Türk doktorların başarısı

Son güncelleme: 14.09.2007 12:28
  • noimage
    Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup doktor, dış kanamayı durduran ve deniz canlılarının kabuklarından elde ettikleri tozun (chitosan linear polymem) koyunların atardamarlarındaki kanamayı durdurduğunu gösteren araştırmalarıyla dünya tıp literatürüne girdi.

    DEÜ Laboratuvar Hayvanları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Yılmaz, Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Gökmen, Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Doğan, Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürkan Ersoy ve Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili Dr. Ülkümen Rodoplu tarafından gerçekleştirilen deneyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ersoy, kazalarda ve yaralanmalarda kanamanın büyük oranda ölümlere neden olduğunu söyledi. Doç. Dr. Ersoy, "Hayvanlar üzerinde yaptığımız deneylerde, dış kanamalarda kullanılan bu tozun kanamayı durduğunu gördük" dedi.

    Doç. Dr. Ersoy, "Microporous polysachharide hemossphere" maddesiyle geçen yıl deney faresi (rat) üzerinde yaptıkları deneyde kanamanın durduğunu bildirdi. Bu yıl da 36 koyun üzerinde gerçekleştirdikleri deneyde koyunları uyutarak ve hiç acı çektirmeden kasık bölgesindeki atardamarlarını kestiklerini belirten Doç. Dr. Ersoy, normalde bu bölgedeki kanamanın çok zor durdurulduğunu ve genellikle ölümle sonuçlandığını, ancak elde ettikleri "chitosan linear polymem" tozunu döktükten sonra kanamanın 30 saniye içinde durduğunu tespit ettiklerini söyledi.

    Doç. Dr. Ersoy, söz konusu maddenin orijinalinde nişasta bulunduğunu ifade ederek, bu konuda hazırladıkları çalışmanın şimdiye kadar dünyada bu alanda yapılmış ilk çalışma olduğunu ve dünya tıp literatürüne girdiğini, araştırmayı 6. Antalya Travma ve Cerrahi Kongresinde sunduklarını, burada da araştırma bildirisinin 300 bildiri arasında belirlenen 6 seçili bildiri arasına girdiğini kaydetti.

    Koyunu anatomik olarak insana yakın olduğu için tercih ettiklerini belirten Doç. Dr. Ersoy, şöyle dedi:

    "Bu maddeler hayvan deneylerinde kanamayı durduruyor, kullanımı çok kolay. İnsanlarda kanamayı durduruyor diye bir iddiamız yok. Gönüllü olan insanlar üzerinde denenebilir. Biz deneyimiz için gerekli olan bütün etik kurul onaylarını aldık ve hayvanlarda kanamayı çok kısa sürede durduğunu gördük."

    Doç. Dr. Ersoy, bu maddelerin insanlardaki kanamayı durdurduğuna yönelik araştırma yapılmadığına dikkati çekerek, "Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda yaralanma sonrası oluşan kanamayı durdurmak çok zor, bazen de imkansız. Bir sonraki hedefimiz, kan sulandırıcı ilaç verilmiş hayvanlarda bunu denemek ve yayın haline getirmek olacak" dedi.

    Araştırmalarının uluslararası birçok dergide de yayınlandığını ifade eden Doç. Dr. Ersoy, "Biz akedemisyen olarak bu tür çalışmalar yapıyoruz. Bunların uluslararası dergilerde yayınlanması, dünya literatürüne girmesi ve kabul görmesi bizi çok mutlu ediyor" dedi.
#13.09.2007 11:46 0 0 0
  • doktorlarımızla nekadar övünsek az bile
#13.09.2007 13:24 0 0 0
  • evet doktarlarımıza guvenmelıyız
#14.09.2007 12:28 0 0 0