Kansere çare iki yıl içinde

Son güncelleme: 21.09.2007 15:50
  • noimage

    ABD'de, bünyesi kansere dirençli kişilerden alınan 'süper güçlü' hücrelerin hastalara nakliyle kanserin alt edilmesine yönelik çalışmalar, büyük umut vaatediyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin 'hücre nakli' için izin verdiği araştırmaların başındaki Dr. Zheng Cui, "İki yıl içinde kanseri tamamen iyileştirmeyi umut ediyoruz" dedi.

    BİLİM dünyasında büyük umut vaateden haber, Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Zheng Cui'nin araştırmaları üzerine geldi. Cui, bazı insanların bağışıklık hücrelerinin, kanseri yenmekte diğerlerinden 50 kat güçlü olabileceğini laboratuvar deneyleriyle gösterdi. New Scientist Dergisi'nin son sayısında bu araştırması yayımlanan Dr. Cui, daha önceki bir çalışmasında farelerdeki bağışıklık hücrelerinin diğer farelerdeki tümörleri iyileştirdiğini kanıtlamıştı.

    DENEYLER ÇOK BAŞARILI Donörlerden alınan 'granülosit' adlı kanser-öldürücü bağışıklık sistemi hücreleri kullanılarak, hastaların vücutlarının kanserle savaşma gücünün önemli ölçüde artacağını gösteren Dr. Cui'nin son araştırması, kanserin iyileştirilmesi konusundaki umutları artırdı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA, 22 hastasına süper-güçlü grönülositler enjekte etmesi için Dr Cui'ye geçen hafta izin verdi. İznin ardından Dr. Cui, şöyle konuştu: "Klinik öncesi deneylerimiz olağanüstü başarılı oldu. İnsanlarda işe yararsa iki yıl içinde kanserin tedavisini başarabiliriz."

    TEKNOLOJİ YETERLİ Dr. Cui, bu teknolojinin, son derece hızla hastaların hizmetine gireceğinden de emin; çünkü kandaki granülositleri çıkartmak için kullanılan teknoloji, hastanelerde diğer kan bileşenleri olan plazma ve trombosit ayrıştırmak için kullanılan teknoloji ile aynı.

    Güçlüler, kanseri 24 saatte öldürdü

    BULGULARINI geçen hafta Cambridge'de sunan Dr. Cui, bazıları kanserli 100 kişiden granülosit aldı. En güçlü hücreler 24 saat içinde kanser hücrelerinin yüzde 97'sini, zayıf olanları yalnızca yüzde 2'sini öldürebildi. 50 yaş üzerindeki donörlerin hücrelerinin yeteneği ortalamanın altında; bunlardan kanserli olanların ise daha da düşük çıktı.

    Stres, çok önemli etken

    DR. Cui, araştırmaları sırasında, bir kişinin bağışıklık sisteminin kanserle savaşma gücünün, ne kadar stres altında olduğuna bağlı değiştiğini de fark etti. Cui'nin ilk deneyleri, kanserli hastalara güçlü granülositler nakletmenin mümkün olduğunu gösterdi. Dr. Cui, teorik olarak hücre nakline bağlı öldürücü 'Graft-versus-host' hastalığı riskini en aza indirmek için çalışıyor.
#21.09.2007 09:39 0 0 0
  • Tesekkurler
#21.09.2007 10:05 0 0 0
  • emegine saglik ablacim
#21.09.2007 13:47 0 0 0
  • Umarım daha kısa sürede gerçekleşir
#21.09.2007 15:50 0 0 0