GÜLLAÇ




Güllaç
Malzemeler

6 bardak süt
2 bardak toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
6 yaprak güllaç
1 bardak ceviziçi
Gülsuyu
Üstünü süslemek için badem ve nar taneleri

Hazırlanışı

Süt ile şekeri 10 dakika kaynatıp içine vanilyasını da attıktan sonra ocağın altını kapatın. Büyükçe bir tepsiye güllaç yapraklarından bir tanesini koyun. Üzerine kepçe ile sıcak sütten döküp 1-2 dakika bekleyin.
Yumuşayan güllaç yaprağını tepsiden alıp güllaç yapacağınız kaba yerleştirin. Tekrar 2'nci 3'üncü yaprakları sütle ıslatıp sıralayın. 3'üncü kata dövülmüş cevizi serpiştirin. Tekrar diğer yapraklara da aynı işlemi uygulayıp 6 kat güllacı üst üste koyun. Üstüne kalan sütü dökün 2 saat kadar bekletin. Güllaçların üstünü nar ve bademle süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 677
favori
like
share
wampirella Tarih: 08.02.2008 09:30
hariha tatlılar ellerine sağlık
SU-PERISI Tarih: 07.09.2007 00:36
İftar menülerin için saol arkadaşım.hepsini sunmadan teker teker sunsan daha iyi olurdu
JoLiE Tarih: 06.09.2007 20:54


Saray Sarması
Malzemeler

1 Kg Baklavalık Un
500 gr Buğday Nişastası
4 Adet Yumurta
5 Çay Kaşığı Tuz
1,5 Su Bardağı Su
7 Su Bardağı Dövülmüş Fıstık
1 Kg Tereyağı
Şerbet için:
8 Su Bardağı Şeker
12 Su Bardağı Su
Hazırlanışı

Geniş bir kapta un, tuz ve yumurtaları bir buçuk su bardağı su ile yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ceviz iriliğinde bezelere ayırın. Bezeleri merdane ile küçük bir tabak büyüklüğünde açın. 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları 8 er gruplar halinde aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Bir oklava yardımıyla ince yufkalar açın.
Açtığınız yufkanın üzerine dövülmüş fıstık serpin.
Yufkayı oklavaya sararak, kenarlarından büzün.
Büzdüğünüz yufkayı tepsiye dizin. Keskin bir bıçak yardımıyla 3 cm lik dilimler halinde kesin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Erittiğiniz tereyağını yufkaların üzerine dökün. Yağın fazlasını tepsiyi çok hafif eğerek, boşaltın. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında tatlıyı 20 dakika pişirin.
Şerbet için 8 su bardağı şeker ile 12 su bardağı suyu, şeker iyice eriyene dek kaynatın ve soğutun. Sonra sıcak tatlının üzerine dökün. Tatlıyı soğuttuktan sonra servis yapın.
JoLiE Tarih: 06.09.2007 20:53

Sakızlı Tavuk Göğsü
Malzemeler

2 Kahve Fincanı Pirinç Unu
2 Kahve Fincanı Mısır Nişastası
5 Su Bardağı Süt
2 Su Bardağı Tozşeker
1/2 Tavuk Göğsü
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Dövülmüş Sakız

Hazırlanışı

Tavuk etini haşlayıp lif lif didikleyin. Pirinç Unu, Nişasta, şeker ve sütü pişirdikten sonra 10 dakika mikserde çırpın. Çırpma işlemi bittikten sonra üzerine tavuk etini ilave edin. Bir kepçe tavuk suyu ile beraber sakızı da ekleyerek tahta kaşıkla döve döve çırpın.
Hazırladığınız tavuk göğsünü ne kadar iyi döverseniz o kadar iyi olur. Tavuk göğsünü yayvan bir tepsiye döküp soğuyunca üzerine tarçın serperek servis yapın.
JoLiE Tarih: 06.09.2007 20:52


Şekerpare
Malzemeler

2 bardak süt
1/2 bardak pudra şekeri
3 çorba kaşığı margarin
1 adet yumurta
1/4 tatlı kaşığı karbonat
2 bardak un
15 adet badem
1 1/2 bardak toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz

Hazırlanışı

Bir tencereye toz şeker, 1 1/4 bardak su ve limon suyu koyarak kaynatın ve orta koyulukta şurup yapın ve soğumaya bırakın.

