Evinizi Doğru Aydınlatın

Son güncelleme: 08.10.2007 14:37
fLy fLy foto


  • Bir çok insan evinde güzel ve sıcak bir atmosfer meydana getirmek ister. Aydınlatma evinizde aradığınız atmosferin bir tamamlayıcısıdır. Evinizi aydınlatırken gözü yormayan, kamaşma yapmayan bir ortam sağlamak için doğru aydınlatma elemanını seçmeniz gerekir.

    Satın aldığınız aydınlatma ürünlerinin verdikleri ışık dışında evinizde bulunan eşyalardan ışığın yansıması ile ikinci bir aydınlanma etkisi meydana gelecektir. Ürünlerimizi satın aldığınız mağazalarda bu ikinci etkinin meydana gelmeyeceğini lütfen göz ardı etmeyiniz.

    Gözlerinizin yorulmasına yol açacak yüksek kontrastlı bir aydınlatma yerine daha düşük ama aynı mekanda birkaç noktadan aydınlatma tercih edilmelidir. Işık seviyesinin ayarlanabilir olması oldukça büyük bir konfor sağlar. Kitap okurken yüksek ışık ama dinlenirken daha az ışığı tercih edebilirsiniz.

    Flamanlı ampüller daha sıcak bir atmosfer sunarken, fluoresant ampüller daha soğuk bir atmosfer sunarlar. Koyu tonlarda boyanmış bir ortamda koyu renkler ışığı daha fazla absorbe ederler , bu nedenle daha fazla ışığa ihtiyaç duyulur. Açık tonlarda boyanmış ortamlarda , ışığın yansıması daha fazla olacağından gerekli aydınlanma için daha az ışığa ihtiyaç duyulur. Daha etkin bir enerji tasarrufu için bu konunun göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

    Gözlerdeki kamaşmayı engellemek amacıyla bulunduğunuz ortamda ampüllerin direkt olarak göz'e temas ettiği ürünleri tercih etmeyiniz ya da bu ürünlerde soft ampüller kullanmaya özen gösteriniz.

    Evin her bir bölümü için ürün seçimi
    Evin her bir bölümü farklı ihtiyaçlar nedeniyle farklı aydınlatma çözümlerine ihtiyaç duyarlar. Aşağıdaki kısa bilgilendirmeler size evinizin bölümleri için aydınlatma seçiminde yardımcı olacaktır.

    Oturma odası ve salon
    Evinizin bu bölümlerinde yalnızca merkezi bir aydınlatma ile yetinmeyin. Farklı noktalardaki aydınlatmalar ile hem gölgeleri engellemiş hem de yaşadığınız mekanda etkileyici bir atmosfer meydana getirmiş olursunuz. Oturma odanızda kitap okuduğunuz bir alan var ise , koltuğunuzun arkasına ya da yanına hem yüksekliği hem de ışık açısı ayarlanabilir bir yerden ayaklı lamba kullanabilirsiniz.

    Eğer imkanlar el veriyorsa , odanızda sehpa ya da vitrin üzerinde 1-2 adet masa lambası da kullanabilirsiniz. Bu tür bir aydınlatma odanızın olduğundan daha geniş ve ferah görünmesine neden olur.

    Duvardaki resimlerinizi, ya da küçük değerli eşyalarınızı resim aydınlatma aplikleri ile aydınlatarak odanıza değişik bir renk katabilirsiniz.
    Merkezi aydınlatmanızın ışık seviyesini kontrol edebilmek amacıyla duvarda bulunan anahtarınızı bir dimmer anahtar ile değiştirebilirsiniz.

    Duvarda bulunan ve indirekt ışık veren duvar apliklerinde ışığın renginin duvarın rengine oldukça yakın bir etki vereceğini dikkate alınız.

    Duvar apliklerinin montajının kolay olmadığı bir ortama sahipseniz bu durumda bir yerden ayaklı lamba kullanarak , istediğiniz noktada aydınlatma sağlayabilirsiniz.

    Mutfak
    Ev hanımları zamanının büyük bir kısmını mutfakta geçirmektedirler.
    Kazaları önlemek amacıyla burada yüksek seviyeli bir aydınlatmaya ihtiyaç duyulur. Mutfakta yalnızca bir merkezi aydınlatma ile yetinmek kesinlikle yanlıştır. Bu durumda mutfakta çalışırken daima önünüzde kendi gölgeniz olacaktır.

    Hem çalışma ortamınızı aydınlatmak hem de önünüzde oluşan gölgeyi engellemek amacıyla , mutfak dolaplarınızın altına yerleştirilen aydınlatma elemanlarını kullanın. Eğer mutfak tavanınız yeterince yüksek değilse , ya da merkezi tek bir aydınlatma istemiyorsanız , mutfağınızda tavan armatürleri kullanabilir ya da tavana yayılmış "down-light" lardan kullanabilirsiniz.

