İngilizcenin Tarihi

Son güncelleme: 09.01.2012 18:02
  • İngilizce, Cermen kökenli bir dil olup Kavimler Göçüyle yer değiştirmiş Cermen kavimlerinin Britanya adalarında yaşayan Keltleri sürerek adaya ve adalara getirdirleri dildir. Adını Angıllar ve Saksonlar'dan almıştır. Bu kavimler dillerine "englic" demişlerdir. Dilin kökeni bugünkü kuzey Hollanda'da yer alan Frizya'da yaşayan insanların dili olan Frizce'dir. Roma İmparatorluğu döneminde Britanya adalarına gönderilen rahipler buraya din dili olan Latince'yi getirmiş ve Latince'nin etkisi baş göstermiştir. Daha sonra Kuzey'den gelen Viking istilaları ile "Norman French" denilen dil ile karışmıştır. Yönetici sınıf bu Fransızca'yı konuşurken köylü sınıfı olarak kabul edilen halk "Old English" yani Eski İngilizce'yi konuşmaktaydı. 1066'da Hastings Savaşı 'yla Fatih William adaları ele geçirirek uzun yıllar Fransızca'nın yerleşmesine sebep olmuştur. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nde, Birleşik Krallık'ta, Avustralya'da, Kanada'da, Güney Asya'nın bir bölümünde, Mısır'da ve Afrika'nın belirli kesimlerinde anadil ya da ikinci dil olarak konuşulmaktadır.

    İngilizce, Çince ve İspanyolca'dan sonra ana dil olarak dünyanın en çok konuşulan üçüncü dilidir.

    Türkiye'de İngilizce

    Türkiye'de uzun yıllar yabancı dil olarak öğretilen İngilizce bu görevine devam etmektedir. Türkiye'de İngilizce öğretimi Fransızca'nın etkisini kaybetmeye başladığı dönemde atılım yapmıştır. Bir zamanların soylular dili olan Fransızca önemini yitirmiş ve II.Dünya Savaşı sonrası artan Amerikan etkisiyle İngilizce Türkiye'de ve dünyada önem kazanmıştır. 8 yıllık ilköğretim yasasından sonra İngilizce ilköğretim 4. sınıflara kadar çekilmiştir.Genel liselerin 4 yıla çıkmasıyla beraber hazırlık sınıfı kavramı ortadan kalkmış İngilizce derslerinin haftalık ders saati artmış bulunmaktadır. Pekçok üniversite liselerde hazırlık sınıfı okunmuş bile olsa öğrencilerini bir yeterlilik sınavından geçirerek İngilizce seviyelerini ölçmektedir. Ön koşullara uymayan öğrenciler bir yıl süreyle hazırlık sınıfında yoğun İngilizce programlarıyla yeterli seviyeye getirilirler. İngilizce öğretmenliği programlarında da bu yeterlilik sistemi uygulanmaktadır. İngilizce öğretmenliği programları hazırlık sınıfı dahil edildiğinde 5 yıl, 10 yarıyıldan oluşmaktadır. Yeterlilik sınavını veren öğrenciler 8 yarıyıl boyunca İngilizce okuma ve konuşma becerileri, İngilizce dil bilgisi, yazma becerileri, ve bu becerileri öğretme yüntemleriyle ilgili dersler aldıkları gibi İngiliz edebiyatı, Amerikan edebiyatı ve İngiliz dilinin tarihi ve yapısıyla ilgili yoğun olmayan dersler alırlar.

    Baklava: "baklavah" olarak geçmiştir
    Boş: "Bosh" olarak geçmiştir
    Briç(iskambil oyunu): "Bridge" bir hipoteze göre bir üç ("one three")
    Kazak: "Cossack" ( kazak erkek olarak kullanımı)
    Dolma: aynı kalmıştır.
    Döner: "Doner" olarak geçmiştir
    Efendi : Effendi
    Ordu : "Horde" olarak geçmiştir aslında horde kelimesi kalabalık anlamına gelmektedir
    Yeniçeri: Janissary
    Kebap: Kebab
    Han: Khan
    Köşk: "Kiosk" olarak geçtiği söylense de kelime aslında almanca'da büfe anlamına ;gelmektedir
    Kısmet: Kismet
    Kımız: Lackey, Koumiss
    Paşa: Pasha
    Şiş: Shish
    Sultan
    Tavla
    Lale: Tulip olarak tülbent kelimesinden geçtiği söylenmektedir
    Turkuaz: Turquoise
    Yurt
    Yoğurt: Yoghurt
    Bulgur: Bulghur
    Pazar: Bazaar olarak geçmiştir.
    Türkçe: Turkish
    Türkiye:Turkey

