Excimer lazer´de son yenilik

Son güncelleme: 01.10.2007 18:53
  • Göz kusurlarının tedavisinde, ağrısız, kısa sürede, kalıcı olarak gözlük ve lensten kurtulmanın yolu olarak tıp dünyasında yerini alan "lazer teknolojisi" sınır tanımıyor.
    Hipermetrop da başarı arttı, gece meydana gelen ışık dağılması ortadan kalktı. "Wavelight Allegretto" adı verilen ve teknolojinin son harikası olarak tanımlanan lazer cihazlarıyla "en kaliteli ve en keskin görmeyi" yakaladıklarını belirten Doç. Dr. Bozkurt Şener, "Yeni geliştirilen lazerin en önemli özelliği gece meydana gelen ışık dağılmasının ortadan kalkması ve daha önce operasyon yapılamayan ince kornealı hastalara da şans doğmasıdır." dedi.

    AcıbademGöz Medikal Direktörü Doç. Dr. Bozkurt Şener göz alanında son teknoloji olan "Wavelight Allegretto" excimer lazerin, önceki teknolojiye göre bazı önemli özelliklere sahip olduğunu söyledi.

    IŞIK DAĞILMASINA SON
    Çok gelişmiş bir teknolojiye sahip olan yeni lazer sisteminde, sadece o hastaya özel göz bilgileri lazere aktarılıp tedavinin kişiye özel bir hale gelmesi sağlanabiliyor. Bu tekniğin en büyük avantajının ise hastanın hem gündüz hem de gece görmesinin olabilecek en yüksek seviyeye çıkabildiğini belirten Doç. Dr. Bozkurt Şener, şunları söyledi: "Gece gözlüklerini yada lenslerini takıp tek gözle yıldızlara bakan kişi, görüntünün bir tarafa doğru saçıldığını görür. Ama iki gözlerini birden açtıklarında daha iyidir ve gün içinde, gece etrafa baktıklarında fazla sıkıntıları yoktur. Yani miyop, hipermetrop ve astigmatları eski yöntemlerle düzeldiği zaman hastalar, günlük yaşantılarında fazla bir şey hissetmezler. Fakat yukarıda bahsettiğimiz ışık kümelerine baktıklarında, gece araba kullanırken görüntüde dağılma olduğu gözlenir. Son teknoloji olan Wavefront'un (dalga cephesi) en büyük avantajı ışık dağılmasını ortadan kaldırmaktır. Hastalarında algılayabildiği en önemli şeylerden bir tanesi de bu."

    HİPERMETROP 'DA BAŞARI ARTTI
    Doç. Dr. Bozkurt Şener, yeni lazer sisteminde, yüksek numaralı hastaların çok daha başarılı tedavi edilebildiği belirtti. Hipermetrop ve astigmatta 4'e kadar, miyopta 8, 9, 10'a kadar başarılı sonuçlar alınırken, yeni teknoloji ile, miyoplar için 15 dereceye, hipermetroplar için 8 dereceye ve astigmatlar için 6 dereceye kadar yüksek başarı şansı yakaladıklarını da belirten Doç. Dr. Şener, şu bilgileri verdi: "Özellikle bu güne kadar çok başarılı olunmayan hipermetrop hastalarda numaranın tamamen düzelme şansı çok yüksek. Yeni lazerin en büyük özelliği daha az derine inerek çok yüzeyden yüksek numaraların tedavi edilmesi. Daha önce korneanın ince, sizi tedavi etmememiz daha iyi olur dediğimiz hastaları bile bugün yüzde 25 daha az derine inerek tedavi ediyoruz tedavi edebiliyoruz."

    LAZER'İN ÖZELLİKLERİ
    -Operasyon öncesi lokal veya genel anestezi verilmez.
    - Gözler damla ile uyuşturulur.
    -İki göz için operasyon süresi uygulanan yönteme göre 5 ile 10 dakika arasında değişir.
    -Operasyon boyunca hasta ağrı-acı duymaz ancak gözüne dokunulduğunu hisseder.
    -Operasyon sonrası hasta taburcu edilir. Hastanede yatması gerekmez.

    KİMLER LASER TEDAVİSİ OLABİLİR ?
    18 yaşından büyük, gözlerinde miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusuru olan ancak yapılacak muayene ve tetkikler sonucu doktorun uygun gördüğü kişiler bu tedaviyi olabilir.
    -Kontaklens kullanıcıları muayeneye gelmeden önce; yumuşak kontaktlens ise en az 2 gün, sert ve yarı sert kontaklens ise en az 2 hafta önceden lens kullanımı bırakılmalıdır.

    -Lazer tedavisi olmak, gözde ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek herhangi bir hastalığın (örneğin katarakt) tedavisine engel teşkil etmez.

    -Gözde kontaklens veya gözlük takılınca düzelen bir kayma tedavisi sonrası kayma da düzelebilir.

    -Lazer tedavisi göz tembelliğini tedavi etmez.
#01.10.2007 18:53 0 0 0