Boy geni bulundu

Son güncelleme: 05.09.2007 09:15
  • Bilimadamları insanlarda boyu belirleyen genin şifresini çözmeyi başardı.

    Araştırmaya göre, boyu belirleyen "HMGA2" adlı genin, şifresinde T yerine C harfi bulunan bir kopyasının çocuğa geçmesi halinde, bu kişinin boyunun yarım santimetre daha uzun olacağı anlamına geliyor.

    Tüm DNA'lar adenin (A), sitozin (C), guanin (G), ve timin (T) olarak adlandırılan temel yapı taşlarının farklı dizilimlerinden oluşuyor. İlk defa, boyu etkileyen tek bir gen keşfedildi
    Ortalama beyazların dörtte biri, genin iki farklı 'uzun' genetik şifresini taşıyacaklar. Diğer dörtte biri ise iki 'kısa' genetik şifreyi taşıyacaklar.

    5 bin beyaz gönüllü hastanın DNA örneklerini inceyen Harvard Üniversitesi, Boston Çocuk Hastanesi ile İngiliz araştırmacılar, HMGA2 adlı genin çok etkin bir rol taşıdığını belirlediler. Bilim adamlara, ayrıca bir genetik şifrenin değişmesiyle, vücüdun gelişiminde büyük bir fark yaratılabileceğini söylediler.

    'Nature Genetics' dergisinde yayımlanan haberde, araştırma sorumlusu Joel Hirshhorn, "uzunluk çok karışık bir özellik, genetik ve genetik olmayan faktörler içeriyor. Genetik çerçeve hakkında bizim için değerli bir ders olucak. Ayrıca bu araştırmanın diyabet, kanser ve insan hastalıklarınada faydalı olacağını düşünüyoruz" şeklinde yorumladı.

    2005'de yayımlanan bir araştırmada, HMGA2'nin tümör oluşumunuda etkileyebileceği ve uzun boylu insanların kanser olma ihtimallinin daha yüksek olduğu açıklanmıştı.
#05.09.2007 08:16 0 0 0
  • paylasim icin tesekkurler ilginc bir konu umarim faydali sonuclar verir insanliga
#05.09.2007 09:15 0 0 0