Sigara İçenlerde Bunama Daha Fazla Görülüyor

Son güncelleme: 06.09.2007 20:11
  • Hollandalı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada, sigara içen kişilerde Alzheimer veya bunama görülme riskinin, sigara içmeyen veya sigarayı bırakmış kişilere göre %50 daha fazla olduğu belirlendi.

    7 yıl süren bu çalışmada, 55 yaş ve üzeri 7,000 kişiye ait verilerin incelendiği açıklandı.

    Yapılan bu çalışmada, 706 kişide bunama geliştiği tespit edildi. Araştırmacılar, sigara içen kişilerde % 50 oranında daha fazla bunama görüldüğünü belirtiyorlar.

    Hollanda'da bulunan Erasmus Tıp Merkezi'nden Dr. Monique Breteler, sigaranın serebrovasküler hastalık riskini artırdığını belirtiyor ve ekliyor: "Bunamanın sebeplerinden biri de serebrovasküler hastalıklardır. Ayrıca sigara içen kişilerde büyük ölçüde oksidatif stres görülüyor, ve Alzheimer hastalığında da yüksek oranda oksidatif strese rastlıyoruz. Oksidatif stres, kan damarlarındaki hücrelere zarar verebiliyor, ve bu durumda damar sertliği ortaya çıkıyor."

    Oksidatif stres, vücutta kimyasal reaksiyonlar nedeniyle çok fazla atık maddenin ortaya çıkması sonucu oluşuyor. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen bu atık maddelerle mücadele edebiliyor, ancak Breteler, sigara içen kişilerin diyetlerinde antioksidanlara çok az yer verdiklerine dikkat çekiyor.

    Araştırmacılar, ayrıca Alzheimer hastalığına neden olan gene sahip kişilerde, sigaranın bu riski artırmadığını belirlediler. Ancak bu genin bulunmadığı kişilerde, sigaranın Alzheimer riskini artırdığı tespit edildi. Sigara içen ve bu gene sahip olmayan kişilerde Alzheimer görülme riskinin, sigara içmeyenlere göre %70 daha fazla olduğu açıklandı.
#06.09.2007 11:41 0 0 0
  • sigara içenlerde her türlü hastalıga rastlanıyor.paylaşımın için saol serendipity
#06.09.2007 20:11 0 0 0