Güllaç, Ramazan deyince akla gelen ilk tatlılardan biridir. Her Ramazan özlemle beklediğimiz bu doyumsuz tat, Osmanlı sultan sofralarından bugüne taşınmış bir lezzet. Güllaç, sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlıdır. Sarayda da bu özelliğiyle çokça tercih edilmiştir.Günümüzde arzuya göre koyulan gülsuyu,Osmanlı Mutfağı'nda ferahlatıcı etkisi olduğu gerekçesiyle mutlaka eklenirdi. Güllaç ismi de bir bakıma buradan gelmektedir.


*Öncelikle iyi bir güllaç yapabilmek mutlaka taze, günlük ve kaliteli süt kullanılması gerekiyor.

*Güllaç yufkasının usta ellerle açılması çok önemli .Çünkü iyi bir güllaç için yufkalar kesinlikle ince kenarlı olmalı.Kalın kenarlı güllaç yufkası ağıza hiç hoş gelmez.

*Yufkaların serileceği tepsi kuru ve çok temiz olmalı.

Gerekli Malzemeler :
Çok ince açılmış güllaç yufkası
3 kilo süt
750 gr toz şeker
250 gr rendelenmiş ceviz içi
250 gr hindistan cevizi
500 gr pudra şekeri
100 gr çekilmiş antep fıstık içi
Süsleme için kiraz ve arzuya göre gül suyu.

Yapılışı: Süt iyice kaynatılır ve şeker koyularak iyice karıştırılır. Süt el yakar yakmaz hale gelince güllaç yufkaları genişliğinde bir tepside serme işlemine başlanır. Yufkalar tepsiye tek teke serilerek araları bol sütle beslenir. 3-4 yaprak yufka attıktan sonra hindistan cevizi, pudra şekeri, hindistan cevizi, çekilmiş fıstık içi, file fındıkla üzerine bolca serpilir. Üzerine tekrar bol süt yedirilen 3-4 yufka serilir.Süsleme yapılarak servise hazırlanır.

Afiyet olsun...

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 474
favori
like
share
wampirella Tarih: 08.02.2008 09:28
aşureden sonra en sevdiğim tatlıdır ellerine sağlık ablacım
SU-PERISI Tarih: 14.09.2007 21:10
çok sevdigim bir tatlı saol sindy