    İngilizce - Türkçe Dilleri karşılaştırması [değiştir]İngilizce'de özne kullanımı her cümlede gerekli iken Türkçe'de sadece fiil kullanmak yeterlidir.
    İngilizce mantığına göre zaman gider, Türkçe mantığında ise insan gider.
    Türkçe'de 5 ana zaman fiili varken, İngilizce'de 12 zaman fiili vardır.
    Türkçe'de cümleler özne-nesne-yüklem şeklinde sıralanırken İngilizce'de özne-yüklem-nesne şeklinde sıralanır.
    İngilizce'de "prepositions" kelimelerden ayrı yazılırken; Türkçe'deki yaklaşık karşılığı olan hal ekleri, eklendikleri kelimelerle birleşik yazılır.
    Türkçe, yazıldığı gibi okunan bir dildir (her ne kadar inceltme işaretinin kaldırılması,sözcüklerin zamanla söyleyişte uğradıkları değişikliklerden doğan birtakım farklılıklar olsa dahi); İngilizce ise yazıldığından farklı okunan bir fonetik yapıya sahiptir
#15.09.2007 22:10 0 0 0
  • Nice but intresting Xd thank you
#17.04.2008 13:28 0 0 0
  • Paylaşım için teşekkürler emeğine sağlık
#20.05.2008 01:16 0 0 0
  • tekrarlanmayan her bilgi kaybolan bir hazinedir
#24.06.2008 15:01 0 0 0
  • klavyene sağlık
#27.08.2008 14:59 0 0 0
  • hangi kaynaktan[ç]alıntı yaptığını neden yazmadın - rep
#27.08.2008 15:00 0 0 0
  • önemli olan paylaşımdır;öretebilmektir.

    @brk.black


#26.03.2009 01:03 0 0 0
  • Konu arkadaşlar alıntıdır. ama hangi kaynaktam alındığına geleck olursam konuyu ansikolobedide alıp yazdım.
#24.11.2009 20:19 0 0 0


  • Konular her nekadar alıntıda olsa konu her zaman her yerde aynıdır. Önemli olan konuların nerde neden açıldığıdır. konuyu bilmeyenlere öğretebilmektir.


#14.02.2010 15:18 0 0 0


  • sana katılıyorum Cihan abi

    konular paylaşılmadıkça o konu hiçten farkı yoktur.


#06.05.2010 19:26 0 0 0
  • Cihan abi senden iyi şair olurmuş...
#07.05.2010 14:26 0 0 0
  • İngilizce


    İngilizce
    English



    Konuşulduğu ülkeler

    Başta Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Birleşik Krallık, Güney Afrika, İrlanda, Kanada, Yeni Zelanda ve Singapur olmak üzere bir çok ülkede yaygın biçimde konuşulmaktadır.



    Konuşan kişi sayısı

    Anadil: 309 - 400 milyon
    İkinci dil: 199 - 1.400 milyon [1]
    Toplam: 0,5 - 1,8 milyar [2]



    Sıralama

    3. (anadil) [3][4]
    Toplam: 1. veya 2. [5]



    Dil grubu sınıflandırması

    Hint-Avrupa
    İtalik
    Roma
    Anglo-Frizce
    Anglik
    İngilizce



    Resmî durum



    Resmî dil olduğu ülkeler

    53 ülke
    Birleşmiş Milletler
    Avrupa Birliği



    Not: Bu sayfa Unicode ile kodlanmış UFA fonetik sembolleri kullanıyor olabilir.
    Yardım için VP:UFA sayfasına bakınız.



