Çocuklarda Kasık Fıtığına Dikkat

Son güncelleme: 17.04.2009 17:29
  • Her 100 erkek çocuğundan yaklaşık üçünde kasık fıtığı gelişiyor. Erken doğan veya düşük doğum kilolu bebeklerde daha çok rastlanan kasık fıtığıyla ilgili Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selami Sözübir, "Kasık fıtığının ameliyatla tedavisinin başarılı olması için tam teşekküllü hastane şart" diyor.

    Çocuk cerrahisi ameliyatlarının en sık yapıldığı bölge olan kasık bölgesi. Bunların içinde de kasık fıtığı tamiri ise hem çocuk cerrahisinin hem de kasık bölgesinin en sık uygulanan operasyonu olarak belirtiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selami Sözübir, çocuklarda çok sık rastlanan kasık fıtıklarıyla ilgili "Çocukluk çağında kasıkta fark edilen zaman zaman ortaya çıkıp kaybolabilen şişlik akla öncelikle kasık fıtığını getirmelidir" diyerek şunları söylüyor: "100 erkek çocuğundan yaklaşık 3'ünde kasık fıtığı gelişir. Erken doğan veya düşük doğum kilolu bebeklerde fıtığa çok daha sık rastlanır. Erkek bebeklerin testisleri (erkek yumurtası) anne karnında gelişmelerini tamamlarken ilk oluştukları yer olan karının içinden aşağıya doğru bir inme gerçekleştirerek, olmaları gereken yer olan yumurta keselerine (torba) yerleşirler. Bu yolculuk 3. ay civarında başlar ve doğuma yakın olarak biter. Karın içinden karın dışına çıkan testisler kasık kanalı dediğimiz kanalın içinden geçerler. Bu kanalda normal şartlarda doğumla beraber işlevini kaybederek kapanır. Ancak bu kanallardan birisi veya ikisi birden kapanmazsa o zaman fıtıklaşma olur. Eğer açık kalan kanal genişse bu kanaldan karın içindeki organlar ve en sık olarak da barsak fıtıklaşır. İşte bu gerçek kasık fıtığıdır. Şişlik kasık veya yumurta kesesinde olabilir. Ağrı yapmaz ancak huzursuzluk, rahatsızlık bazen de kusma yapabilir."

    Kasık fıtığının kızlarda da görülebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Sözübir, "Ancak kız çocuklarında kasık fıtığına daha az rastlanır ve kızlarda fıtık kesesinin içinde olan organ çoğunlukla barsak değil yumurtalıklardır. Erkeklerde rastlanma oranı kızlardan 5-6 kez fazladır. Erkeklerde, düşük doğum ağırlıklı, prematüre bebeklerde ve bazı doğumsal bağ dokusu hastalıkları olanlar çocuklarda daha sık rastlanır" diyor.

    Genellikle çevresel faktörlerin kasık fıtığına direkt olarak neden olmayacağını belirten Doç. Dr. Sözübir, kasık fıtığı nedenleri konusunda şunları söylüyor: "Testisin yumurta kesesine geçmesi için açılan kanalın bazı durumlarda kapanmasa bile kasık fıtığına neden olmadığını artık biliyoruz. Çevresel faktörler bu hafif açıklığın büyümesine ve daha belirgin hale gelmesine neden alabilir. Bu çevresel faktörlerin başlıcaları ise kronik kabızlık, ateş ve öksürükle seyreden boğmaca gibi şiddetli enfeksiyonlar ya da karın içi basıncını arttıran şiddetli kusma gibi durumlardır. Ancak unutulmamalıdır ki bunlar çocuklarda fıtığa neden olmaz sadece mevcut olan açıklığın büyüyerek fıtığın klinik olarak belirgin hale gelmesine neden olurlar."

    Tek ameliyatla çözüm
    Fıtığın çoğu zaman her iki kanalda oluşabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Sözübir, bu nedenle Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat sırasında bunun önlemini aldıklarını söylüyor: "Sağ ve sol olmak üzere iki kasık kanalımız mevcuttur. Bu iki kanal birbirinden bağımsız olarak fıtık oluşturabilir. Dolayısıyla tek taraflı ameliyatlardan sonra öbür kasıkta fıtık olma ihtimali her zaman vardır. Bu tekrarlama değil yeni bir fıtıktır. Eğer çocuk bir tarafından fıtık geliştirdiyse diğer tarafından da olma riski daha fazladır. Bu nedenle Yeditepe Üniversitesi Hastanemizde ameliyat yaparken açık olan fıtık deliğinden diğerine özel bir laparoskop yardımıyla bakıyoruz ve eğer diğerini de açık görürsek aynı ameliyatta yeni bir anesteziye gerek kalmadan kapıyoruz."

    Doç. Dr. Selami Sözübir, çocuğunda kasık fıtığı olan ailelere ise şu tavsiyelerde bulunuyor: "Çocukta kasık fıtığı şüphesi varsa, en kısa zamanda bir çocuk cerrahınca değerlendirmesi ve sonrasında tanısının kesinleştirilmesi gerekir. Çünkü çocuklarda kasık fıtığı mümkün olan en kısa zamanda, yani belli bir yaş veya aya kadar beklenilmeden ameliyat edilerek tedavi edilmelidir. Burada kesinlikle bir yaş sınırı söz konusu değildir. Tedavideki gecikme değişik nedenlerle testisleri bozabilir. Öncelikle tedavi edilmemiş fıtık sık sık şişerek damarlara baskı yapabilir veya ısı farklılığına neden olarak yumurtanın normal gelişmesini bozabilir. Diğer önemli kısırlık nedeni ise kasık fıtığı operasyonun yanlış ellerde ve çocuklara uygun olmayan yetişkin taklidi yöntemlerle ameliyat edilmesiyle oluşan testis zararlarıdır. O nedenle çocuğun mutlaka tam teşekküllü bir hastanede iyi bir ekip tarafından ameliyat edilmesi gerekir. Zannedildiği gibi anesteziden değil imkan yokluğundan ameliyat hasarları meydana gelmektedir."
#17.04.2009 17:29 0 0 0