Hakkari'ye ulaşım ve konaklama

Son güncelleme: 01.09.2007 09:26
  • Hakkari'ye ilk defa geleceksiniz ama nasıl geleceğinizi bilmiyorsanız bu sayfa sizin için:

    1- Uçakla Gelecekler İçin

    Uçak Van havaalanına kadar gelecektir. Havaalanına indikten sonra Van otobüs terminaline gidin. Hakkari Van arası seyahat eden Van Gölü, Star Van Tur, Van Seyahat, Erciş İtimat firmalarından biriyle Hakkari'ye gelebilirsiniz. Bu firmaların otobüsleri sabah 8,13 ve akşam 16'da Van'dan hareket etmektedir. Van'a saat 16'dan önce gelmeye çalışın. Aksi takdirde otobüs bulamayabilirsiniz. Hakkari-Van arası 205 kilo metredir ve otobüsle yaklaşık 4 saat sürmektedir.

    2- Otobüsle Gelecekler İçin

    Geleceğiniz ilden muhtemelen direk Hakkari aracı bulunmayacaktır. Van aktarmalı geleceksiniz. Hakkari Van arası seyahat eden Van Gölü, Star Van Tur, Van Seyahat firmalarından biriyle Hakkari'ye gelebilirsiniz. Bu firmaların otobüsleri sabah 8,13 ve akşam 16'da Van'dan hareket etmektedir. Van'a saat 16'dan önce gelmeye çalışın. Aksi takdirde otobüs bulamayabilirsiniz. Hakkari-Van arası 205 kilo metredir ve otobüsle yaklaşık 4 saat sürmektedir.


    3- Özel Otomobille Gelecekler İçin

    Erzurum-Ağrı istikametinden geliyorsanız Van'dan geçeceksiniz. Van üzeri gelirken iki alternatif yolunuz bulunur:

    Bunlardan biri Edremit üzerinden geçer ve diğerinden 20km daha uzaktır. Ancak diğer yola göre daha düz bir yoldur ve kışın karlı-buzlu havalarda en uygun yol bu istikamettir.

    Diğer yol 20 km daha kısadır fakat dağdan geçmeniz gerekir. Bu yolu kullanabilmek için Van şehir merkezine girin ve ana caddeyi takip edin. Kışın karlı ve buzlu havalar için tavsiye edemem ancak yaz ayları için uygun bir yoldur.

    Muş-Tatvan veya Bitlis-Tatvan istikametinden gelecekseniz Tatvan-Gevaş güzergahını takip edin. Bu güzergahtan gelirken Van'a uğramanız gerekmiyor. Van'a yaklaşık 20km kala Hakkari yol ayrımına gireceksiniz. Hakkari yol ayrımına girdikten kısa bir süre sonra Gürpınar ilçesinden geçeceksiniz.

    Aşırı kar ve buzlanma varsa bu yol yerine 70 km daha uzak olan ikinci yolu tercih edebilirsiniz. İkinci yol Tatvan-Ahlat-Adilcevaz-Erciş-Van üzerinden geçer ve diğer yola göre daha düzdür. Ama dediğim gibi aşırı kar ve buzlanma yoksa bu yolu tercih etmeniz gerekmez.

    Hakkari yolu üzerinde Hoşap ilçesine uğrayacaksınız. Hoşap'tan sonra 33 virajlı sert bir dağ yolu sizi bekliyor. Ama korkmayın yol oldukça iyi. Eğer karlı bir havada geliyorsanız mutlaka zincir bulundurun. Ardından uğrayacağınız ilçe Başkale. Başkale'den sonra herhangi bir ilçeye uğramayacaksınız. Kalan yolunuz 90km. Yol üzerinde bir kaç köy içinden ve iki küçük tünelden geçeceksiniz. Hakkari'ye girişte yine bir dağ yolu var ama ilki kadar uzun değil bu.

    Hakkari'ye yaklaştıkça Zap suyu size rehberlik edecektir. Hakkari'ye gelirken çok güzel dağ manzaraları göreceksiniz. Fotoğraf makinenizi hazır bulundurun ve bu manzaraları resmedin.

    Güney illerimizden birinden gelecekseniz Şırnak üzeri gelmek kilometre açısından cazip görünebilir. O yolu kullanmanızı hiç tavsiye etmem. Cizre'den sonra yol inanılmaz derecede kötü. 2003 yazında o yoldan gelme gafletinde bulunup, 200 km yolu 5 saatten daha uzun sürede gelebildik. Hele gece gelecekseniz asla düşünmeyin bile. Bunu terör nedeniyle söylemiyorum. O tür bir sıkıntınız olmaz, yol çok kötü ve çok keskin virajlar var ama bu virajları belirtecek doğru düzgün tabelalar yok.

    4-Trenle Gelecekler İçin

    Hakkari'ye direk trenle gelemezsiniz. Ancak Van'a kadar trenle geldikten sonra kalan yolu Otobüsle gelebilirsiniz.


    5-Vapurla Gelecekler İçin
    Hakkari'ye Vapurla gelemezsiniz :)

    6-Otostopla Gelecekler İçin

    Van'a geç saatlerde gelirseniz muhtemelen Hakkari'ye otobüs veya minibüs bulamayacaksınız. Ertesi güne kalmadan otostopla Hakkari'ye gelmeyi düşünüyorsanız duracağınız en iyi yer Van'ın Hakkari'ye olan çıkışlarıdır. Van'dan Hakkari'ye iki alternatif yol bulunur ve her ikisinin çıkışında da trafik kontrol noktası vardır. Bu noktalarda beklerseniz trafik memurları size yardımcı olacaklardır.

#01.09.2007 09:26 0 0 0