Diğer taraftan başka bir tencereye, yumurta ile pudra şekerini koyarak telle iyice karıştırın sonra erimiş fakat soğuk haldeki margarin de ilave ederek telle 5 dakika daha karıştırın. Sonra bu karışıma tuz ile azar azar olmak üzere un ve karbonat da ilave edin ve bunları yoğurarak hamur haline getirin. Sonra elde edilen bu hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak iki avuç içinde yuvarlayın üstlerini hafifçe bastırarak az yassılttıktan sonra, içi hafif yağlanmış bir fırın tepsisine bir parmak ara ile sıralayın, sonrada bu yassı hamurların ortasına parmak ile bastırarak ortalarına kabukları soyulmuş bademlerden birer tane oturtun.

Tepsiye sıralanmış bu hamurları orta ısıdaki fırına koyarak, hamurların üstleri hafif pembeleşinceye kadar 40 dakika pişirin, sonrada hamurları tepsiden alarak hemen hazırladığımız soğuk şuruba ataın ve 1 saat sonra şekerpareleri tabağa alıp servis yapın.
JoLiE Tarih: 06.09.2007 20:51


Cevizli Baklava
Malzemeler

3 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

1 yumurta

1 çay bardağı su

1 su bardağı nişasta

1 su bardağı pirinç unu

250 gr tereyağı

350 gr çekilmiş ceviz

Şerbet için:
5 su bardağı tozşeker

3.5 su bardağı su

Yarım limonun suyu

Hazırlanışı

1 Unu hamur yoğurma kabına alıp kabartma tozu, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ilave ederek karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.

2 Nişasta ile pirinç ununu bir kapta harmanlayın. Hamurdan eşit büyüklükte 30 beze hazırlayın. Tezgâhı unlayın, her bezenin üzerine nişastalı pirinç unu serperek 8-10 santim çapında açın.

3 Yufkaları 10'ar 10'ar üst üste yerleştirip 3 hamur grubu hazırlayın. Her birini tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 20 dakika dinlendirin.

4 Fırın tepsisini yağlayın. Tereyağını eritip ılınmaya bırakın. Birinci gurup yufkayı tepsiye yayın. Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı gezdirip ceviz serpin. İkinci gurup yufkayı üzerine yayın. Eritilmiş tereyağı gezdirip ceviz serpin ve son yufka gurubunu yayın. Baklava şeklinde dilimleyin. Kalan tereyağını baklavanın üzerine gezdirin.

5 Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın.

6 Şerbeti hazırlamak için; Tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Sıcak şerbeti soğuk baklavanın üzerine dökün. Şerbetini iyice çekmesi için bir gece bekletin.


-ŞEFTEN:
Baklavaya dair

* Baklava yaparken başarılı olmanın ilk anahtarı taze ve kaliteli malzeme kullanmaktır.
* Hamur bezelerini açarken tezgâhı ve ellerinizi sık sık unlamanız gerekiyor.
* Şerbetin sıcak, baklavanın soğuk olması çok önemli.
* İç malzeme olarak Antep fıstığı, fındık, susam da kullanabilirsiniz.
* Kıvamında bir baklava piştikten sonra altın rengini almalı. Yediğinizde ağzınızda erimeli.
JoLiE Tarih: 06.09.2007 20:51


Fırın Sütlaç
Malzemeler

1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı nişasta
yarım su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
8 su bardağı süt
2.5 su bardağı su
1 gram damla sakızı
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Pirinci ayıklayıp, yıkadıktan sonra bir büyük bardak suyla birlikte yumuşayana dek pişirin. Yedi bardak sütü, tuzu ve dövülmüş çam sakızını ocakta kaynatıp içine pirinci ilave edin. Pirinç ununu ve nişastayı kalan sütle ezin.

Elde ettiğiniz harcı tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırarak süte katıp, on dakika kaynatın. Şekerini ekleyin. Karıştırıp, koyulaşana dek pişirdikten sonra sütlacı ısıya dayanıklı kaselere doldurun. Kaseleri içinde su bulunan bir tepsiye oturtup, üstleri kızarana dek pişirin.