Malatyanın yöresel yemeği (sıkma köfte)

Son güncelleme: 18.09.2007 02:11
  • SIKMA KÖFTE

    I. Yol

    Ölçüler:

    2 su bardağı yarma

    1 /2 su bardağı orta bulgur

    4-5 adet yeşil biber

    4-5 adet domates

    2 baş kuru soğan

    2 kaşık salça

    3 kaşık yağ 200 gr. kıyma

    1 demet maydanoz

    Tuz ve karabiber



    Yapılış: Yarma, orta bulgur, tuz ve su ilavesi ile yoğrularak fazla yumuşak olmamak kaydıyla bir hamur yapılır. Hazırlanan hakirazmur fındık büyüklüğünde parçalara ayrılır, yuvarlanır. Ortasına hafifçe bastırılır. Kaynayan tuzlu suda haşlanır. (Haşlanıp haşlanmadığını anlamak için köfte alınır. Kaşıkla ikiye ayrılır, içerisinde kuru bulgur görünmüyorsa haşlanmış demektir.)

    Diğer tarafta küp şeklinde doğranmış

    soğanlar yağda kıyma ile birlikte kavrulur. İnce doğranmış biber, kabukları soyularak küp şeklinde doğranmış domates, tuz ve biraz salça katılarak karıştırılır. Haşlanan köfteler, süzgece dökülerek süzülür. Hazırlanan sosun içerisine atılarak karıştırılır. En son kıyılmış maydanoz ve biber atılır. Sıcak olarak servis yapılır.



    II. Yol

    Ölçüler:

    2 su bardağı yarma

    1 /2 su bardağı orta bulgur

    4 kaşık yağ

    1 demet maydanoz

    1 baş sarımsak

    Tuz ve karabiber



    Yapılış: Köfteler usul I'de olduğu gibi hazırlanır, tuzlu suda haşlanır. Diğer tarafta bir tava içerisinde tereyağı, soyularak çok az tuzla ezilmiş sarımsak karıştırılır, içerisine sıcak köfteler ilâve edilir. Bir kaç kez karıştırılarak sarımsağa tüm köftelerin bulunması sağlanır. Kıyılmış maydanoz, gerekirse tuz ve karabiber karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır.

    Afiyet olsun çoook güzeell gerçekten

    noimage
#18.09.2007 02:11 0 0 0