Kolesterolün tek düşmanı ceviz

Son güncelleme: 07.09.2007 18:46
  • Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterolün zaman içinde damar duvarında birikmeye başladığı bilgisini veren Aydın Sağlık Müdürü MehmetÇobanoğlu, bu birikim sonucu o damarda daralma ve tıkanma oluştuğunu söyledi.

    Kolesterolün biriktiği damarla vücut ilişkilerinden sorun yaşandığını belirten Müdür Çobanoğlu, "Bunun sonucu olarak hastalıklar ortaya çıkar. Kalbi besleyen damarlarda kolesterol birikimi sonucu göğüs ağrısı, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Beyni besleyen boyun damarlarında kolesterol birikimi olması felçlere, dengesiz yürümeye ve bilinç kaybına neden olabilir. Böbrek damarlarında kolesterol birikimi olması yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu nedenle kolesterol yüksekliğini önlemek, yüksekse düşürmek çok önemlidir." diye konuştu.

    Kolesterol rahatsızlığının çözümü için iki tedavi yönteminin mevcut olduğuna dikkat çeken Çobanoğlu, kanaldaki kolesterol tıbbi ilaç kullanmayı zorunlu kılıyorsa uzman bir doktorun kontrolünde önerilen ilaçların kullanılmasını tavsiye etti.

    İkinci yolun ise bu rahatsızlığa yakalanmamak için yaşam boyu iyileştirici diyet uygulanmas olduğuna işaret eden Çobanoğlu, şunları söyledi: "İlaç kullanımı sözkonusu olsa dahi diyet mutlaka uygulanmalıdır. Bu anlamda öğünlerimizde daha az doymuş yağ tüketilmeye çalışılmalı. Kolesterolü yüksek olan vatandaşlarımız tam yağlı süt, yoğunlaştırılmış süt, şanti, kaymak, taklit süt, yağlı peynir, yumurta, işkembe çorbası, paça, balık yumurtası, havyar, belirsiz yağda kızartılmış ürünler, yağlı etler, sosis, salam, sucuk, dondurma, baklava, kremalı pasta, bütün hazır çikolatalı ürünler, hindistan cevizi, tuzlu eğlencelik, hazır salata soslarından mutlaka kaçınmalıdır. Kolesterolü olan vatandaşlarımız günde en az iki tane ceviz tüketmeli, yemeklerde zeytin yağı ya da soya yağı kullanmalı, bulgur tüketmeli, meyveleri kabuklu olarak yemeli, mevsime uygun sebze ve meyveler tercih edilmeli, her gün egzersiz yapılmalıdır."
#07.09.2007 08:06 0 0 0
  • Kuruyemi$de'de En Pahalısıı
#07.09.2007 15:09 0 0 0
  • ALEXxX pahalı ama saglık için faydalıysa yemege deger
#07.09.2007 18:04 0 0 0
  • paylaşım için teşekürler
#07.09.2007 18:46 0 0 0