. (peynir yerine kıyma kullanırsanız da ayrı bir lezzet olur)Malzemeyi hazırladıktan sonra hamuru pişirme işlemine geçebilirsiniz.

    Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp oklava ile yemek tabağı büyüklüğünde açın (20 cm. çapında falan). Malzemeyi yarısına koyup diğer yarısını üzerine kapatın, kenarlarını bastırın. Teflon tavada altını üstüne kızartarak pişirin. (benim tüplü sacım var orada pişirdim) Ocaktan (veya saçtan) alınca üstüne fırça ile tereyağı sürüp servis yapın.
#31.08.2007 21:55 0 0 0