Biopsisiz kanser teşhisi !

Son güncelleme: 18.09.2007 19:35
  • Doç. Dr. Murat Canpolat tarafından geliştirilen optik biyopsi yöntemi parça almayı tarihe gömdü..
    Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canpolat tarafından geliştirilen optik biyopsi tekniği sayesinde kanserli hücreler vücuttan operasyonla parça alınmadan anında teşhis edilmeye başlandı.

    ABD'nin Los Alamos kentinde kanserli hücreler üzerinde başladığı çalışmalarını Antalya'da sürdürdüğünü belirten Doç. Dr. Canpolat, Los Alamos'ta dünyanın en büyük laboratuvarlarından birinde çalıştığını ve bu sürede kanser hücresi üzerine lazer ışığı gönderip yayılımına baktıklarını anlattı. Canpolat, bu işlem sırasında meydana gelen ışın spektrumunda normal hücre ile kanserli hücreleri birbirinden ayırt ettiklerini ifade etti.

    Los Alamos'taki çalışmaların tamamının dışarıdaki kültür hücreleri üzerinde yapıldığını belirten Canpolat, daha sonra bu laboratuvardan ayrılarak Florida kentinde kurduğu şirkette, aynı sistemi doku üzerinde kullanmayı denediğini ve başarılı olduğunu dile getirdi.

    Geliştirdiği sistem için ABD'den patent aldığını anlatan Canpolat, sistem sayesinde kanser şüphesi bulunan kişilerin vücudundan operasyonla parça alınmasına gerek kalmayacağını vurguladı.

    Sistemi rahim ağzı ve deri kanseri için teşhis, beyin kanserinde de kanserli dokunun sınırlarını belirlemede kullandıklarını anlatan Doç. Dr. Canpolat, "Sistem aslında bütün kanser türleri için kullanılabilir. Ancak hepsi için ayrı ayrı çalışmak gerekiyor. Çünkü doku yapıları, ışın etkileşimleri farklı olabiliyor" dedi.

    AÜ Tıp Fakültesi'nde rahim ağzı kanseri teşhisi konan 60 hasta üzerinde deneyler yaptıklarını anlatan Canpolat, "Kendi sonuçlarımızla patoloji sonuçlarını karşılaştırdığımızda yüzde 91,6 başarılı olduğumuzu gördük. Kullandığımız sistem tamamen güvenilir ama yeni bir sistem olduğu için henüz üzerindeki çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

    Doç. Dr. Murat Canpolat, optik biyopsi tekniğinin bir diğer avantajının da sonucun hemen alınması olduğunu söyledi.
#18.09.2007 13:54 0 0 0
  • ne varsa gene bizim doktorlarimizda var emegine saglik
#18.09.2007 19:35 0 0 0