    Yemek Odası Ana ışığınız yemek masasının hemen üzerinde olmalıdır. Dimmer kullanarak bu ışığın seviyesini ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz.

    Yemek masası üzerinde kullanacağınız aydınlatma ürününün yükseklik seviyesini çok aşağıda tutmayın. Masadan yüksekliği yaklaşık 60 cm olması uygundur.

    Eğer yemek masanızda yanan mumlar kullanıyorsanız , mumdan kaynaklanan ısının ve dumanın aydınlatma ürününe zarar vermeyeceğinden emin olunuz.

    Eğer yemek masanız cam ise , ışığın cam üzerinde yansıması göz için rahatsız edici olabilir. Böyle bir durumda bir masa örtüsü kullanarak yansıma problemlerini çözebilirsiniz.

    Banyo
    Banyonuzda aynanın her iki tarafında bulunan aydınlatmalar ile güzel bir genel aydınlatma yapabilirsiniz. Aynanızın yan taraflarında aydınlatma yok ise bu durumda aynanın hemen üzerinde bir halojen down-light ya da flouresant bir aydınlatma kullanabilirsiniz.

    Banyonuzun geri kalanındaki genel aydınlatma için ise tavanda down-light ya da bir banyo tavan armatürü kullanabilirsiniz.

    Banyolarda taşınabilir ( Masa lambası, yerden ayaklı lambalar v.s . ) kullanılamazlar. Bunların yerine tavana monte edilmiş banyo armatürleri tercih edilmelidir. Banyo armatürlerinin tercihinde ,

    Bu armatürün kaplama ( galvaniz ) yerine boyalı olması uzun ömürlülük açısından tercih edilmelidir.

    Düşük voltajla (12V) çalışan armatürler tercih edilmeli ve ürünün rutubete dayanıklı olarak imal edildiğini gösteren IP ( Ingress Protection ) etiketi muhakkak kontrol edilerek ürün satın alınmalıdır.

    Yatak OdasıEvin bu bölümü aydınlatma açısından en çok ihmal edilen bölümüdür. Soyunmak ve giyinmek için merkezi bir aydınlatmaya ihtiyacınız olacaktır. Eğer pencereleriniz yeterince korumalı değilse , yüksek seviyede aydınlatılmış bir yatak odası penceresinde dışarıdan silüet halinde görülmek sizin için rahatsız edici olabilir. Bu nedenle ışık seviyesi ayarlanabilir bir aydınlatma tercih edilmelidir. Merkezi ışığın yatağın hemen yanında bulunan bir anahtarla kumanda edilebilmesi yaşamınıza küçük ama kolaylıklar sunan bir konfor katacaktır.

    Eşlerden biri gece yarısı kalktığında diğer eşin rahatsız olmaması amacıyla yatağın her iki başında yine ışık seviyesi ayarlanabilir bir masa lambası ya da aplik kullanılması tavsiye edilmektedir.

    Makyaj masanızda , aynanın her iki tarafına yerleştirilmiş masa lambaları kullanarak hem göz kamaşmasından korunur hem de yatak odanıza sıcak bir atmosfer katmış olursunuz.

    Çalışma Odası
    Çalışma masanızda kullandığını masa lambasının dışında odanızda merkezi bir aydınlatma elemanı da bulundurun. Sadece masa lambası ışığında çalışmak gözlerinizi yorar. Ortamı aydınlatacak bir duvar aydınlatması ya da bir yerden ayaklı lamba tercih edilebilir. Kullanılacak olan masa lambası yüksekliği ve aydınlatma yönü ayarlanabilir olması tercih edilmelidir.

    Eğer bilgisayar ile çalışıyorsanız , gözlerinizin fazla yorulmaması amacıyla , ortamı arkadan aydınlatacak ama konumu itibariyle ekranda yansıma yapmayacak bir duvar aydınlatması ya da yerden ayaklı bir lamba önerilir.

    Çocuk Odaları
    Odanın tavanında , merkezde bulunan bir aydıntma ve buna ilave olarak yatak başında bir masa lambası ya da uygun seçilmiş bir duvar apliği tavsiye edilmektedir. Çocuk odalarında bulunan aydınlatma ürünlerinde güvenlik önemli bir yer tutmaktadır. Aydınlatma ürünlerinin dekorasyonu , çocukların yaş ve cinsiyetlerine göre değişebilmektedir.
#07.10.2007 20:55 0 0 0
  • Guzel bilgiler icin tesekkurler
#08.10.2007 10:25 0 0 0
  • evlerimizde aydınlatma çok önemli dikkat etmeliyiz
#08.10.2007 14:37 0 0 0