Sinan Cemgil

Son güncelleme: 02.01.2010 00:10
  • noimage


    türk sosyalist hareketine, kültürüne önemli katkıları olan adnan cemgil ile nazife cemgil'in oğlu olan sinan cemgil, 15 kasım 1944'de istanbul'da doğdu.

    sinan'ın erzurumlu olan dedesi cemal bey, 1919 yılında, emperyalist işgalcilerin işgali altında olan muğla'da emperyalizme karşı savaşan muğla kuvayı milliye örgütünün başkanlığını yapmıştı. sinan cemgil, böyle bir aile ortamında yetişti, büyüdü. odtü'ye kaydolduğu günlerden çok önce sosyalist hareket ile tanışmıştı. üniversite yıllarında tanıştığı arkadaşları ile devrimci bir örgütün oluşumu için çabaladı.

    1968 yılında türkiye'ye abd büyükelçisi olarak atanan ve daha önce vietnam'da görev yapmış olan cia ajanı komer'in odtü ziyareti sinan'ın ve odtü tarihinin önemli noktalarından biri oldu. sinan cemgil ve arkadaşları, cia ajanı komer'in otomobilini odtü'de ateşe verdiler.

    odtü'nün ilk gerilla eylemi olarak da anılan bu olay nedeniyle polis tarafından aranan sinan cemgil, "ben, muğla kuvayı milliye reisi erzurumlu cemal bey'in torunuyum. teslim olmam" dedi ve teslim olmadı. teslim olmadı ancak ülkedeki onu ve arkadaşlarını zorluyordu. devrimci mücadelenin önü tıkanmaktaydı. milli demokratik devrim çizgisinin giderek sosyalizme evrilmesi dönemin devrimci gençlerini gerilla mücadelesi ile devrimci bir atılım yapmaya zorlamaktaydı. devrimci öğrenciler hem milliyetçiler, hem şeriatçılar, hem de rejimin polisi tarafından saldırıya uğruyorlardı.

    sinan henüz yeni evlendiği eşi şirin'i ve yeni doğmuş olan oğlu taylanı ailesine bırakarak bağımsızlık ve sosyalizm uğruna gerilla eylemleri için anadolu'ya doğru yola çıktı. deniz gezmiş'in karizmatik liderliği, hüseyin inan'ın teorik önderliğinde oluşan türkiye halk kurtuluş ordusunun eylem kararıyla daha önce dev genç ve döb çatısında örgütlenmiş olan kentlerdeki kadroların kırsal bölgeye aktarılmasına bşaladındı. sinan bu amaçla oluşturulan ilk gerilla grubunun başındaydı. kendilerine katılmasını bekledikleri deniz gezmiş, şarkışla yakınlarında yakalanmıştı ancak kır gerillası çalışmalarına devam ediyordu. üstelik şimdi ilk hedefleri denizler'in kurtarılması olmuştu. bu amaçla , 1971 mayıs sonlarında kürecik amerikan radar üssünü basmaya karar verildi. böylece gerilla grubu eğitimden eyleme geçecekti. gerilla grubunun iç dinamikleri ile alınan ve asıl amacı eylemsiz durmamak, yoldaşlarını kurtarabilmek olan karar, daha önce hiç çalışma yapılmamış hiç bilinmeyen bir bölgede eylem yapmak anlamına geliyordu.

    sinan ve thko kır gerilla grubu, 31 mayıs 1971 günü adıyaman'ın nurhak ilçesi inekli köyü yakınlarında, pusuya düşürdüler. kurtarmak için yola çıktıkları halkları onları önce jandarmaya ihbar etmiş, ardından da jandarma ile birlikte peşlerine düşüp üzerilerine ateş açmıştı. direndiler, savaştılar, geri çekilmediler. bir demet kızıl gelincik gibi öldüler.
#20.09.2007 20:18 0 0 0
  • Ölümü

    Kürecik Radar Üssü'ne yapacakları baskın öncesinde Sinan Cemgil ve arkadaşları İnekli Köyü muhtarının ihbarı üzerine kuşatılır. 31 Mayıs 1971'de askerlerle çıkan çatışmada atış menzili dışına çıkmış olan Sinan Cemgil yaralı arkadaşı Alpaslan Özdoğan'ı kurtarmak için geri döner ve Ernesto Che Guevara'nın kaderini paylaşır. Sinan Cemgil Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga ile birlikte vurularak öldürülür.

    Bu Ne baskınıydı Acaba radar Üssünde Düşman Askerlerimi vardi?
#28.02.2009 10:51 0 0 0
  • (1944 - 1971)

    12 Mart öncesi devrimci gençlik hareketinin önderlerinden, THKO'nun kurucularından, TDKP onur üyesi Sinan Cemgil, öğretmen anne ve babanın çocuğu olarak 15 Kasım 1944'de İstanbul'da dünyaya geldi. İyi bir eğitim aldı. 1964'de ODTÜ Mimarlık Fakültesi'ne girdiğinde siyasetle de ilgilenmeye başlamıştı. 1965'de ODTÜ SFK'nin kuruluşuna katılarak bir süre genel başkanlık yaptı. Aynı yıllarda TİP'e üye oldu. 1968'le birlikte yoğunlaşan öğrenci eylemlerinde, ODTÜ içindeki mücadelesi ve sevilen kişiliğiyle, üniversitedeki hareketin doğal önderi oldu. 1968'de ODTÜ'deki boykota ve 1969 ODTÜ işgaline önderlik etti. Toprak reformunun gerçekleştirilmesi istemiyle hazine topraklarını işgal eden Elmalı köylülerini ziyaretinin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Merkezi tarafından tepki ile karşılanması, TİP'ten istifasını getirdi. Öğrenci eylemlerinden uzak kaldığı 1970'te, Hüseyin İnan ve Deniz Gezmiş'le birlikte THKO'nun kuruluş çalışmalarını yürüttü. 12 Mart 1971 muhtırasından sonra, arkadaşlarıyla birlikte Ankara'yı terkeden Sinan Cemgil, 17 Mart'ta Deniz Gezmiş'le Yusuf Arslan'ın Gemerek'te yakalanmaları üzerine Adıyaman civarındaki Nurhak dağına çıktı. Burada arkadaşlarıyla birlikte gerilla kampı kurdu. Cemgil ve arkadaşları, mayısın sonunda İnekli köyü muhtarının ihbarı üzerine kuşatıldılar. Sinan, 31 Mayıs 1971'de askerlerle çıkan çatışmada; Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga ile birlikte vuruldu. Adıyaman Gölbaşı ilçesinde cenazeyi almaya giden Sinan'ın annesi Nazife Cemgil, çevresini saran kadınlara Sinanlar'ı şöyle anlattı: "Bu oğlum Sinan... Bunlar da onun arkadaşları (Kadir ve Alpaslan), kardeşleri.... onlar da oğullarım... Bu çocuklar, bu oğullar; bu ülkeyi, halkı, sizleri sevdiler. Başka bir istekleri yoktu. Her biri birer dehaydı. Her biri üstün zekalı birer güzel insandı. Dileselerdi, düzenin adamları olsalardı, şimdi burada cansız yatmazlardı. Birer milyoner olurlardı. Ama onlar, halkı, sizleri sevdiler. Sizin sorunlarınızı omuzladılar. Size yalan söylüyorlar. Onlar eşkiya değildi."
#02.01.2010 00:10 0 0 0