Bebeklerde Kaşık Mamalarına Geçiş

Son güncelleme: 01.08.2009 19:31
  • Bebeklerde Kaşık Mamalarına Geçiş - Kaşık Mamalarına Geçiş

    Bebeğinize ilk kez kaşık maması vereceğiniz zaman akılda bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta var.

    Ek gıdaları ilk kez denemek için hem siz hem de bebeğiniz için en uygun olan zamanı seçin.Bebek yorgun yada huzursuzken, karnı tokken bu işe girişmemekte yarar var.

    Ek gıdalara başlarken aceleci olmayın. İlk kez vereceğiniz bir gıdayı 1-2 tatlı kaşığı olarak püreden daha suluca olarak kaşığın ucu ile verin ve herhangi bir sorunla karşılaşmazsanız verdiğiniz miktarı arttırarak 5-7 günde tam öğüne çıkın. Bu yaştaki bebeklerin öğün başına yaklaşık 100-150 ml gıdaya gereksinimi vardır. Sekiz dokuz aylık bebeklerin 3 ana 2 ara öğün almaları uygun olur.

    Verdiğiniz gıdanın alerji yapmadığına emin olduktan sonra bir başka gıda denemeye başlayabilirsiniz. Gıda alerjisi, döküntü, ishal, kabızlık, kusma, deride kuruluk ve kızarıklık, huzursuzluk gibi belirtilerle kendini belli edebilir. Bu belirtiler genellikle bebeğiniz yeni bir besini yedikten sonra ilk 24 saatte ortaya çıkar ve şüpheli besin kesilince kaybolur. Böyle bir durumda o besin maddesini bir süre için bebeğe vermemek uygun olur. Bebekler büyüdükçe besinlere olan toleransları arttığından zaman içinde alerjileri geçebilir.

    Bebeğiniz çok açsa, meme ya da biberon istiyorsa, kaşık mamasını reddediyorsa az miktarda meme ya da biberon verdikten sonra kaşık mamasını tekrar deneyin.

    Bebek kaşığı diliyle itiyor, verilen gıdayı beğenmemiş gibi görünüyorsa bu daha önce bahsettiğimiz dille itme refleksi nedeniyle de olabilir. Bu refleksi tam olarak kaybolmamış bebeklerde mamayı (örn: ezilmiş muz parçası) elinizle de verebilirsiniz. Tabi ellerinizi iyice yıkadıktan sonra.

    Ayrıca bebeğin yeni tatlara alışması zaman alabilir. Almak istemediği gıdayı, birkaç gün ara verdikten sonra tekrar denmekte yarar vardır.

    Katı gıdaları asla biberonla vermeyin. Hem gereksiz miktarda kalori almasına hem de yanlış bir beslenme alışkanlığı edinmesine neden olursunuz. Kaşıkla yemek yemek beslenmenin yanı sıra bir gelişim aşamasıdır ve çocukları bu fırsattan yoksun bırakmak haksızlık olur. Ayrıca biberonla verilen katı gıdalar yemek borusuna kaçabileceğinden tehlikeli de olabilir.

    Bebeklerin yatarak değil oturarak beslenmeleri gerektiğini de unutmayın. Bebeğiniz desteksiz oturmaya başladığında onu da aile sofrasına alın. Yeme konusunda ona iyi örnek olmaya çalışın. Televizyon karşısında yemek yedirme alışkanlığından da uzak durun. Yemek saatinin telaşsız geçmesi bebeğinizin sizi yemek yerken görmesi, sizin yediğiniz gıdalara ilgi duyması ilerde onun da sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığı geliştirmesine yardımcı olacaktır.

    Bebeğinizi zorla beslemeye çalışmayın. Mamasını yedirirken onunla konuşmaya, onu cesaretlendirici sözler söylemeye önem verin. Daha fazla yemek istemediğini belirttiğinde zorlamayın.

    Bebeğinizin bazı gıdaların tat ve yapılarına alışması için o gıdayı 10-12 kez denemeniz gerektiği biliniyor. Yeni bir gıda deneyen bebeğinizin yüzü buruşursa hemen beğenmediği sonucuna varmayın. Yeni tada alışmaya çalışıyor olabilir. Yemek istemiyorsa ısrar etmeyin, birkaç gün sonra tekrar deneyin. Ayrıca verdiğiniz gıdalarla ilgili önyargılarınızı yüzünüze yansıtmamaya çalışın.

    İnek sütündeki demir iyi emilmez. İnek sütü ayrıca barsakta kanamaya yol açar bebeğinizde demir eksikliği gelişmesine neden olabilir.

    İlk 12 ay boyunca bebeğinize bal,yumurta beyazı ve inek sütü vermeyin.Gıdalarına tuz ya da şeker katmayın.

    Anne baba olarak sizlere düşen görev çocuğunuza uygun miktarda sağlıklı seçenekler sunmak. Bu seçeneklerden ihtiyaçları ölçüsünde yararlanmak çocuğunuza kalmış.

    Dr.Şule Yazgan
#01.08.2009 19:31 0 0 0