kadın erkek ilişkilerinde barışmanın yolları

Son güncelleme: 31.08.2007 22:03
  • Kendini partnerinle tartışma içerisinde bulduğun zaman aşağıdaki konu başlıklarını zihninin bir ucuna yerleştirmende fayda var. Bu sayede aranızdaki anlaşmazlık uzlaşmaya dönüşebilir.

    Biraz anlaşmazlık normal
    Anlaşmazlıkların ilişkilerin bir parçası olduğunu kabul etmek önemli. Hepimiz birbirimizden farklıyız, farklılığın olduğu yerde de anlaşmazlık olacak. Fakat tartışma bir yaşam biçimi olarak görülmeye başlandığında eğer ilişkiye devam etmek istiyorsan kendini yorgun, incinmiş hissedebilirsin. Bu durumda ateşkes ilan etmenin tam zamanı.

    Farkında olun
    Farkında olmak ve sorumluluk taşımak tartışmadan kaçınman için atacağın ilk adım. Partnerini değiştirmen mümkün değil fakat sen davranışını değiştirirsen partnerin kesinlikle farklı tepki verecek.

    Gurur YapmayınÖzür dilemek, uzlaşmak ya da unutmak gibi yapmaktan kaçındığınız şeyler nedeniyle tartışıyor musun? Gururunu korumak adına kavga etmediğinden emin olmalısın.

    Başkasından Etkilenip Etkilenmediğinden Emin Olmalısın
    Dışsal koşulların etkisini göz ardı etmemelisin. Herhangi bir şey yüzünden stresli, yorgun ya da kızgın mısın?

    Çocukluk Yapmayın
    Bir çocuk gibi davranmak, somurtmak, suçlamak ya da inatçı olmak eğiliminde misin? Veya eleştirel, uzak, suçlayıcı ya da cezalandırıcı bir ebeveyn gibi mi davranıyorsun? Bir yetişkin sakin ve ilgi odağı olmalı, dinlemeli ve konuşmayı bilmeli.

    "Beni Kızdırdın" Değil "Kızgınım Çünkü"
    Sende oluşan bir hissin sorumlusunu partnerin olarak görmemelisin. Duyguların senin kontrolün altında. Eğer kızgınsan "Beni kızdırdın" ifadesi yerine "Kızgınım çünkü..." ifadesini olmalı.

    İletişimini Geliştir
    İyi bir iletişim barış sağlamak adına hayati önem taşır. Çünkü anlaşmazlıklar çoğunlukla hayatın bir parçası..

    Aşağıdaki başlıklar senin şansını arttıracak ve partnerine onu dinlediğini gösterecek.

    Dinleyin
    Bu iyi bir iletişimin en önemli parçasıdır. Partnerini dalga geçmeden, alınmadan dinleyin.

    Keşfedin
    Partnerinin ne söylediğini gerçekten anladığından emin olmak için sorular sormalısın.

    Açıklayın
    Bu keşfin diğer yüzü. Partnerinin seni anlayabilmesi için ihtiyaç duyduğu kadar bilgi vermeye hazır olun. Ondan zihnini okumasını beklememelisin.

    Kendini Onunla Özdeşleştir
    Kendini partnerinin yerine koyabilirsin. Onların duygularını yaşamalısın ve farkında olduğunu anlamalarına izin vermelisin. Örneğin "Kendini üzgün hissetmeni anlıyorum."

    Net Olun
    Ne ifade etmek istediğini söyleyebilirsin ve söylediğini ifade edebilmelisin. Net olmanı tavsiye ederiz.

    Gülün
    Bu bir anlaşmazlıkta yer edinecek garip bir ayrıntı gibi düşünülebilir fakat mizah kullanımının hassasiyeti bir anlaşmazlığı ortadan kaldırmak için kullanılabilecek güçlü bir yol. Eğer daha iyi bir fikrin varsa, kullan.

    Öfkeni Kontrol EdinÖfke ihtiyaçlarımızı karşılamamız konusunda bize yardımcı olacak pozitif bir etkiye sahip. Fakat kontrol altına alınamazsa bir tartışmayla sonuçlanması kaçınılmaz.

    Tüm bunlar olmuyorsa anlaşamadığınızı kabul edin, bazen bu daha kolaydır. Her savaşta bir kazanan ve bir kaybeden olmak zorunda değildir. Ayrıca tartışmalarınızda yapıcı olun.
#31.08.2007 22:03 0 0 0