    Ayrıca bakınız: Dil - Dil aileleri


    İngilizce ( English (yardım·bilgi), İngilizce söylenişi: /ˈɪŋɡlɪʃ/[6]) Amerika Birleşik Devletleri, Anglofon Karayipler, Avustralya, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı , İrlanda Cumhuriyeti, Kanada ve Yeni Zelanda'da yaşayanların çoğunun anadilidir. İkinci dil ve resmî dil olarak dünya genelinde, özellikle İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ve çok sayıda uluslararası örgüt tarafından kullanılmaktadır.

    Modern İngilizce, anadili farklı olan insanların konuştuğu ilk "küresel ortak dil" olarak tanımlanmaktadır.[7][8] İngilizce iletişim, bilim, ticaret, havacılık, eğlence, radyo ve diplomasi alanlarında egemen uluslararası yardımcı dildir.[9] Dilin Britanya Adaları'ndan öteye yayılmasında Britanya İmparatorluğu'nun büyük payı vardır. Amerika Birleşik Devletleri'nin II. Dünya Savaşı sonrasında artan ekonomik ve kültürel etkisi, İngilizcenin benimsenmesini önemli şekilde hızlandırmıştır.






    İngilizce, Cermen kökenli bir dildir. Kavimler Göçüyle yer değiştirmiş Cermen kavimlerinin Britanya Adalarında yaşayan Keltleri sürerek bu adalara getirdikleri dildir. Adını adaya yerleşen ve Saksonlarla karışan Angluslardan almıştır. Bu kavimler dillerine "Anglik" demişlerdir. Cermen kavimleri tarafından Britanya Adaları'nda kullanılmasına dayandırılarak, filologlar tarafından kaynağının Almanca olduğu savunulmaktadır.

    Roma İmparatorluğu döneminde Britanya adalarına gönderilen rahipler, buraya İncil'in başlıca cevirilerinden birinin dili olan Latince'yi getirmiş ve uzun yıllar Latince'nin etkisi baş göstermiştir. Daha sonra güneyden gelen Fransızlaşmış bir halk olan Normanların istilâları ile "Normanca" denilen Fransız lehçesi ile karışmıştır. Yönetici sınıf bu dili konuşurken köylü sınıfı olarak kabul edilen halk Eski İngilizce'yi konuşmaktaydı. 1066'da Hastings Savaşı 'yla Fâtih William adaları ele geçirirek uzun yıllar boyunca Normancanın yerleşmesine sebep olmuştur. Normanların İngiltere'yi fethi, aynı zamanda İngiltere'nin son fethidir.

    Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nde, Birleşik Krallık'ta, Avustralya'da, Kanada'da, Güney Asya'nın bir bölümünde, Mısır'da ve Afrika'nın belirli kesimlerinde anadil ya da ikinci dil olarak konuşulmaktadır.

    İngilizce, Çince (Mandarince) ve İspanyolcadan sonra ilk resmî dil olarak dünyanın en çok konuşulan üçüncü dilidir.
#09.01.2012 18:01 0 0 0
  • Coğrafi dağılımı

    Anadili İngilizce olanlar daha çok Amerika Kıtası, Avustralya ve Britanya adalarında bulunmaktadır. Ayrıca Okyanusyada da çok konuşulan bir dildir.

    Dünyada resmi dil olarak en çok kullanılan 3. dil olmasına rağmen, Dünyada en çok kullanılan 1. dildir. Dünyada İngilizce iletişim dili olarak kabul edilir. Bu yüzden 1 milyarı aşkın kişi en basit seviyede de olsa İngilizce bilmektedir. Bununla birlikte İngilizce en fazla bilinen 2.dil olma özelliğinide kapsar.





    Nüfusunun çoğunluğu İngilizce konuşan ülkeler koyu mavi; resmî dil olup nüfusunun çoğunluğu İngilizce konuşmayan ülkeler açık mavi renkle işaret edilmiştir. İngilizce ayrıca Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biridir.








    Anadili İngilizce olanların sayısı





    ABD

    214.809.000





    Birleşik Krallık

    58.200.000





    Kanada

    17.694.830





    Avustralya

    15.581.334





    İrlanda

    4.200.000





    Güney Afrika Cumhuriyeti

    3.673.203





    Yeni Zelanda

    3.500.000





    Singapur

    665.087
#09.01.2012 18:02 0 0 0