Oruç için mutlaka sahura kalkın

Son güncelleme: 12.09.2007 11:07
  • Oruç için mutlaka sahura kalkın


    Ramazan orucu geçen yıllara nazaran daha uzun olacak. Oruç tutacakların daha dikkatli olmaları gerekiyor. İbadeti işkenceye dönüştürmemek için şu öğütlere kulak verin:
    noimage
    Özellikle kronik rahatsızlığı olan şeker ve tansiyon hastalarının oruç öncesi vücutlarını 15-16 saat sürecek açlığa dayanabilecek şekilde hazırlaması şart. Ramazan ayında sağlık sorunu olmayan kişilerin ise öğün sayısının azalmasıyla metabolizması yavaşladığı için mutlaka sahura kalkması lazım. Bu ayda yapılan hatalardan biri sahura kalkılmadan oruç tutulması. Aç kalınan süre çok uzun olduğundan sadece akşam yemeğiyle oruç tutanlar gün içinde çok zorlanıyor. Oruç aynı zamanda insan sağlığı açısından vücudun belli bir disipline girmesi anlamını da taşıyor. Oruç tutan birçok sigara kullanıcısı bu dönemde madde bağımlılığından kurtulabiliyor.

    Önceden aşırı alkol alıp, bir ay süre ile almayanlarda karaciğer açısından faydalı sonuçlar gözlediklerini belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Koptagel İlgün, normalde aşırı sigara içip bu ayda azaltanların da kendilerini zinde hissederek bu alışkanlıktan vazgeçebildiklerini ifade ediyor. Ayrıca Ramazan ayında aşırı yemek yemeyip kilosunu azaltan kişilerin de kan yağlarında düşüşler gözlemlenmiş. Uzun süre boş kalan midenin iftarda fazla doldurulmaması gerekiyor. İlgün, "Ramazan'da yapılan en büyük hataların başında hızlı yemek yenilmesi ve besinlerin iyi çiğnenmemesi geliyor. Diğer önemli hata ise sahurda yemek yendikten hemen sonra yatılması." diye konuşuyor.

    Az yiyin, şarküteri ürününü az tüketin

    Ramazan ayında bilinçli beslenmenin nasıl yapılacağı, oruç tutanların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Bu ayda oruç tutacak kişilerin pratikte zor uygulanacak önerilerden uzak durması gerekiyor. Ramazan'da sağlıklı beslenmek için şarküteri ürünlerinden uzak durmak, yavaş ve iyi çiğneyerek yemek, iftar ve sahur arasında sıvı ihtiyacının karşılanması büyük önem taşıyor.

    Tansiyon ve şeker hastaları dikkat!

    Şeker hastalığı düzenli yemek yemeyi gerektiren bir hastalık olduğundan, hastaların mutlaka ara öğün tüketmesi gerekiyor. Prof. İlgün, şeker ve tansiyon hastalarının oruç tutmamalarının sağlıkları için yararlı olacağını belirterek şöyle konuşuyor: "Çok dengeli seyreden, insülin kullanmayan ve ayrıca oruç tutmazsam ruhsal durumum bozuluyor diyen hastalarımız var. Bu hastalara sık sık şeker kontrolü yapmaları kaydıyla oruç tutmalarına izin veriyoruz."


    Ramazan'da beslenme önerileri

    Mutlaka sahura kalkın.

    İftara hafif bir çorbayla başlayıp yarım saat kadar bekleyip, yemeğe geçin.
    Ana yemeği yerken, 1-2 dilim kadar ekmek ve yoğurt da tüketebilirsiniz.
    Ayva, kabak, elma gibi meyve tatlılarını ya da süt tatlılarını akşam öğününden 1-2 saat sonra alabilirsiniz.
    Sahurda birkaç dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği mutlaka tüketin. Çünkü esmer ekmek, kan şekerini dengede tutup, tok kalmaya yardımcı olur.
    Ekmek yerine sahurda 4-5 yemek kaşığı yulaf ezmesi, iki tane ceviz, bir bardak süt ile hazırlayabileceğiniz bir karışım gün içinde tok kalmanızı sağlar.
    Sahurda domates, salatalık, yeşillik grubundan tüketmek kabızlığı önlemede etkili olacağı gibi, yumurta tüketmek de tokluk hissi verecektir.
#12.09.2007 07:50 0 0 0
  • Teşekkürler
    her yıl olduğu gibi bu yılda sahura kalkmayı nasip etsin rabbim
#12.09.2007 08:36 0 0 0
  • gecen senelerde kalmiyordum ama bu yil INSALLAH kakacagim sahura cunku
    Sahurda Yemek yiyin.Zira Sahurda Bereket Vardir
    (Hadis-i $erif,Muttefekun Aleyh)
#12.09.2007 11:07 0 0 0