Bursa denilince akla gelen lezzetler arasında bulunan İskender kebap, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı ve pideli köfte, ramazan ayına özgü olmasa da ramazan sofralarını süsleyen yemekler arasında da ilk sırada yer alıyor.

Türk mutfağına ait her türlü yemeği tatma imkanının olduğu ancak mahalli yemekler konusunda oldukça fakir olan Bursa’da, Osmanlı’ya başkentlik yaptığı yıllarda ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan “fukara keşkülü” geleneği hala devam ediyor.

“Fukara keşkülü”, doyurucu olması ve insanı tok tutması nedeniyle, Kanuni Sultan Süleyman’ın padişah olduğu dönemde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili sütlü bir tatlı. Osmanlı mutfağında önemli bir yeri olan tatlının hikayesi şöyle:
“Adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşkül adı verilen kaplarda toplanan bu paralar da imaretlere verilir, fakir halka aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuş.”

Beğeniler: 1
Favoriler: 1
İzlenmeler: 781
favori
like
share
CA-CHALLENGE Tarih: 22.09.2007 05:12
Ellerine sağlık