Doğru diyetin köşe taşları

Son güncelleme: 08.09.2007 11:16
  • Diyet yaparken doğru beslenmeniz, dengeli ve çeşitli beslenmeden taviz vermemeniz gerekiyor. Yoksa diyetiniz, hastalık reçeteniz olabiliyor. 1. Besin değeri fazla, kalorisi az olan yiyecek ve içecekleri tercih edin: Besinleri seçerken kalori yüklü "sorunlu besinler" yerine vitamin, mineral, antioksidan faktör ve posa zengini, düşük kalorili "sorumlu besinler"e yönelin. Şeker, yağ, un, nişasta yüklü sorunlu yiyecek ve içecekleri azaltın. Tatlılara, pasta, börek, kurabiye, bisküvi, gofret, cips ve benzeri yiyeceklerle, bol şekerli meşrubatlara fazla itibar etmeyin. 2. Az yağlı yiyin: Fazla miktarda yağ tüketiminin kilo aldırdığına, özellikle doymuş yağ ve trans yağların (tam yağlı süt ürünleri, yağlı kırmızı et ve bazı margarinler) damarsal yaşlanmayı hızlandırdığına dair güçlü kanıtlar var. Fazla miktarda yağ tüketenlerin bağışıklıklarının daha zayıf, yaşam sürelerinin daha kısa, kanser, diyabet gibi hastalıklara yakalanmalarının daha kolay olduğu belirtiliyor.

    3. Meyve ve sebzelerden daha çok yararlanın: Bu besinler vitamin, mineral, antioksidan maddeler ve posaların temel kaynaklarıdır. Kilo kontrolünü kolaylaştırırlar. Özellikle sebzeler "kiloya dost gıdalar"dır.

    4. Daha çok posa tüketin: Bunun için tam tahıl, bakliyat, sebze ve meyve yemeniz yetecektir. Posası fazla yiyecekler şekeri, kolesterolü, kiloyu, kan basıncını dengeler, kanseri önlemeye yardımcı olur, kabızlığı engeller.

    5. Hayvansal proteinleri fazla tüketmemeye dikkat edin: Aşırı hayvansal protein tüketimi kolesterol yüksekliği, ürik asit fazlalığı riskini yükseltir. Günlük protein alınımı toplam kalorinin yüzde 20'sini geçtiğinde beden ve metabolizma zorlanır. Fazla protein böbreklere zarar verebilir. Özellikle hayvansal proteinlerin fazlasının erken yaşlandırdığı ileri sürülmektedir. Hayvansal ve bitkisel proteinleri dengeli tüketmeye özen gösterin.

    6. Atıştırmalardan uzak durun: Ara öğünleri ihmal etmeyin ama zararlı atıştırmalarla bedeninizi kalori çöplüğüne de çevirmeyin. Sağlıklı atıştırmalar seçin (ceviz, badem, fındık, sebzeler...).

    7. Kolesterolü yüksek besinlerden uzak durun: Bir günde aldığınız kolesterol miktarını 250-300 mg ile sınırlayın. Özellikle hem kolesterol hem doymuş yağ kaynağı yiyeceklerden (yağlı kırmızı et, yumurtalı sucuk, yumurtalı pastırma) fazla miktarda kullanmayın.

    8. Tuzu ve şekeri azaltın: Bu iki lezzet unsurunun yemenize yol açarak kilo aldıracağını unutmayın. Şeker tüketimi arttıkça hastalık riski de artmaktadır. Günlük tuz tüketimini 1-2 çay kaşığı ile sınırlamaya çalışın.
#06.09.2007 18:55 0 0 0
  • emegine saglik
#08.09.2007 11:16 0 0 0