Sarvan Köyü Merkez

Son güncelleme: 30.12.2009 16:28
  • Giresun Köyleri - Sarvan Köyü - Sarvan Köyü Hakkında Bilgiler - Sarvan Köyü Resimleri



    İli:Giresun

    İlçesi:Merkez

    İle Uzaklığı:

    İlçeye Uzaklığı:


    Muhtarlık Tel:0 454 214 12 50


    Tarihi :

    " Sarvan " kelimesi, Eski Türkçe'de; "yerleşim yeri, oba, etrafı çevrili yer" anlamıyla yaygın olarak kullanılmaktaydı. Halen Azerbaycan Türkleri tarafından günlük hayatta ve yerleşim yeri adı olarak kullanılmaktadır. Kelimenin, Karadeniz'e göç eden Türklerle birlikte Ortaasya'dan geldiği bilinmektedir. Bu dilsel bilgi; köyün tarihinin, Türkler'in Anadolu'ya göçüyle başladığını akla getirmektedir. Köyün doğusundan akan, Keşap Tüneli girişinde denize dökülen ve "Karkın" ( Gargun-Gargın) diye anılan derenin bu adının; Orta Asya'dan göç ederek Anadolu'ya gelen Türk Boyları'ndan birinin adı olması yukarıdaki savı desteklemektedir. Köyde; Bizanslılara ve Pontuslara ait hiçbir tarihi kalıntının olmaması, köyde sürekli bir Türk yaşantısının olduğunun en büyük delillerindendir. Yine tarihi kayıtlarda köyde Hızırlık Evliyası olarak bilinen kişinin Hamza Oğlu Derviş Murat olduğunun belirtilmesi ve burada bir Zaviye kurmuş olması Anadolunun Türkleşmesinde bunun gibi dervişlerin öncü görevi üstlendiği bilgisi ile bütünleşince Sarvan Köyünün eski bir Türk Köyü olduğu anlaşılmaktadır.

    Sarvan Köyü'nde, Köyün ( hatta çevrenin en yaşlısı) "Polis Mehmet" namıyla Mehmet İmamoğlu'ndan ((2004 yılında kaybettik)) derlenen bilgilere göre; Sarvan Köyü'ne ilk gelen sülalenin "Badıçoğulları" olduğu anlaşılmaktadır. Köylülerin şu anda "Kel Hasan Gıranı " diye adlandırdıkları yerin adının; Badıçoğullarından olan ve yaklaşık yüz yıl önce ölen "Kel Hasan" namlı kişiden kaynaklandığı köyün yaşlıları tarafından söylenmektedir. Badıçoğulları yanında, köyün ilkleri arasında "Veli İmam" namıyla bir kişiden söz edilmektedir. Köy İlköğretim okulunun doğusunda kalan bir semte bugün köylüler tarafından "Veli Köyü" denilmektedir. Köyün, bilinen ilk sülaleleri olan Badıçoğulları ve Veli İmam Sülalesi'nin erkek çocukları olmamıştır. Sülaleller, kız çocukları marifetiyle varlığını sürdürmektedir. Mehmet Amca'dan (Polis Mehmet) alınan bir diğer bilgi de köyde yaşayan ve erkek soyu devam eden en eski sülalenin ise Kertiloğulları olduğu anlaşılmaktadır.

    Sarvan Köyü, daha önceleri Keşap Kazası'na bağlı iken sonradan Merkez ilçeye bağlanmıştır.Ayrıca önceleri Sarvan Köyü ile Güveç köyü bir Muhtarlık iken sonradan Güveç Köyü ali AKBASLI 'nın çabalarıyla Sarvandan ayrılarak müstakil muhtarlık olmuştur.



    Karadeniz Bölgesi'nin birçok köyünde olduğu gibi, Sarvan Köyü'nden de değişik nedenlerden dolayı büyük bir göç olmuştur. Bunun sonucu da köyün nüfusu; yaz aylarında ve kış aylarında farklılık gösterir: Köyün, en kalabalık zamanı yaz aylarıdır. ( fındık dönemi= Temmuz,Ağustos ayları) Bu aylarda köyün nüfusu "bin"lere yaklaşmaktadır. Kış aylarında ise, yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 450-500 civarında köylü yaşamaktadır. Kış aylarında hane sayısı, göç durumuna göre, 120- 150 arasında değişebilmektedir.

    Ekonomi :

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık :

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    1- İzzet TÜRKERİ 2004

    2- Hami MÜRTEZAOĞLU 1984 - 2004

    3- Mehmet SALBACAK 1981 - 1984

    4- Mehmet İMAMOĞLU 1980 - 1981

    5- Şükrü SALBACAK 1975 -1980

    6- H.Osman TÜRKERİ 1970 - 1975

    7- Şükrü SALBACAK 1955 - 1970

    8- Ahmet ŞENER

    9- Sıddık SALBACAK

    10- Eyüp SALBACAK

    11- Fazlı SALBACAK 12- Ali TÜRKFİLİZ

    13- Şükrü EMRAL (Güveç köyü ile birlikte iken)

    14- Arif EMRAL

    15- Gazinin Ahmet KARA

    16- Hüseyin KARA ( Hüseyin AĞA )

    17- sedat gencalioglu (1987-1992)

    Altyapı bilgileri :

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#30.12.2009 16:28 0 0 0